Hadde fått forespørsel av botaniker-venn om å gå opp og registrere lokaliteter av rødlistearter av planter som er ønskelig i forhold til innsamling av frø til frøbanken ved Oslo Universitet til høsten. Et par av aktuelle ønskete artene vokser på nordvestre Gilafjellet, og la derfor dagens tur i denne retningen. Fulgte først V-merket sti fra Vassenden, hvor jeg ganske snart traff et kobbel av løpere som det viste seg deltok i løpet Nøsen 100. Atskillig mindre stressende og utmattende mitt oppdrag, syntes jeg. Skiftende skydekke og temmelig kjølig og da jeg nærmet med 1200 moh kom det byger med nedbør i tilnærmet fast form, så glad for både medbrakt lue og fleece. La ruten først i de skifrige rasmarkene vest og sørvest for Skølten, som sammen med nordvestenden av Gilafjellet ligger innenfor Helin Plantefredningsområde. Nordligstliggende del av rasmarken ligger vest/nordvestvendt, og mange arter hadde ikke sprunget ut ennå; dominerende i så måte var raudsildre som vanligvis er veldig tidlig ute med blomstring. Flere og flere arter som hadde sprunget ut etterhvert som jeg; i mer botaniserings- enn vanlig turtempo, beveget meg sørover i den skifrige og løse rasmarken som etterhvert vendte mer sørvestover og følgelig hadde mottatt mer solinnstråling. Dessverre fant jeg ingen ekspl. av urvalmue som har gjort området mest kjent, forhåpentligvis hadde den ennå ikke sprunget ut eller er bare veldig fåtallig. Av rødlistearter fant jeg kun issoleie her. Videre i retning Svørsbøtten i fortsatt utfordrende terreng; nå ikke så veldig løst, men desto brattere, med flere vertikale kløfter, gjerne dekket av tett buskas(einer, dvergbjørk og krokete fjellbjørk).
Ferdig med rasmarken, Kruk neste. Det går ikke fort i denne typen terreng!
Over i Svørsbøtten heldigvis lavere buskasfaktor, men nå igjen stedvis løs skifer/fyllittrasmark, som jeg selvsagt måtte gå opp; det er gjerne i denne typen habitat den sjeldne urvalmuen kan finnes.
Etter niste i bekkekløft bratt opp Svørsbøtten og til Krukknappen hvor det blåste temmelig friskt! Stakk innom Gilafjellet 1582 før jeg gikk videre nordvestover til Geiteknappen, hvor det også blåste forskrekkelig kraftig, og jeg pådro meg neglesprett som varte helt til jeg kom ned til parkeringen.
Geiteknappen, med tilbakeblikk mot Kruk og Gilafjellet 1582
Atskillig større utbytte rent turmessig enn ift funn av rødlistearter så langt, men på vei ned fra Geiteknappen fant jeg heldigvis snøsoleie, som var en av "bestilte" rødlistearter ift frøinnsamling som jeg hadde hatt håp om å finne på dagens tur. Fant også bergkrystall, som man kan være heldig å finne flere steder på Gilafjellet.
User comments