Ånebunuten og Skirvedalen Naturreservat (04.06.2021)  5


Characteristic Expedition
Duration 26h 52min
Distance 22.6km
Vertical meters 820m
GPS
Ascents Nuten (939m) 04.06.2021
Skomakarnatten (1,023m) 04.06.2021
Smærbuknatten S (978m) 04.06.2021
Ånebunuten (1,047m) 04.06.2021
Visits of other PBEs Kringletjønn p-plass (818m) 04.06.2021
Skirvedalen naturreservat (850m) 04.06.2021

Flott vær, gode værutsikter og fredagsfri...hmmm.....bare å myse på PB-kartet...hvorhen?
Hadde så vidt fått opp kartet på PC'n før turkompis Tommy ringer og lurer på om jeg vil være med til Skirvedalen naturreservat, tja hvorfor ikke så lenge jeg får litt fjellterreng attpå!
Siden jeg hadde fri dro jeg oppover rimelig straks og parkerte ved Sundtjønn, sæla på tungsekken og fulgte sti et stykke før den forsvant, litt villgåing opp liene hvor det fortsatt lå en del flekksnø før jeg traff på merket sti. Denne fulgte jeg hele veien opp til Rjupetjønn hvor jeg fant en dugelig camp. Begynte å skye over betraktelig nå og jeg kunne skimte regnbyger i det fjerne. Bare å pælme opp teltet umiddelbart og klargjøre for en liten tur opp til Ånebunuten.
Likte meg godt oppå her, flott 360-utsikt med Blefjell, Norefjell, Gaustadtoppen, Skirveggin og Storegrønuten mfl i sikte. I tillegg sto tepper av krekling i full blomstring her oppe, som dannet et rosa teppe utover toppområdet. Flott skue. Mye rypemøkk og fjær ble også funnet oppå her.
Ble her lenge før jeg tuslet rolig tilbake til camp for middag, kaffe og en en kald bekkeøl som selvfølgelig ble plantet i sildrebekken umiddelbart etter ankomst, noe annet hadde tatt seg ut ;-)
Ble liggende å halvsove lenge i den lette avkjølende brisen mens noen krikkender lagde liv og røre der ute i tjernet....vårhormoner i full sving....gjøken gol, heipipen peip og ringtrosten sang sine ødslige toner....avslapning av høy kvalitet dette.
Utpå kvelden dukker det opp en gedigen tungsekk over åskammen, det er Tommy som kommer tuslende med fullt videoutstyr, videostativ og drone og jeg veit ikke hva....han skal ha for innsatsen den børa så ikke lett ut!
Etter at han fikk rigga leir tok vi en tur for å fotografere solnedgangen.
Den så lovende ut en stund med mulighet for lyskanoner gjennom dynamiske skyer, men den eneste mørke svære skya i hele horisonten seila bryskt inn og spiste opp de mulighetene, typisk!
Vel, bare å tusle tilbake til camp, pusse gebisset og krype ned i sovepåsan i passe temperatur.
Våkna brått av en kaklende lirypestegg, og uhei hvor varmt det var inne i teltet, sola sto allerede å kokte på teltduken. Full lufting var påkrevd før jeg døste videre, men ikke lenge det ble rett og slett for varmt. Opp ved sekstida. Fuglekvitter på alle kanter. Rask morravask i fjellbekken, forfriskende. Så koke egg og kaffevann, god frokost ble inntatt. Skirvedalen naturreservat stod for tur, men det var et lite aber at jeg hadde fått gnagesår av de splitter nye fjellskoa mine dagen før, hadde plastra godt men det kjentes fortsatt og turen ble nok noe avkortet pga dette.
Skirvedalen var et flott, urørt område med flotte myrdrag og gammal fjellgranskog. Du fikk villmarksfølelse av å traske her inne. Noen veldig få stier som absolutt ikke blir brukt mye og et par gamle setre, bla Nilsbu vi da også besøkte. En flott liten hvitveisfylt tuft midt der inne i dalen med elva Skirva rennende rett forbi. Ble pause her før vi ville undersøke granskauen innunder Smærbuknattene. Mange flotte "urskogslommer" oppunder her. Vi gikk så småbratt opp, i stikkende hete, til Smærbuknatten Sør (978 moh) hvor det heldigvis lufta litt og vi fikk avkjølt oss noe. Flott åpen kolle med herlig utsikt utover dalen.
Videre bar det opp mot camp. På veien møtte vi to ungjenter på knappe 20 år tenker jeg som kom traskende med full oppakning. Så ut som de hadde fiskestenger med så jeg spurte om de var på fisketur. Svaret ble overraskende: "Nei, vi er på vei til Voss!" "Vent nå litt, hva sa du nå...Voss?" "Ja, vi har gått fra Oslo og er på vei til Voss vi har 30 dager på oss og er foran skjema." "Jeg er imponert, blogger dere om turen da eller..." "Nei, vi gjør det for moro skyld"
Makan, der fikk jeg litt ekstra tiltro til ungdommen altså....respekt!
Takket for hyggelig samtale og ønsket dem all mulig lykke til på ferden.
Vel, vi pingletur-turistene tuslet tilbake til camp.......
Venstrefoten var nå rimelig vond å gå på spesielt i nedoverbakke, så jeg vurderte at det ikke var vits å friste sjansen opp til Storegrønuten dagen etter så vi ble enige om retur til bil i ettermiddagen. Men først etter lang sløving i lyngen.
Nok en flott tur var over og mens jeg peisa nedover Numedalen i bil entret disse jentene kanskje Hardangervidda til fots....

Gaustatoppen sett rett på undersida av Ånebunuten
Gaustatoppen sett rett på undersida av Ånebunuten
Mørke skyer over mektige Gaustatoppen (s/h)
Mørke skyer over mektige Gaustatoppen (s/h)
Kreklingblomster 1
Kreklingblomster 1
Krekling i blomstring
Krekling i blomstring
Fjærmygg? på vierknopp
Fjærmygg? på vierknopp
Fjærmygg? på vierknopp i motlys
Fjærmygg? på vierknopp i motlys
Solnedgang over Skirvedalen sett fra Viergrønatten
Solnedgang over Skirvedalen sett fra Viergrønatten
Solnedgang over Skirvedalen Naturreservat sett fra Viergrønatten
Solnedgang over Skirvedalen Naturreservat sett fra Viergrønatten
Siste lys over Skirvedalen sett fra Viergrønatten
Siste lys over Skirvedalen sett fra Viergrønatten
Hvitveis ved Nilsbu i Skirvedalen
Hvitveis ved Nilsbu i Skirvedalen

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.