Laste_opp_bilder

Content
Language
Adviser

Laste opp bilder

En måte å laste opp bilder er via siden "Mine Bilder" som er tilgjengelig via en egen knapp på menylinja på toppen.
En måte å laste opp bilder er via siden "Mine Bilder" som er tilgjengelig via en egen knapp på menylinja på toppen.
En annen måte å laste opp bilder er å gjøre det direkte mens man skriver en wikiartikkel ved hjelp av knappen formet som et bilde med en pil oppover.
En annen måte å laste opp bilder er å gjøre det direkte mens man skriver en wikiartikkel ved hjelp av knappen formet som et bilde med en pil oppover.

Å laste opp bilder er i grunnen veldig enkelt. Du har et .jpg bilde du har klargjort tilgjengelig på harddisk, minnepinn eller annet tilgjengelig medium. Helst med har filen også et originalt filnavn, da databasen ikke tillater to like bildefilnavn.

Det er to måter å laste opp bilder: Enten mens du skriver en artikkel via knappen formet som et bilde med pil oppover eller via en egen boks med dine bilder som er direkte tilgjengelig med en knapp med et lite bilde på på hovedmenylinja.

Selve opplastingsvinduet

Selve opplastingsvinduet ser litt ulikt ut alt etter hvilken nettleser man benytter, primært feltet for å velge bildefil.
Opplastingsvinduet består av 5 elementer:
  • Velg fil(er) - let frem bildefilen(e) du vil laste opp. Vanlige medlemmer kan laste opp et bilde ad gangen mens medlemmer med fordelskonto kan laste opp så mange bilder ad gangen de ønsker.
  • Fotograf - du blir selv automatisk satt inn som fotograf. Har noen andre tatt bildet må du endre dette manuelt her. NB! Ikke last opp andres bilder med mindre du har ettertrykkelig tillatelse til det.
  • Nøkkelord (valgfritt) - skriv inn eventuelle ord du ønsker å knytte til bildet. De kan brukes til enklere å finne frem bildet igjen senere. Dette er ikke det samme som bildetekst. Bildetekst skriver du når du setter bildet inn i en artikkel senere.
  • Geografi (valgfritt) - knytt gjerne bildet til et eller flere geografiske områder. Bruk blyanten til høyre for boksen til å velge. Alternativt (og ofte raskere) kan du skrive i den nederste delen av den todelte boksen og klikke på riktig forslag når forslagsstilleren kommer opp med det valget du ønsker. Skulle du uforvarende ha fått opp et feil geografisk sted i den øverste boksen kan du fjerne det derfra ved å klikke på elementet slik at det blir merket og så trykke på det røde krysset til høyre.
  • Topper (valgfritt) - det fungerer på nøyaktig samme måte som for Geografi, bare at her er det eventuelle topper man ser på bildet eller på annen måte bør knyttes til bildet man legger inn. I stedet for blyant er det her en kartnål. Klikker man på den for man opp et kart hvor man kan zoome seg inn til toppen og klikke på den. Alternativt (og ofte mye raskere) kan man skrive toppens navn til forslagsstilleren kommer opp med riktig topp og så klikke på det for å "dytte" toppen opp til den øverste boksen.
Dialogboksen for opplasting av bilde slik den ser ut i skrivende stund. Merk at utseende, spesielt ved valg av bildefil, vil variere fra nettleser til nettleser. Denne illustrasjonen er hentet fra Google Chrome.
Dialogboksen for opplasting av bilde slik den ser ut i skrivende stund. Merk at utseende, spesielt ved valg av bildefil, vil variere fra nettleser til nettleser. Denne illustrasjonen er hentet fra Google Chrome.

14.11.2011. Peakbook støtter nå Panoramabilder. Hittil har alle bilder blitt skalert ned til maks. 1600 piksler langs lengste bildekant. Nå har vi implementert en enkel panoramafunksjon. Dersom bildet er avlangt i utgangspunktet beholdes den originale bredden så lenge bildet er maks. 900 piksler høyt. Er det høyere enn dette vil bredden også skaleres tilsvarende ned. Merk fortsatt maks 10 MB på originalbildet som skal lastes opp. Bilder i denne kategorien behandles som bilder ellers. Den mest påfallende forskjellen utover at maks bredde er nær ubegrenset, er at når man setter inn et mellomstort bilde i artikkelen fyller det hele artikkelbredden i stedet for ca. 500 piksler slik vanlige bilder gjør når de settes inn i mellomstor størrelse.

Sette inn bilder i wikiartikler

Før man setter inn et bilde i en artikkel er det en fordel om markøren står der man ønsker å sette inn bildet. Selv om man naturligvis kan flytte på det senere.
Deretter kan man sette inn et bilde som enten:
  • Allerede er lastet opp ved å klikke på ikonet som ser ut som en vanlig bilderamme på verktøylinja rett over artikkelen.
  • I samme slengen som man laster opp bildet ved å klikke på ikonet som er formet som en bilderamme med en oppoverpil på verktøylinja rett over artikkelen.

..... to be continued

Søke opp bilder

Dette er implementert. Men beskrivelse av funksjonen er ikke på plass ennå.

NB! Ikke last opp samme bildet mer enn EN gang!

Slette bilder

Redigering og sletting av egne bilder gjøres under eget menyvalg.
Min Peakbook > Mine bilder.
Ble frem eller søk opp det aktuelle bildet, klikk på småbildet og så får du tre valg: Rediger, slett eller se på.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: