Slettmarkhøe mm og trivelig møte (17.08.2013)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Start point Torfinsbu (1,068m)
Endpoint Eidsbugarden (1,060m)
Characteristic Hillwalk
Duration 11h 00min
Distance 31.5km
Vertical meters 2,147m
GPS
Ascents Høgbrøthøgde (1,821m) 17.08.2013
Langedalskollen (1,645m) 17.08.2013
Slettmarkhøe (2,190m) 17.08.2013
Nestnørdre Slettmarkhøe (2,086m) 17.08.2013
Nørdre Slettmarkhøe (2,071m) 17.08.2013
Slettmarkhøe S1 (2,150m) 17.08.2013
Slettmarkhøe S2 (2,105m) 17.08.2013

Tok 08.00-båten fra Eidsbugarden til Torfinsbu, og forhørte meg om bord med tanke på evt annen tur i framtiden: Joda, det var ikke vanlig, men de hadde satt av folk på sørsida av Bygdin også! Kjekt å vite.

Sør for Langedalstjernet
La i vei fem over ni, med et lite håp om å rekke tilbake til ettermiddagsbåten kl 15.20. Det håpet glapp... Over en mindre tillitvekkende metallbru over Langedalsåne, før det bar oppover. Brukbart vær, men ikke akkurat varmt. Jeg undret meg på en lekker utseende topp mot nord, og fant ut at det var en utløper på Kvitskardoksle. Den tok seg bra ut herfra, gitt!

Jeg ville absolutt plukke med meg Langedalskollen, siden den sto på Valdres pf100 lista, når jeg likevel var i området. Dette er en av de fjerneste toppene på den lista, og Morten H gikk en tur på 60 km om vinteren for å ta denne. Jeg slapp lettere unna, 2 t fra Torfinnsbu. Litt berg- og dalbane-topp. Varden var ramla ned, så jeg puslet den sammen igjen på et vis. Med to timer hit begynte jeg å ane at jeg ikke kom til å rekke returbåten. Samme det, jeg kunne gå til Eidsbugarden, jeg.

Slettmarkhø
Køla på over slettene mot nord i lettgått terreng. Svingte så opp en fin snørampe i sørøst-flanken, for å spare inn litt distanse. Starten på rampa er her: 32 V 473170 6806821 på 1760 m. Snart var jeg oppe på egga, rett under S2. Vurderte å plukke med meg S3, men det var i feil retning, og jeg hadde mye igjen før jeg var ved bilen, så jeg droppa det. Mye luftig egg fulgte, moro, og et lite sted måtte jeg omgå et punkt ved å holde til høyre (østflanken). Så kom en bratt hammer, definitivt det gule punktet i føreren. Glemte å markere dette på gps-en, men kløv opp til høyre for hammeren. Jo da, gul trekant skal det være her!

Fortsatt luftig helt til S1, hvorfra det ble lett - og mye på snø - til toppen. Fant høyeste punkt på snøen her, men så at det på bar klippe like i øst måtte være høyere. Det var det også, 2-3 m i følge gps-en. Ved varden her støtte jeg på JoSo, som nettopp hadde komplettert 2k-lista si, og var litt beveget. Trivelig møte! Oppdalingen hadde vært på alle kommunetoppene også - det er ikke verst.

Jeg fortsatte nordover, og plukket med meg småtoppene her, før jeg kjapt gikk ned snøfelt i øst. Lenger nede ble terrenget kronglete; rullesteiner på glatt sva og mye løst. Dårlig rutevalg, og jeg prøvde meg litt på blåisen på breen også, men det var ikke behagelig uten stegjern.

Høgbrøthøgde
Nå var dagens mål gjort unna, og hva nå? Jeg hadde lite lyst på stien langs Bygdin tilbake til Eidsbugarden, som jeg hadde gått 2 uker tidligere. Den var for kjedelig. Jeg ville gjerne ha med meg en Valdrestopp til, og søkte på gps-en. Høgbrøthøgde var nærmest, og en t-sti svingte faktisk rundt denne toppen! Men 8 km i luftlinje til toppen fikk meg til å nøle. Jeg hadde alt 6 timer i beina og en del høydemeter. Det så ut til å være regn i anmarsj også, selv om dette ikke var meldt.

Jeg tok en matpause, og tenkte over sakene. Pausa ga ny energi, og jeg skulle noenlunde i den retninga uansett, så hvorfor ikke plukke med meg toppen?

Det var lettgått på t-stien en stund, men etter passering av noen vann, ble det mye stein, og jeg tok av opp mot toppen. Nå gikk det atskillig saktere, ja! En liten regnbyge sørget for ytterligere fall i humøret, og toppen ble litt redusert til et slags pliktbesøk i vinden.

Jeg valgte så å gå rett ned mot sør. Det så litt bratt ut, og jeg fryktet å gå meg fast her, men det gikk noenlunde greit, heldigvis. Burde holdt mer mot SØ, der terrenget var slakere. Nede ved Store Mjølkedalsvatnet var det grei sti, men det tok jammen en time til, før jeg var nede ved bilen ved Eidsbugarden, etter 11 timer på tur.

