Peakbook Summit IV (20.04.2017)


Tourcharakter Randonnée/Telemark
Karte
Besteigungen Stehøe (1.885m) 22.04.2017
Semelholstinden (2.147m) 23.04.2017
Stetinden (2.020m) 20.04.2017 Gipfel nicht erreicht
Sokse (2.189m) 21.04.2017 Gipfel nicht erreicht

Sammen med resten av teamet bak www.peakbook.org med festivalsjef Morten Helgesen som primus motor ble det for første gang gjennomført toppturfestivalen Peakbook Summit på vinteren på Leirvassbu. Sett i etterkant har dette vært en enorm suksess med mange gode tilbakemeldinger. Tross ruskete vær og høy skredfare har vi gjort det beste ut av det, takket være flinke arrangører, fleksibelt vertskap og dyktige guider. Tusen takk!

Her kan dere lese gjennom festivalprogrammet: https://peakbook.org/work/SummitIV.pdf

Fornøyd gjeng ved Tverrbyttjønne! :)
Fornøyd gjeng ved Tverrbyttjønne! :)

Skriver litt fra de turene jeg ledet under treffet.

Torsdag 20. April – Dagskurs skred

Kom opp med shuttle onsdag kl. 19.00 til Leirvassbu der jeg ledet førermøte med guidene på kvelden. Vi gjennomgikk administrativt info, forhold og vurdering av turprogrammet for neste dag. Deretter ble det ferdråd med gruppene vi skulle ha tur med neste dag utover kvelden.

Denne dagen hadde jeg dagskurs skred for en gruppe. Planen var å gå rundt Stetinden via Glupen og Tverrbyttjønne og finne gode læringssituasjoner undervegs. Turen er 13 km og 400 hm, estimert tid 6-7 timer. Kvelden før på ferdrådet gjennomgikk vi:

• Velkommen, presentasjonsrunde-erfaring-forventninger, litt om kurset og temaer (gjenkjenne skredterreng). Turplanlegging: litt om skredets komponenter og bratthet, vær og snø (skredvarsel, værmelding-sikt), terreng (bratthet og terrengfeller, rutevalg – kart framme, gå slakt og bruke terrenget-planlegge-ikke hælløfter, og kritiske punkter), menneske: erfaring-form-sykdommer, utstyr (SSS – hvem må låne?, godt med klær, mat og drikke, kart og kompass framme, vindmaske og alpinbriller, vindsekk, førstehjelp, solkrem og solbriller), FACETS, kommunikasjon og deling, gruppefremdrift sakte 50/10. Distanse, høydemeter og lengde. Starttidspunkt (kl. 09), snutidspunkt (kl 13 Glupen), plan B (?). Møt presis!

Formål:
Formålet med kurset er å gi deltakerne økt bevissthet rundt skredfare og
hvordan forholde seg til skredfarlig terreng. Kurset skal gi deltakerne et innblikk
i under hvilke forhold, hvor og hvordan det løsner skred. Hovedformålet
i kurset vil knytte seg mot gjenkjenning av skredterreng, gjenkjenning av
åpenbar skredfare/skredproblem og en introduksjon til ferdselsrutiner i skredterreng. Kurset gir videre en innføring i grunnleggende kameratredning med bruk av sender/
mottaker. Det kreves ingen forkunnskaper om skred, men deltakelse forutsetter grunnleggende alpine skiferdigheter.

Temaliste for selve kurset:
• Oppmøte kl. 09.00 utenfor Leirvassbu.
• Områdevurdering: alle klar for tur, evt endringer?, utstyrssjekk, er været som meldt, løpende vurdering av terrenget, vær og snøforhold, når tar vi lunsj? (kl 12?).
• Leirvatnet: S/M trening (send og søk, fluxlinjer, 3 antenner, alkaliske batterier, skal være under et plagg på kroppen evt i bukselomme m/glidlås, batteri 60 %), ved skred: (få oversikt og bruk synet – overflatesøk, egen sikkerhet, ringe?, alle setter S/M i søk, dekke søkeområdet med en radius på 20 meter, hvor går skred, mobil), demo (signalsøk, innflyvingsmetode – gå etter pila, > 3 meter – finsøk – ned til overflaten og samme plan, marker minste enhet, spiralsøk – 25 cm utover – funn, v-utgraving) – praksis 2 og 2.
• Dobbel gruppesjekk
• Vindtegn (le- og losider), testheng, bratthetsmåling med staver-clinometer-kløkt, max utløpslengde
• ALPTRUTH
• Terrengvurdering (hva er over og under oss, planlegge sporvalg, gunstige terrengformasjoner, standardtiltak, kart og kompass
• Sporvalg og svingteknikker
• Stemmer skredvarselet?
• Nedkjøringsmønster
• Takk for turen, evaluering, utstyrslevering.

Det ble en fin dag tross ruskevær fra vest. Fikk gjennomført S/M trening på Leirvatnet, fikk se en skytende sprekk i et testheng ved Nøgla, vi målte bratthet ved Gravdalspallen og trente på lappekast og s-svinger oppover mot Glupen. I et heng opp mot Glupen var vi usikre på brattheten, så vi gikk med avlastningsavstand. Viktig å gå opp til høyre ved sommerstien og ikke helt inn i botnen oppunder sadelen (brattere). Neste dag ble tre mennesker tatt i skred på Surtningsbreen i et bratt område. Heldigvis ingen skadde.

