Vannstandsmåler og Norsk normalnull 1954, Tregde (09.05.2019)


Start point Bjørholmsvei, Tregde (1m)
Endpoint Samme (1m)
Characteristic Walk
Duration 0h 25min
Distance 1.0km
Vertical meters 25m
GPS
Visits of other PBEs Tregde (11m) 09.05.2019 13:52
Tregde Vannstandsmåler (5m) 09.05.2019 14:05

Vannstandsmåler og norsk Normalnull, Tregde

Etter overnatting i Tønsberg dro vi videre mot Mandal og Tregde. Det anbefales å ta av fra E39 litt vest for Berge (før Ime) og ta Tregdeveien ned til "sentrum" av Tregde. Midt inne i bebyggelsen går det av den meget smale Bjørholmveien av mot Bjørnholmen der de to verneobjektene ligger. Det hadde regnet hele tiden fra Tønsberg, men regnet ga seg heldigvis da vi ankom Tregde.

Objektene hører på Kartverkets Verneplan for kart- og oppmåling. Opplysningene under er hentet fra Verneplanen.

Vi parkerte nede ved stranden der Bjørholmveien starter
Vi parkerte nede ved stranden der Bjørholmveien starter
Veien mot Bjørnholmen som sees i bakgrunnen
Veien mot Bjørnholmen som sees i bakgrunnen

Norsk Normalnull 1954
Objektet er plassert inne i en hage like ved en privat hytte.

Granittsøylen som representerer Norsk Normalnull 1954
Granittsøylen som representerer Norsk Normalnull 1954
Forklarende tekst
Forklarende tekst

Obelisken består av tre deler som står på fjell. Den er en kopi av obelisken i NGOs hage. Alle tre delene har kvadratisk, horisontalt tverrsnitt og kun den øverste har mindre areal på toppflaten enn på bunnflaten. Kulen på toppen av obelisken sto opprinnelig på obelisken i St. Olavs gate 32, Oslo, men den ble flyttet til Tregde i forbindelse med at fundamentalpunktet for høyder i Norge ble lagt til Tregde i 1954. Se Norsk Normalnull Oslo
I 1954 bestemte Norges geografiske kommisjon at fundamentalpunktet for høyder i Norge skulle flyttes fra Oslo til traktene omkring Mandal og knyttes til vannstandsmåleren i Tregde.

Norsk Normalnull ble flyttet fra Oslo til Tregde da landhevingen i dette området - motsetning til i Oslo - hadde vist seg å være minimal.
Under en rekognosering i 1955 ble det funnet et egnet punkt for obelisken på en høyde ca. 81 meter fra vannstandsmåleren, nær høyeste punkt på Bjørholmen. Det ble satt ned tre nivellementsfastmerker på stedet og inngått tinglyst kontrakt med eieren om plassering av en steinstøtte. Det ble bestilt en obelisk av labradorstein hos Grønseth steinindustri i Oslo. Dimensjonene var lik den som befant seg i NGOs hage. Obelisken ble satt på plass i mai 1956. Obelisken i NGOs hage ble stående, men kulen på toppen ble fjernet og plassert på toppen av den nye obelisken i Tregde for å markere at dette var blitt fundamentalpunkt for høyder i Norge.
Obelisken i Tregde er knyttet til ”overvåkingen” av landets høydenett, på samme måte som tilsvarende stasjon i Varberg for Sverige og Newlyn i England.
I det nye gjeldende høydesystemet NN2000 har fundamentalpunktet på Tregde ingen annen funksjon enn et vanlig høydefastmerke.

Vannstandsmåleren på Tregde

Vannstandsmåleren på Tregde
Vannstandsmåleren på Tregde
Eiendommen vannstandsmåleren ligger på
Eiendommen vannstandsmåleren ligger på

Mulige endringer av havflaten i forhold til land har opptatt kystbefolkningen i lange tider. For å få bekreftet eventuelle endringer, besluttet norske myndigheter at det skulle hugges groper i egnet fjell ved ca. 30 steder langs kysten, stort sett ved fyrtårn. I 1839 ble dette gjennomført, og høydeforskjellen mellom middelvann og gropa ble målt. Frem til i dag er denne høydeforskjellen målt ved fire anledninger for 22 av disse utvalgte stedene, og gjennomsnittlig landhevning ble beregnet.
Fra slutten av 1800-tallet begynte man å sette ut permanente, selvregistrerende vannstands- målere på enkelte steder langs kysten. Ved mekaniske overføringer ble tidevannet overført til kurver på ark med timesinndeling. Arkene ble sendt til NGO, hvor timesverdi for vannstanden ved alle stasjonene ble registrert. Så ble månedsmiddelvannstand beregnet for hver stasjon, og senere årets midlere vannstand
Den gamle vannstandshytta ved Tregde ble satt opp i oktober 1927 på solid fjellgrunn helt sør på Bjørholmen. Slitasje fra sjø, vær og vind gjorde sitt til at hytta ble revet i 1987 og erstattet med en ny av samme størrelse. I den nye hytta ble utstyret modernisert, og den fikk innlagt digitalisert vannstandsmåler med dataoverføring via telefon til Statens kartverk Sjø i Stavanger.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.