User comments

 • -
  avatar

  Topp-punkter på Slettmarkhøe

  Written by knutsverre 10.03.2014 22:25

  Hei Ole-Petter! Nå har jeg omsider gjort ferdig min rapport fra Slettmarkhøene fra 15.8.13. Det er to ting jeg ber deg da stilling til (Morten har fått samme spørsmål).

  1. Slettmarkhøe 2190. Bør toppen være ute på snøflaten eller på "fastlandet ved varden?

  2. Nørdre Slettmarkhøe 2071. Jeg mener PB koordinatene må være feil, og at selve toppen ligger ca. 40 m lenger nord. Ser på ditt GPS spor at du også gikk lenger nord enn til PB koordinatene.

  • -
   avatar

   Sv: Topp-punkter

   Written by Olepetter 14.03.2014 08:32

   Du er nøye - bra! 1: Ifg gps-en min VAR det høyeste punktet på fjellet, hvilket man vel normalt måler fra? Ingen sterke meninger her.

   2: Godt mulig, så bare flytt for min del... :)

   Har vært på tur i flere dager - derav seint svar!

 • -
  avatar

  Slettmarkhøe

  Written by JoSo 20.08.2013 00:33

  Takk for gratulasjon Knut Sverre! Artig å nå den siste 2K, og trivelig å få et tilfeldig møte en ivrig fjellkar som Ole-Petter! Jeg la merke til steinen dere hadde plassert på høyeste punkt på fonna ja, og reinsdyrhorndekorasjonen til ære for meg kom jo godt fram på alle bilder. Du må hilse og takke Tshering! Etter at jeg forlot Ole-Petter hadde jeg god tid og gikk tur/retur ryggen hvor jeg nådde småtoppene S1 - S2 - S3 samt Nestnørdre og Nørdre Slettmarkhøe på retur tilbake til Gjendebu. Min rapport m/kanskje til og med noen bilder får jeg sikkert tid til å legge inn tirsdag engang :)

 • -
  avatar

  Populære topper!

  Written by knutsverre 19.08.2013 17:31

  Artig å lese rapporten din! Vi var der bare to dager før deg og Johan i fantastisk vær! Så dere tråkket vår og den lille steinen vi satte opp ute på GPS koordinaten på snøen? Vi observerte det samme som deg at punktet på fjellet var like høyt som det ute på snøen. Jeg målte akkurat samme høyde på begge punktene. Kanskje har snødybden minket ila de siste årene. Du skriver at punktet på fjellet ligger lenger øst, men du mener vel mot sørvest - knappe 200m (?).

  • -
   avatar

   Sv: Populære topper!

   Written by Olepetter 19.08.2013 17:43

   Aha! Jeg så en del tråkk i snøen, ja, og en stein som lå der, og antok det var høyeste punkt. Ja, jeg mener sørvest, rundt 200 m, slik du skriver. Og: På et av bildene av Slettmarkkampen ser jeg forresten en person på toppen - rett ved toppvarden kl 14:16... hvem nå det kan være?

 • -
  avatar

  Missing title

  Written by Øyvindbr 19.08.2013 13:53

  Hvordan var det å klyve rundt den gule trekanthammeren?

  Har lyst på Slettmarkhøe som overnattingstur, men vil gjerne gå den via sørtoppene. Håper klyvinga går greit med stor sekk. Vet jo selvsagt ikke når...:)

  • -
   avatar

   Sv:

   Written by Olepetter 19.08.2013 16:10

   Klyvinga rundt var som det skal være ved gule trekanter; luftig og noe utfordrende. Stor sekk tror jeg går greit, men ved litt snø og våte forhold hadde jeg vært noe mer betenkt, skjønt takene var gode og solide.

 • -
  avatar

  Slettmarkhøe

  Written by JoSo 19.08.2013 12:16

  Takk for trivelig og uventet møte på toppen Ole-Petter! Jeg skal lage en rapport jeg også, men klarer ikke helt å prioritere denslags jeg da.. Er veldig imponert over dine og mange andres rapporter m/bilder etc..! Må vurdere å skjerpe meg i fremtiden :)

  Ps.: Feiringen på Gjendebu lørdag kveld var koselig. Dit kom også mine turvenner som bommet på rutetidene for Gjendebåten den dagen!!

  • -
   avatar

   Sv: Slettmarkhøe

   Written by Olepetter 19.08.2013 16:08

   Ja, det tar litt tid, men blir et slags online arkiv for meg også. Å lese egne gamle rapporter gjør at jeg gjenopplever mye jeg hadde glemt.

  • -
   avatar

   Sv: Slettmarkhøe

   Written by knutsverre 19.08.2013 18:19

   Gratulerer så mye med komplett 2K liste Johan!

   Selv om du ikke har lagt inn toppen på listen din enda, er det uomtvistelig bevist at du har vært der ut fra Ole-Petter sitt fine bildet av deg ved varden!

   Varden ble forresten forsterket og dekorert med reinsdyrhorn to dager før din ankomst av min turkamerat Tshering til ære for deg!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.