I ulendt terreng i Breheimen (20.10.2013)  4

Written by Atomsilda (Jørn Håvard Ask) GSM

Start point Mysubytta (840m)
Endpoint Mysubytta (840m)
Characteristic Hillwalk
Duration 9h 40min
Distance 21.0km
Vertical meters 2,007m
GPS
Ascents Rivenoskulen (1,943m) 20.10.2013
Syrtbyttnosi (1,701m) 20.10.2013

Morten sendte ut noen sms om noen var interessert i tur. Denne gangen ble det Morten, Geir Arne, Synnøve og jeg som kom oss avgårde. Jeg hadde en liten diskusjon kvelden i forveien om hvilke turmål som var aktuelle. Morten foreslo da den litt avsidesliggende toppen Rivenoskulen i Breheimen som det primære turmålet. Denne toppen står visst på 17 samlelister og også på min....så da var saken grei for min del. Geir Arne og Synnøve er aldri vonde å be med....og synest dette var et artig turmål selv med gårsdagens tur til Bakerste Skagsnebb i beina. Synnøves husky Keera er alltid med.

Utgangspunktet for turen var Mysubutta,- litt lenger inn for Sota Sæter. Vi var klare for avgang noe etter kl 9 og vi så med litt gru på den bratte lia opp på andre siden av elva Surtbytta. Temp ca 5 minus. Vakkert vindstille vær og vi var optimistiske. Vi hadde vel sti ca 1km før Morten kastet seg ut av siden og det ble litt "bushvandring" til vi måtte krysse Surtbytta. Som oftest er det alltid en eller annen som plumper ved elvekrysninger. Lumsk is på steinene felte Morten denne gangen,- som fikk en våt start.

Ruta videre sees på gpssporet og det ble rimelig bratt opp etter kryssingen av elva. Pga den lille snøen og noe is under ble turen preget av nærvøs gange i farlig ur, men ikke alvorligere uhell enn noen blåmerker her og der....Etter å ha kommet opp den verste kneika kom vi opp til en liten dal, med det vakre navnet Sumarkvila. Steinete....blokkete terreng med noen vakre småtjørne. Etter en god hvil her oppe gikk turen videre opp mot den første toppen,- nemlig Syrbyttnosi (1700 moh) Skummelt glatt mange plasser og vi følte at vi aldri kom opp til toppen som stadig lå lengre innpå ryggen....som det ofte er..... :(

På denne toppen hadde vi flott utsikt til Rivenoskulen, Tverrådalskyrkja og innover mot Jostadalsbreen. Toppene her ligger jo veldig langt vest...akkurat på grensen til Luster kommune. Videre ferd gikk rett sørover mot Rivenoskulen....over noen småbreer og over noen forferdelige morener preget av store og små blokker som ikke lå i ro.

Snart var vi klare for stegjern på den flotte breen opp mot toppen. Ikke veldig bratt, men snaut 400 seige høydemetre opp mot toppen. Etter å ha hatt kjempevær hele dagen, kom akkurat et tåkebelte mot toppen da vi kom til varden. Veldig sur vind i tillegg gjorde oppholdet der oppe litt for kort....og den flotte utsikten ble moderat.... Vi ankom toppen ca kl 14.30.
Turen ned gikk veldig greit, men det var ikke så lett å finne rett sporvalg for å komme ned i den lille dalen Sumarkvila med de små tjørnene. Herfra gikk det radig ned den bratte lia og tilbake til bilene akkurat før det ble mørkt. Også denne dagen fikk jeg i meg for lite drikke....og får straffen for det opp mot selve hovedtoppen. Det ble svettet fælt denne dagen....i bratte kneiker. Så mange høydemetre som gps viser var det vel ikke.....men mange ble det. Jeg takker alle for en super tur til en spesiell topp i et spesielt landskap. Takk spesielt til Morten for et flott valg av turmål....og "førstebestigning" for de som er på Peakbook :)

Start date 20.10.2013 08:58
(UTC+01:00 DST)
End date 20.10.2013 18:39
(UTC+01:00 DST)
Total Time 9h 40min
Moving Time 7h 46min
Stopped Time 1h 54min
Overall Average 2.2km/h
Moving Average 2.7km/h
Distance 21.1km
Vertical meters 2,007m

User comments

  • -
    avatar

    Misunnelig

    Written by Døl 24.10.2013 14:45

    Hadde jeg enda vært så ung og sprek som dere.---Jeg får nok fortsette å tusle nede i skoggrensa.

    • -
      avatar

      Sv: Misunnelig

      Written by Atomsilda 24.10.2013 19:08

      Hei! Ung og sprek?? Jeg er nå 53 jeg da...og gjør så godt jeg kan. Tror nok du er seig som få...Det krever vel litt mer av oss litt opp i årene,- at vi må stå på og holde formen vedlike. Forfallet kommer raskt for oss....Vi er jo "over the top" ;)

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by 500fjell 22.10.2013 16:37

    Så veldig fint ut! Likte spesielt bildet nr 6 av Rivenoskulen, fikk assosiasjoner til vulkanene nede i Atacama! Har selv lyst på denne toppen, men blir nok fra Jostedalssida.

  • -
    avatar

    Takk for turen

    Written by mortenh 21.10.2013 20:55

    Takk for turen Jørn, og selv om den ikke kan måle seg med bedre ting vi har gjort, var det ordentlig bra å få til en stortur i lag. Venolshøgde neste.

    Med tåke og iskald sno på toppen og så mye steinete terreng er jeg enig med terningkastet ditt. En flott tur med noen minuser, men en solid listetopp er det i alle fall. Jeg fikk i alle fall progresjon på minst 3 lister med denna.

    • -
      avatar

      Sv: Takk for turen

      Written by Atomsilda 21.10.2013 21:17

      Forøvrig....skulle jeg ha byttet etternavn så måtte det bli til Sumarkvila. Et fint navn ;)

  • -
    avatar

    Hørtes flott ut,

    Written by Olepetter 21.10.2013 20:34

    men 17 lister, da gitt! Er det mulig? Hvilken topp står på flest lister? En annen ting; det ble vel seint innen du var hjemme igjen, da?

    • -
      avatar

      Sv: Hørtes flott ut,

      Written by Atomsilda 21.10.2013 20:48

      He,he..hjemme kl 23.10 og opp før kl 6 i dag. I følge Morten er den på så mange lister ja....men får kanskje sjekke dette litt nærmere...

    • -
      avatar

      Sv: Hørtes flott ut,

      Written by mortenh 21.10.2013 20:57

      Jeg tror Galdhøpiggen med 37 lister er først foran Storen med 34 lister. På grunn av det høye antalle varianter av 2000m listene vil slike med høy primærfaktor komme høyt opp.

      Galdhøpiggen er jo med på alt inkludert fylkes og kommunelister. Det eneste som kunne gjort Galdhøpiggen enda mer listete hadde vært om den var en grensetopp.

      For øvrig bare rett og rimelig at vår høyeste topp også er den som er med på flest lister.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.