Archive - Date

Archive - Activity

Collected lists

Makalausfjellet - isete føre

Date:
16.04.2024
Characteristic:
Backcountry skiing
Distance:
5.3km

Hardt føre i dag, og jeg kunne nesten gått på beina. Sol og lite vind, men formen var litt sjaber.

Map    

Gravolkampen, og smakebit av Jotunheimen

Date:
15.04.2024
Distance:
9.7km

Dagens tur var en liten test og forberedelse til en tur på Flya innen sesongen er over. Jeg ville se om formen tillot en 2-3 timers skitur, samt bilkjøring 1t hver vei, og med retur hjemme i løpet av svært tidlig ettermiddag. Det var en sterk opplevelse å kjøre til Beitostølen igjen, og se Bitihorn i slikt praktvær! Det var svært isete forhold i dag, men dermed uhyggelig lettgått på flatene med kortfeller. Svingte først oppom Oladalsbrynene. Tok nå av fellene og skjøt som en rakett fart nedover på isen i retning av Gravolskampen. Hu hei så det gikk! Det var så god glid at jeg nesten følte at jeg gled oppover bakken på slutten også! Tok også av meg skiene opp et par småkneiker mot Gravolkampen, der det var lettere å gå på beina. Utsikten innover mot Jotunheimen herfra gjorde >>>

Map    

Binnhovdknatten på fredag, pb-appen svikta

Date:
12.04.2024
Characteristic:
Backcountry skiing
Duration:
1:30h
Map    

Skarvemellen på vått skiføre

Date:
09.04.2024
Distance:
5.4km

Endelig følte jeg for å legge skituren litt lengre bort enn Aurdalsåsen og Makalaus, og med litt mer høydemeter. Gleden var stor, og enda bedre var det at sola holdt seg framme helt til jeg var oppe på toppen. Tok på avkutta kortfeller på Nansen-skia, og labbet i vei i våt snø. Hadde hele fjellet alene i dag, virket det som. Det gikk svært lett oppover, følte jeg, og det var en meget god følelse. Fikk litt motvind, og fordi øynene mine renner noe voldsomt for tiden under slike forhold, tok jeg på meg alpinbrillene. Da gikk det helt utmerket. Var direkte overrasket over å nå toppen på under timen, og tar det som et tegn på at jeg har kommet opp på et nytt nivå i behandlingen. Gid det varer - og blir enda bedre. Jeg nøt denne turen mer enn på lenge, og fikk nytt håp om å >>>

Map    

Makalausfjellet i blest og sol

Date:
08.04.2024
Distance:
6.2km

Forberedte meg på vind i dag, og tok med alpinbrillene. De kom til nytte! Fine forhold ellers, for mine brede Nansen-fjellski med ekstra avkorta kortfeller under. Bare å cruise hit og dit oppe på snaufjellet uavhengig av skispor. Den største utfordringen i dag hadde vært å komme opp bakkene til Stavedalstoppen, om det ikke var for at jeg hadde firehjulstrekk. Sank nedi 15 cm i is/snø som var i full oppløsning, og som ikke var skrapet vekk.

Map    

Pølsegrilling i skogen, pudder, varme og kladding

Date:
06.04.2024
Distance:
3.0km

Var spent på forholdene i dag, 10-15 cm pudder, som jeg visste ville forårsake kraftig kladding om ikke lenge... Jeg håpet at jeg hadde hellet med meg; at ikke temperaturen slo om før jeg nådde Skåleberget. Gikk opp på ski med brede kortfeller, og det var helt perfekt. De siste 40-50 m slo det om, og begynte å lugge kraftig. Snakk om timing. Bålplassen min var helt forsvunnet i snøen! Jeg orket ikke grave meg fram til alt, og improviserte i stedet. Returen ble noe krevende; heftig lugging og i blant alt for god glid ned gjennom skogen... :)

Map    

Påskesol med Tine

Date:
01.04.2024
Distance:
12.0km

Yngste datter ville på påskeskitur med pappaen sin, og med dagens flotte vær og føre var det bare kos fra ende til annen. Grov ut en liten plass i solhellinga, og satt og slikket litt solstråler oppå fjellet. Jeg måtte gå en liten runde oppom toppen og litt mer, mens Tine helst ville sitte og "laxen." Lærer noen nye uttrykk når man er sammen med ungdommene. Hun spurte så: "Pappa, vi må da ha som mål å gå Galdhøpiggen i løpet av året, dersom du blir friskere?" Slike spørsmål varmer et fjell-hjerte, og så får vi se hvordan det forløper videre. Takk for en koselig far-datter-tur!

Map    

Hundre

Date:
30.03.2024
Distance:
5.5km

Morgenskitur til Makalaus. Forventa mer isete forhold i dag, til forskjell fra hva som har vært normalen denne vinteren. Tok derfor de beste skia, som har hele stålkanter, og noen avkorta korte skifeller, som er ypperlig på hardt føre. Det viste seg gunstig, og farten ble god. Litt tåke nå og da, men fikk i alle fall utsikt på toppen, og tok et lite jubileumsbilde, da dette var besøk nr 100. Det ble dermed den fjerde rødnåla mi med 100 bestigninger, (etter Kjeldeknatten, Fjellenden og Storefjell.) Litt kladding på slutten før toppen, så derfor rev jeg fellene av, og fikk selvsagt enda bedre fart tilbake igjen. Lite folk i fjellet nå, men mye biltrafikk i Stavedalen og Reinli.

Map    

Makalausfjellet (99) - morgentur i flatt lys

Date:
25.03.2024
Distance:
5.7km

En tidlig runde oppå Makalaus i dag. Været var lettere enn fryktet, og føret likeså; tørt pudder og ganske faste forhold. Alt kl 10 sto jeg ved varden. Lyset var ganske flatt, og det var krevende å se fonner, skavler og å vurdere hellingen i terrenget. Selv om jeg kjører forsiktig utfor, særlig under slike forhold, overså jeg kanten på skiløypa jeg skulle krysse mot slutten av turen. Den var såpass høy at jeg gikk overende, selvsagt rett foran de første morgenpåskeskituristene.

Map    

Liten skitur i sol og blest

Date:
22.03.2024
Distance:
3.0km

Nydelig sol på morgenen i dag, så jeg tok en tidlig avreise til Aurdalsåsen. Egentlig hadde jeg tenkt Binnhovdknatten, men det føyket snø av brøytekantene ved veien, så jeg skjønte tegninga - og dessuten var det varslet. Jeg oppdaget at Tjernstøltjernet p-lomme ikke var brøytet i vinter; kjekt å vite, og dumt for meg. Fikk i stedet en fin liten skitur opp skogen til Storstølknatten, og med vinden i ryggen opp - og sola i fjeset, var det en koselig stund. Var litt overrasket over at det var tørt pudder i skogen her oppe fortsatt. Det ble mer lettgått over tregrensa, men det blåste så mye på toppen at jeg ikke orket å ta fram kamera. Sekken min holdt på å bli blåst av gårde, da jeg satte den fra meg for å ta opp alpinbrillene med tanke på returen. Helt greit med en sånn liten luftetur i dag, og >>>

Map