Det blåste bra på sadelen så vi fortsatte ned mot Tverrbyttjønne et stykke før vi rant ned. Litt tung og bunden snø ned til Tverrbyttjønne, men gikk greit om man hadde litt bredde på skiene. Alle kom seg greit ned, selv de som var i litt dårligere form og ikke hadde stått så mye nedover tidligere. Nå var det kun en langdryg etappe ut Tverrbytnede og tilbake til Leirvassbu. Ei slet med en felle som løsnet, så da vi ankom veien fikk de som ville gå i forveien mens jeg holdt baktroppen. Bra dag, men kanskje litt vel flat tur for alpint skiutstyr. Turen tok 7 timer.

Fredag 21. April – Bjørnskardet (Sokse)

Denne dagen skulle jeg og Lukas føre tur til Sokse. På ferdrådet kvelden før gjennomgikk vi:
• Presentasjon
• Rute og forventet tidsbruk (Forventet tidsbruk (16 km, 1100 hm = 9,5t). Snutidspunkt (Bjørnskaret kl. 13), må kanskje snu pga vær og vind. Middag senest kl. 20!
• Vær og føre
• Faremomenter (bresprekker, utglidning, skredfare osv.)
• Fysisk form og ferdigheter som turen krever. Tempo 50/10, lunsj. Gnagsår?
• Nødvendig utstyr (vindsekk, SSS minst 60 % batteri, førstehjelp, klær, ansikt, alpinbriller, mat og drikke, sele, isøks, stegjern – tilpasses. Låne?
• Starte kl. 09 uten feller. Presis!

Selve turen ble gjennomført i skikkelig ”skredvær”, kraftig vind fra vest, mye nedbør og dårlig sikt. Gikk masse selvutløste skred denne dagen. Inne i Tverrbytnede roet vinden seg. Vi gikk et stykke inn i botnen før vi tok høyden opp mot Bjørnbrean. Over breen var det skikkelig dårlig sikt, så måtte gå slavisk på GPSen. Oppe i Bjørneskardet blåste det som forventet mer. Av hensyn til vinden, nedbøren og at noen i gruppa begynte å bli slitne valgte vi å snu her.

På vei oppover mot Bjørnbrean.
På vei oppover mot Bjørnbrean.
Det er slike dager som forlenger livet!
Det er slike dager som forlenger livet!

Returen ned til Tverrbyttjønne foregikk i nydelig puddersnø, og heldigvis ble det noe bedre sikt etter hvert. Folk var veldig fornøyd nå! Trasket ut botnen uten feller til bakkene opp mot Leirvassbu atter en gang begynte.

Lørdag 22. April – Dagskurs skred

Nok et dagskurs skred, men denne gangen i noe bedre vær. Gikk en litt annen rute denne dagen. S/M trening på vannet sørvest for Leirvassbu. Deretter gikk vi bort til vannet nordvest for 1492-toppen. Her så vi et middels stort skred som trolig har gått i natt nordøst for Stehøe. Artig å gå gjennom skredmassene. Tuslet opp til bruddkanten for å se på lagene. Løsnet et lag på Q2/Q3, men så ingen kantkorn i lupen. Mulig skredet har gått på nysnø.

Skredmasser av et middels 3 skred nordøst for Stehøe.
Skredmasser av et middels 3 skred nordøst for Stehøe.
Bratthetsmåling ved bruddkant.
Bratthetsmåling ved bruddkant.
På toppen av Stehøe.
På toppen av Stehøe.
Klare for nedkjøring.
Klare for nedkjøring.

Videre gikk vi opp nordsiden av Stehøe med avlastningsavstand før vi tok lunsj bak en stor stein. Etterpå gikk vi opp til Stehøe. Fant noe fin ubunden snø i et søkk på vei opp til 1744-sadelen. Fin utsikt på toppen, men litt vind. Rant ned igjen så å si samme vei som vi gikk opp, men 1 og 1 ned det bratteste henget. Fin dag med en bra gruppe. Brukte i underkant av 6 timer på turen.

Søndag 23. April - Semelholstinden

Tur til Semelholstinden med en sprek gjeng på tre, deriblant Øyvind Br. Det var også med ei dame i starten, men hun snudde i Kyrkjeglupen på grunn av gnagsår som hun ikke fikk fikset. Fra Kyrkjetjønne snirklet vi oss opp i vindgryte ved brekanten akkurat der det blir enda brattere på nordryggen til Visbreatinden. Kom oss inn på breen og fulgte denne oppover. Litt avblåst og synlig blåis på konveksene. Siste henget til topps var greit å gå uten ski og uten stegjern i dag. Mye synlig stein, så fungerer helt fint å finne en skredtrygg rute hele veien opp.

På toppen av Semelholstinden.
På toppen av Semelholstinden.

Ned igjen rant vi ut hele breen og her fant vi til tider veldig fin pudder! Litt tung pudder for Øyvind som stilte med fjellski. Tror han har lyst på randoutstyr snart.. :) Turen tok bare 5,5 timer. Været var brukbart med gløtt av sol og lite vind. Rakk shuttle ut igjen til Sletthamn kl. 15.

Tilbake på Leirvassbu og sola skinner. Takk for en fantastisk helg og toppturtreff! :)
Tilbake på Leirvassbu og sola skinner. Takk for en fantastisk helg og toppturtreff! :)

Takk for noen fine dager på Leirvassbu, velkommen igjen neste april og på treffet på Sæbø i september! :)

Benutzerkommentare

Kommentartitel:
Zeichen: 1000
Kommentartext:
Du musst angemeldet sein, um Kommentare schreiben zu können.