Archive - Date

Archive - Activity

Archive - Geography

Collected lists

Avaldsnes kirke - Karmøy - Rogaland

Date:
06.04.2025

Besøkt 18.00 Her er det IKKE Kirkeskip Avaldsnes kirke er en steinkirke fra middelalderen i Avaldsnes sogn i Karmøy kommune, Rogaland. Historie Før denne kirken skal det ifølge sagaen ha vært en trekirke bygget av Olav Tryggvason her. Muligens er det den samme kirken som nevnes meget eksplisitt i Olav den helliges saga. Det er sannsynlig at steinkirken er bygget på samme sted som denne. Kirken har vært et landemerke for sjøfarere som har reist gjennom Karmsundet de siste 750 årene. Kong Håkon Håkonsson ga tillatelse til å bygge en kirke her rundt 1250. Den var ikke ferdig før 1320, og var den gangen den fjerde største i landet. Kirken ble viet til St. Olav og fikk tittelen Kongelig Kapell av Håkon Magnusson. I den samme perioden ble den én av fire kirker der det ble drevet undervisning, >>>

Map    

Stødle kyrkje - Etne - Vestland

Date:
06.04.2025

Besøkt 12.20 Her er det IKKE Kirkeskip Stødle kirke (Stødle kyrkje) er en langkirke fra 1160 i Etne kommune i Vestland fylke. Byggverket er i stein og tre og har 245 plasser. Middelaldersk steinkirke i romansk stil er kor i den nåværende kirken, og det gamle koret er sakristi (restaurert 1958). Skipet av tre er tilbygd på 1600-tallet. Kirkeklokker fra middelalderen. Kirken er Erling Skakkes tidligere huskapell mens han residerte på Stødle 1115-79. Adkomst til stedet, som er et velkjent turistmål, er via Fv35 og E134.

Map    

Grindheim kirke - Etne - Vestland

Date:
06.04.2025

Besøkt 11.50 Her er det IKKE Kirkeskip Grindheim kyrkje er en langkirke fra 1728 i Etne kommune i Vestland fylke. Byggverket er i tre og har 248 plasser. Enskipet tømmerkirke uten tårn. Denne kirken ble påbegynt et helt annet sted, men en måneskinnsnatt flyttet folket på Grindheim hele kirken dit den nå står.

Map    

Gjerde Kyrkje - Etne - Vestland

Date:
06.04.2025

Besøkt 11:20 Her er det IKKE Kirkeskip Gjerde kyrkje er ei langkyrkje i Etne kommune i Vestland. Kyrkja vart flytta til Etne frå Lille Sandviken i 1676, men er eldre. Det er ikkje kjend nøyaktig kor gamal. Årstalet 1599 skal vere å finne i kyrkja, men somme trur at kyrkja er eldre. Det har elles vore kyrkje i Etne sidan mellomalderen.

Map    

Etne kirke - Etne - Vestland

Date:
06.04.2025

Besøkt kl 10.00 Her er det IKKE Kirkeskip Etne kirke er en arbeidskirke i mur med cirka 330 sitteplasser. Kirkebygget sto ferdig i 2013 og ligger i sentrum av Etnesjøen i Etne kommune, tidligere Hordaland. Kirken er reist inntil Enge bedehus, og det er forbindelse mellom de to byggene. Etne kommune har i alt fem kirker, hvorav to ligger i sentrum av Etnesjøen. Siden den nye arbeidskirken mangler egen kirkegård og leggplass, brukes Gjerde kirkes.

Map    

Langfoss

Date:
06.04.2025

På årets første bobiltur, passerte jeg Langfoss. Den ligger nesten innerst i Åkrafjorden, og på sydsiden av denne. Den er Norges femte høyeste fossefall, med en høyde på ca 650 m. Langfossen, også kalt Langfoss, er en foss i Vaulaelva i Etne kommune i Vestland fylke. Fossen renner ut på sørsida av den innerste delen av Åkrafjorden. Med et totalfall på 612 meter er Langfossen den femte høyeste fossen i Norge. Europavei 134, som går langs Åkrafjorden, krysser fossen over en veibru like over utløpet i fjorden. Turisme Ved fossen er det parkering og rasteplasser, noe som gjør fossen svært tilgjengelig for turister og skuelystne. Parkeringsplassen er også utgangspunkt for en skiltet topptur, en vandring langs bratte stier og steinlagt seterveg til Langfoss-stølen på fjellet.

