En liste nærmer seg slutten og bilkræsj! (20.02.2013)  4

Written by mortenh (Morten Helgesen) GSM+

Characteristic Backcountry skiing
Duration 9h 13min
Distance 57.5km
Vertical meters 1,273m
GPS
Ascents Langedalskollen (1,640m) 20.02.2013
Visits of other PBEs Garli parkering (1,025m) 20.02.2013

En liste nærmer seg slutten

En rimdekt busk ved foten av Torfinnstindane.
En rimdekt busk ved foten av Torfinnstindane.

Valdreslista har vært nesten ferdig en stund, men ikke akkurat fått noe særlig prioritet i det siste, men med full klaff var det to turer som stod igjen.
Da værmeldingene viste svært lovende vær, falt fristelsen for å prøve seg på en langtur. Målet ble den enslige toppen mellom Langedalen og Galdeberget ut mot Bygdin fra Garli parkering ovenfor Beitostølen. Mellom 55 og 60 km målte jeg på kartet på forhånd, altså en dugelig tur med fjellski og ryggsekk - i alle fall for denne karen.

Turens mål, en i seg selv ikke spesielt meningsfull topp, men det blei en bra tur ut av det.
Turens mål, en i seg selv ikke spesielt meningsfull topp, men det blei en bra tur ut av det.

Kald grå start

Betalte mine 60.- og la i vei litt over 8 i en grå graut. Veien oppover mot Båtskardet var nyfrest og jeg valgte å gå her siden det gled litt lettere. Alt som kunne fås gratis i dag ble tatt i mot med glede. Jeg håpet selvsagt at det var kjørt et scooterspor inn til Torfinnsbu, men var langt fra sikker.
Det gikk lekende lett ned til Bygdin. Var overrasket over at veien oppover videre også var frest, men tenkte at det kanskje har med filminnspilling som pågår i området om dagen å gjøre.
Dro så til venstre på scooterspor langs Hålissundet i retning Bygdissundet. Ved Bygdissundet var det iskald sno, rå tåke - rett og slett bikkjekaldt. Og enda verre: Scootersporet stoppet her. Gikk videre på tung ustabil snø langs vannet på isblokkene i kanten. Holdt på å falle ned i store ishull flere ganger og var glad da jeg omsider kom ut på trygg(?) is. Siden det var tåke valgte jeg å holde meg nær land.
Det gikk trått og smått, sank ganske mye nedi en blanding av gjennomslagsskare og tørr nysnø. Jeg begynte virkelig å lure på hvordan dette skulle gå, men skrotten føltes i alle fall pigg.
Heldigvis, 1/3 av strekket ut på Bygdin mot Torfinnsbu ble underlaget noe fastere og det gikk med ett litt raskere og lettere. Gradvis forsvant tåka også, men det var fortsatt iskaldt nede på flata, så jeg tuslet videre langt inne i hetterommet.
Jeg hadde meint å ta en pause, men som så ofte når det går greit, drøyer jeg for lenge, men omsider ved Nybue var det tid for en pause.

Galdebergtinden var flott fra denne kanten.
Galdebergtinden var flott fra denne kanten.

Påskestemning

Etter mye kulde var det gledelig å komme til solveggen på Nybue. Vindstille og akkurat i veggen var det plussgrader. Knekkebrød, varmt vann og ferdigskrellet appelsin smakte fortreffelig. La på en liten klatt mer blåvoks, og satte igjen en termos før jeg ruslet videre.
Var litt usikker på rutevalg opp Langedalen, men valgte å krysse elva tidlig å gå oppover på venstre side.
Torfinnstindane hadde lenge vært mine gamle venner på høyre side nå, men oppover i Langedalen dukket etter hvert annet tindegodt opp på nært hold som jeg ikke ser så ofte. Mesmogtinden var spesielt fremtredende.

Påskestemning ved Nybue med Torfinnstindane bak.
Påskestemning ved Nybue med Torfinnstindane bak.

Det er alltid en luretopp

Jeg brukte ikke kartet noe aktivt på turen, men visste ca. hvor toppen var. Kunne merke nå at det begynte å bli litt møint både her og der, men trodde etter hvert kollen foran meg var toppen, men den gang ei. Over et søkk og en snau km ut på en steinete rygg lå den. Jaja, her var det bare å fortsette.
Stedvis var det vindstille og sola varmet ordentlig, og omsider var jeg også oppe på den steinete toppen. Nydelig utsikt i alle retninger. Galdebergtinden var herlig herfra.
Kort pause med saftige appelsinbåter, noen bilder og så retur.
Nedkjøring i pudder gikk som en lek, selv på trøtte bein og jeg var snart nede ved Nybue. Måtte bare stoppe et sted på veien å ta bilde av en rimdekt busk foran Torfinnstindane.
Siste pausen ble ved Nybue og første gang med litt rumpekvil. Herlig her i solveggen med dunjakke altså!

På returen med Galdebergtinden lurende bak der.
På returen med Galdebergtinden lurende bak der.

