Søre Soleiebotntind vinter (2) (14.05.2015)


Map
Ascents Søre Soleibotntinden (2,049m) 14.05.2015
Sørøst for Store Soleibotntinden (2,020m) 14.05.2015

Søre Soleiebotntind er vel ikke den toppen man tenker på først når man skal gå på vintertur, men toppen kan fint bestiges når det er snø. Vi valgte å gå opp på Store først også følge kanten ned til nedstigningen som benyttes på sommern. Varden var selvfølgelig skjult under snøen, men vi fant jo passasjen. Vi hadde med to tau slik at vi om nødvendig kunne sette opp et fasttau til hjemturen om det skulle bli problematisk samt sikringer. Vi gikk nesten halvveis ned i veggen før den dårlige magefølelsen overdøvet ønsket om å komme seg ned. Alt fjell var dekket av et tykt lag porøs snø. Å grave for å finne noe å sette sikringer i ville ta lang tid. Nedgangen var isete! Så vi valgte å snu, gå opp og se om det fantes en annen nedgang i renna, fordi det var masse skispor som fortsatte nedover. Vi gikk 200-300 lengere sør og fant en fin nedgang med fast snø. Dette er en gigantisk skavl som trolig er helt annerledes når snøen ikke er der. I tillegg er det rekordmye snø i Hurrungane i år. Vi kom oss ned i renna og opp i toppen av renna uten problemer, den er ikke så bratt som man skulle tro.

Neste problem er i hakket opp mot selve toppen. Her er det et lite hakk ned på 2-3 meter og en gigantisk skavl som henger utover. Alt var kledd inn i porøs snø med veldig lite tak for økser, snøanker, armer og bein. Vi gravde litt etter fjell å sette i uten gode resultat. Tilslutt måtte vi bare prøve. Førstemann kom seg ned med et nødskrik fikk laget noe som lignet på trinn. Andremann kom seg ned men da kollapset trinnene og dermed var det bra førstemann ikke sto under...

Vi nådde toppen i et fantastisk vær!

På vei tilbake skulle vi opp dette hakket igjen. Førstemann kom seg opp med et nødskrik og når andremann skulle opp var snøhaugen blitt overhengende! Vi tok i bruk tauet og gjorde et forsøk, men når øksen ikke finner snø med hold, fottakene raser ut og armtakene (!) svikter, da kommer man seg ikke opp. Så da måtte vi ty til en liten omvei noen meter til venstre som vi ikke turte å gå ned da vi gikk mot Søre. Den var mer eksponert men fast fjell! Etter å ha fått gravd frem litt fjell så spratt andremann opp i sikkerhet med et smil om munnen :-)

Konklusjon:
Skal du på Søre Soleiebotntind på vinter, ikke gå via Store Soleiebotntind, gå inn Berdalen! Du sparer masse tid, du for bare fin skikjøring fordi selv i 2015 var Store avblåst og steinete. Du kan gå opp renna som er markert med en grønn trekant og gå eggen. Men da vi var der så vi noen skikjørere gå opp en renne midt imellom de to trekantene, en løsning vi aldri hadde tenkt på. Det var så bratt at de hadde bært skia, så det er brattere enn den andre renna, men likevel verdt å notere seg.
Å gå Søre fra sørøst går fint på sommern men nå var skavlen like høy som den var brei, så hadde vi gått for den løsningen så hadde jeg snudd!
Tid: ca 8 timer noe som var litt lengrere enn vi hadde trodd. Men vi kjørte fra Oslo kl 0600 og trengte litt pauser :-)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.