Map    

Sauabrehytta

Date:
05.04.2025

Kjørte til Bergstø, og herfra på meget bratt grusvei ca 1.3 km før jeg fant en fin liten plass å parkere på venstre side av veien. Overnattet her. Startet å gå i 10 tiden i veldig fint vær. Gikk til Bergstøstølen, og videre herfra på truger forbi Bergstøvatnet og Skjeggesvatnet. Videre vest for fjellet Skjeggesnuten, og så direkte ned til Sauabrehytta. Hytta ligger utrolig fint til sørøst for Folgefonna. Tidlig på sesongen, og jeg var ikke helt i form, så det gikk veldig sakte. Tidvis litt bratt og litt tung snø, gjorde dette til en litt slitsom tur, og jeg brukte lang dit i dag. På vei ut av Bergstø, var det en grind, som var åpen når jeg kjørte inn, men som nå var lukket. På den sto det at dette var privat vei. Men skiltet var ikke mulig å se når grinda sto åpen.

Map    

Enebakk kirke - Enebakk - Akershus

Date:
30.03.2025

Besøkt 12.00 Her er det IKKE Kirkeskip Enebakk kirke, i Kirkebygda på vestsiden av Øyeren, er en steinkirke fra siste halvdel av 1100-tallet. Den ble i sin tid viet til sankt Botolf. Kirken ligger like ovenfor Preståa, som i middelalderen het Igna, mens prestegården het Ignarbakki. I dag heter veien som går fordi kirken, Ignaveien. Kirkebygg Vi har å gjøre med en romansk langkirke med rektangulært skip og smalere/lavere, rett avsluttet kor. På nordsiden av koret er det et sakristi, også det i mur, og kirken har vesttårn. Bygningshistorie Som for alle kirker som er så gamle, har det skjedd endringer gjennom årene, men her er de noe mindre dramatiske enn i enkelte andre tilfeller, ihvertfall formmessig, og flere detaljer er relativt nær det opprinnelige. Ifølge Norges kirker er «skipets >>>

Map    

Hovin kirke - Indre Østfold - Østfold

Date:
30.03.2025

Besøkt 10.30 Her er det IKKE Kirkeskip Hovin kirke er eldste kirke i tidligere Spydeberg kommune. Den fikk sin nåværende form i 1720, men kirkestedet er fra middelalderen. Kirken var viet til erkeengelen Mikael, og den skal i middelalderen ha vært relativt velstående og eid en rekke lokale gårder, deriblant en prestegård ved Prestby. Fra slutten av 1600-tallet av har vi vekslende meldinger og reparasjoner og forfall, og i 1720 ble kirken enten grundig ombygget eller nærmest nyoppført med noe gjenbruk av gamle deler. Det sies at den kirken fikk samme grunnflate med økt høyde. Kirkebygg Vi har å gjøre med en langkirke i tre. Skipet er relativt høyt for arealet, koret er smalere og lavere og rett avsluttet, et sakristi i øst har omtrent samme bredde som koret, men er lavere og har valmtak, >>>

Map    

Hamar Domkirke - Hamar - Innlandet

Date:
29.03.2025

Besøkt 11.40 Her er det IKKE Kirkeskip Nåværende Hamar domkirke er en langkirke fra 1866 i sentrum av Hamar by, Innlandet fylke. Den nye Hamar kirke ble oppført av den lokale byggmesteren Herman Frang etter tegninger av den tyske arkitekten Heinrich Ernst Schirmer i 1851 som følge av at Hamar på fikk bystatus i 1849. Så ble Hamar bispedømme igjen eget bispedømme i 1864. Følgelig ble dette den nye domkirken (i stedet for Gamle Hamar domkirke). Kirken er bispekirke i Hamar bispedømme, som omfatter Innlandet fylke, og har plass til 500 personer. Kirkebygningen Byggverket er i tegl og er utformet som en beskjeden langkirke, utført i en enkel tysk-romansk stil. Domkirkens eksteriør er sparsomt ornamentert med unntak av inngangsportalen, som er svært forseggjort. Interiørmessig har domkirken >>>

Map