Mjølkedalspiggen og Søre Sagi (02.07.2016)


Start point Fondsbu (1,067m)
Endpoint Olavsbu (1,442m)
Characteristic Alpine trip
Duration 10h 16min
Distance 24.6km
Vertical meters 1,745m
GPS
Ascents Mjølkedalspiggen (2,040m) 02.07.2016
Sørøst for Mjølkedalspiggen (1,987m) 02.07.2016
Vest for Mjølkedalspiggen (1,950m) 02.07.2016
Søre Sagi (2,040m) 02.07.2016
Visits of other PBEs Fondsbu (1,065m) 02.07.2016
Olavsbu (1,440m) 02.07.2016

Dette var en fellestur i regi av Bergen fjellsport. Undertegnede, Celine, Norunn, Hanne og turleder Stig møttes på Fondsbu fredag kveld og innledet helgen med en herlig treretters middag med tilhørende vuggevise fra Solbjørg. Nesten litt rart og begynne helgen med å ta belønningen først!

Flott vær og en blid gjeng ved avmarsj fra Fondsbu!
Flott vær og en blid gjeng ved avmarsj fra Fondsbu!
Idyllisk ved Eidsbugarden som alltid
Idyllisk ved Eidsbugarden som alltid

Lørdag morgen tok vi oss tid til en god frokost på Fondsbu og var klar til avmarsj klokken åtte. Været var fint enn så lenge, men av Yr sine stadig skiftende værmeldinger visste vi at det var fare for både regn og lavt skydekke utover dagen. Den tid den sorg! Vi holdt en jevn og fin fart langs T-merket sti opp til Store Mjølkedalsvatnet før vi tok av ved foten av Storegut og satte kursen mot ryggen av Mjølkedalspiggen.

Dagens første turmål kommer til syne til venstre for Storegut
Dagens første turmål kommer til syne til venstre for Storegut
Nærmer oss sørryggen til Mjølkedalspiggen
Nærmer oss sørryggen til Mjølkedalspiggen

Første delen av ryggen var grei, selv om vi måtte være forsiktig over enkelte svapartier på grunn av en del vannsig og tilhørende sleip kartlav. Oppunder 1987-toppen kom tåken sigende, og det var dessverre det siste vi så til sol og sikt den dagen. Underlaget ble stadig sleipere mens vi forserte klyvepunktene opp til hovedtoppen hvor det også lå et lite lag med nysnø.

Skodden kommer sigende
Skodden kommer sigende

Med null sikt var det liten vits å bli værende på toppen, så vi gikk raskt videre bort mot den bratte hammeren i vest for å vurdere den videre ruten. På grunn av nysnøen var det særdeles lite fristende å klyve ned her, så vi valgte i stedet å ta en kort rappell.

Klargjøring før rappell
Klargjøring før rappell

Planen var i utgangspunktet å fortsett opp til Søre Sagi og så traversere den smale eggen bort til Nørdre. Men uten sikt og på såpeglatt fjell var det lite aktuelt å fullføre den planen. Avgjørelsen ble tatt om å fortsette opp på Søre Sagi for å gi været en liten time til på å bli bedre.

50 shades of grey opp mot Søre Sagi
50 shades of grey opp mot Søre Sagi

Vi kløv oss over 1950-toppen og så videre opp til Søre Sagi. Temmelig løs og fæl ur opp mot sistnevnte, men bortsett fra det var det kurant klyving. Ved et lite klyvepunkt rett før toppen brukte de to første en stor steinblokk som fottak for å komme seg opp. Men da Celine som tredjemann belastet den samme blokken raste den plutselig ut. Hun hadde heldigvis gode tak for hendene og kom seg akkurat unna før blokken på flere hundre kilo raste ned mot Mjølkedalsbreen og tilsynelatende tok med seg halve Sagi på ferden.

Søre Sagi i boks!
Søre Sagi i boks!

Et par minutter senere stod vi på toppen av Søre Sagi. Været og føret hadde bare blitt dårligere i løpet av den siste timen, så det var en temmelig lett avgjørelse å droppe traversen. Den greieste ruten mot Olavsbu var nå å følge breen øst for Sagi og komme inn på den T-merkede stien i Skogadalen. Vi hadde ikke med isøkser eller stegjern, så vi var avhengig av å finne en isfri rute over breen. Med null sikt var dette lettere sagt enn gjort, men med stramt tau og en erfaren turleder kom vi oss etter hvert ned den relativt oppsprukne breen på siste rest av vinterens snøbroer.

Brekrysning og store sprekker
Brekrysning og store sprekker
Tilbakeblikk på breen. Sporet vårt kan såvidt skimtes innimellom sprekkene.
Tilbakeblikk på breen. Sporet vårt kan såvidt skimtes innimellom sprekkene.

Herfra var det nå en transportetappe langs T-merket sti den siste milen til Olavsbu. En temmelig seig avslutning på turen som undertegnede «valgte» å sprite litt opp ved å ta seg en svømmetur når vi skulle vade elven øverst i Skogadalen…

Vel fremme ved Olavsbu ble dagens andre isbad unnagjort (denne gangen frivillig) før kvelden ble avsluttet med middag og en kald øl foran vedovnen. Alt i alt hadde det vært en flott dag i mektig natur til tross for at været ikke viste seg fra sin beste side.

Flere bilder

GPS data

Start date 02.07.2016 08:01
(UTC+01:00 DST)
End date 02.07.2016 18:17
(UTC+01:00 DST)
Total Time 10h 16min
Moving Time 8h 24min
Stopped Time 1h 52min
Overall Average 2.4km/h
Moving Average 2.9km/h
Distance 24.7km
Vertical meters 2,075m

User comments

  • -
    avatar

    variert tur!

    Written by hmsv1 11.07.2016 06:59

    Det høres ut som en fin tur med en flott og sprek gjeng selv om været ikke var helt ideelt og dere måtte endre turplanen. Godt at det ikke ble noe uhell pga steinras!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.