Lang og monoton retur

Så var det bare å psyke seg opp for returen. Bygdin ble som fryktet evig lang og kjedelig. Det hjalp litt med spor, men i strekkene med gjennomslagsskare var det ikke mye til spor. Ved Bygdissundet begynte kvelden å bli gyllen, men jeg kom i det minste inn på scooterspor. Fra Fagerstrand gikk det lettere på frest vei, men jeg merket den siste kneika til Båtskardet godt.
Endelig skled jeg kald og forsynt inn på Garli parkering. Her var det mye styr med filmcrew og greier. Var forresten de første menneskene jeg hadde sett på over 9 timer. Ellers var det bare masse herlig vinterfjell, sol og et par rypefamilier.

Bitihorn i det fjerne. En lang monoton skitur venter. Bilen er et sted langt bak Bitihorn.
Bitihorn i det fjerne. En lang monoton skitur venter. Bilen er et sted langt bak Bitihorn.

Og så en frontkollisjon

På Garli hev jeg meg inn i bilen og kjørte fortest mulig. Ville bare hjem og dusje. Var sulten, dehydrert, iskald og trøtt, men 30 minutter med kjøring så ville det være over.
Like før Skammestein kommer en traktor i mot. Plutselig er det en mørk bil som drar ut for å kjøre forbi. Dette går ikke, du legger deg vel inn? Ikke det! Faen! Full brems. Dette går aldri bra. I siste sekund en hard rattbevegelse ut til høyre mot snøkanten før det smeller. Rekker å tenke at dette kommer til å gjøre vondt! Så jeg blir veldig overrasket over at det faktisk ikke gjør spesielt vondt og at smellet ikke var større. Tullebukken i den andre bilen spretter også ut bak sine oppblåste airbager og siden han virker frisk og rask, begynner jeg med litt utskjelling før jeg roer meg ned.
Det blir mye frysing, er jo iskald og våt og å virre rundt her i 15 minus gjør det jo ikke noe bedre. Det kommer en kar med peiling og snart er dirigering i gang og litt senere kommer brannvesenet, og så ambulanser og etter langt om lenge også politi. Tilsammen 5 utrykningskjøretøyer med blålys lager reine lysfesten oppi Øystre Slidre.
Ambulansefolkene er tydelig veldig bekymret for met siden jeg skjelver som et aspeløv, prøver å forklare bakgrunnen for dette, men de er ikke overbeviste. Det blir undersøkelser her og der og helst vil de ha meg med til observasjon, mens jeg vil bare hjem og dusje :)
Slipper omsider unna og kommer meg hjem. Tross alt kjempeheldig. Var ikke så veldig våken i hodet da det skjedde, men har vel konkludert med at jeg trolig kom meg ut i den myke brøytekanten noen tidels sekunder før treffet og at det bremset farten min en del ekstra. Det sammen med at det ble et mer sideveis treff gjorde at jeg slapp unna med en dult i kneet.

Jaja, nok om det.

Epilog. Motparten mistet lappen og avisa skreiv om hendelsen og greier. Men mest trasig er uker uten bil og alt styret (når det først gikk bra med helsa).

Får slenge ut noen bilder i morgen, men nå er det senga.

Noen bilder til

GPS

Start date 20.02.2013 08:10
(UTC+01:00)
End date 20.02.2013 17:24
(UTC+01:00)
Total Time 9h 13min
Moving Time 8h 39min
Stopped Time 0h 34min
Overall Average 6.2km/h
Moving Average 6.6km/h
Distance 57.5km
Vertical meters 1,273m

User comments

  • -
    avatar

    Missing title

    Written by Mayhassen 10.03.2013 10:51

    Mest imponerende med denne turen, for meg, er at du faktisk gidder/nyter å gå langs veien, og attpåtil over et så stort vann! Galskap eller lidenskap?

  • -
    avatar

    Opps, ikke bra

    Written by 19topper 21.02.2013 22:19

    Håper kroppen er like hel i morra!

    • -
      avatar

      Sv: Opps, ikke bra

      Written by mortenh 21.02.2013 22:28

      Jepp like hel, litt vondt i håndleddet og kneet blei verre utover natta, men nå er det verste over.

  • -
    avatar

    Litt av en tur

    Written by 500fjell 21.02.2013 20:57

    Litt av en tur ja! Mange kilometer på fjellski det der, godt føret virket ok. Artig med en tur inn i den delen av Jotunheimen på denne tida. Har lekt med tanker om en vinterbestigning av Torfinnstindane en gang siden den ligger så utilgjengelig til vinterstid. Godt det gikk bra med deg i bilulykken, hvordan klarte bilen seg?

    • -
      avatar

      Sv: Litt av en tur

      Written by Julia 09.03.2013 21:05

      Bilen klarte seg dessverre ikke like bra. Den ble et vrak og erstattes i disse dager med en nyere en...

  • -
    avatar

    Godt du er like hel!

    Written by Olepetter 20.02.2013 22:03

    Det var da en usedvanlig lang variant av en tur! Tror jeg skal ta den toppen på en litt lettere måte - og kanskje på en annen årstid! Men jeg vil gjerne være med deg på den siste...om det passer og du vil...???

    • -
      avatar

      Sv: Godt du er like hel!

      Written by mortenh 21.02.2013 22:29

      Kjempehyggelig om du vil være med på den siste om det passer. Sjekket nettopp kartet og i forhold til den turen i går blir det reine koseturen.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Godt du er like hel!

        Written by Øyvindbr 22.02.2013 09:26
Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.