Sommerskitur på Ippočohkka (17.06.2023)  6

Written by Trukar (Truls Karlsen) GSM

Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 4h 43min
Distance 13.6km
Vertical meters 1,282m
GPS
Ascents Ippočohkka (1,727m) 17.06.2023
Visits of other PBEs Lossihytta (720m) 17.06.2023 16:31

Kuren mot skiabstinenser

Ettersom de siste 6 ukene ble tilbrakt på forskningstokt i Framstredet (ArtOfMELT) hadde jeg et lite håp om å få utnytta siste rest av skisesongen da jeg kom tilbake. Skimulighetene fantes fortsatt i Tromsø, men så ut til å innebære en del bæring. I tillegg hadde jeg ingen planer for helgen, og etter å ha vært inne på tanken om å dra til Skjomen tidligere i år uten at det ble noe av, bestemte jeg meg for at dette var tiden til å gjøre et forsøk på skitur til Ippočohkka - en av de store vårskiklassikerene i Skjomenfjellene. Dette kunne også kombineres med en overnatting på Lossihytta, som jeg også har hatt lyst til å besøke en stund. Dermed var planen lagt!

Storsteinsfjellet sett fra bilen på tur oppover Norddalen
Storsteinsfjellet sett fra bilen på tur oppover Norddalen

Planen var tidlig avreise fredag, men etter 6 uker i dvale hadde bilbatteriet takket for seg så jeg brukte en del tid på å få fiksa dette. Hadde det heller ikke travelt, så avreise ble lørdags morgen. Handla proviant og plukket opp DNT-nøkkel på Vollan, og suste videre mot Narvik. Etter omtrent 3 timer var jeg ved avkjørselen til Skjomen, og utsikten begynte virkelig å ta seg til. Rett og slett en spektakulær dal å kjøre gjennom. Mista telefondekninga ganske kjapt, mulig Telenor er bedre i området? Var uansett forberedt på dette, så jeg visste hvor jeg skulle ta av. Etter hvert gikk det over til grusvei oppover fjellet, av overraskende god kvalitet. Hadde ingen problemer med å komme meg opp.

Litt tynt med snø i starten
Litt tynt med snø i starten

Vel framme på parkeringa så det ganske bart ut på vestsiden av elva, mens det var noen snøflekker på østsiden. Ettersom elva var ganske voldsom og jeg var usikker på mulighetene for å krysse lengre opp bestemte jeg meg for å bite i det sure eplet og ta skiene på sekken den første biten. Fikk karra meg opp til ryggen, og så at det gikk fint an å krysse elva, så dette ble planen for nedoverturen. Her kunne jeg også spenne på meg skiene, som var helt herlig! Mer eller mindre sammenhengende snødekke herfra til toppen, så det var bare å nyte. Det var også temmelig varmt, rundt 20 grader i lavlandet, og ikke et vindpust så foreløpig forble skjorta i sekken. Tok med meg joggeskoene helt til jeg fant et sted jeg ville krysse på tilbaketuren, og la dem fra meg der. Så var det straka vegen mot toppen.

Toppen i sikte
Toppen i sikte

Gikk i godt driv, og tok en liten matpause da jeg måtte forsere en bar flekk på rundt 1200 moh. Passa bra da dette var ca. halvveis. Herfra fikk jeg studert ruta videre til toppen, så rimelig bra ut mtp. snødekke. Etter en liten rast var jeg i gang igjen, og herfra gikk det mer eller mindre i ett til jeg nådde toppen. Oppe på kanten av den bratteste flanken hørt jeg plutselig et voldsomt brak, og rakk akkurat å få med meg et svært skavlbrudd fra toppen. Best å holde litt avstand til den bratte nordveggen. Dette var også helt uproblematisk, da toppflanken er bred og fin. Det største problemet var alle haifinnene, var litt spent på dette med tanke på nedkjøringen. Etter litt over 3 timer stod jeg på toppen, og kunne nyte den fantastiske utsikten og varmen. Foreløpig var jeg veldig fornøyd med helgeplanen min, Skjomen er virkelig fantastisk!

Ski og shorts. Uslåelig kombinasjon
Ski og shorts. Uslåelig kombinasjon

Oppe på toppen var det bare å nyte, før jeg omsider gjorde meg klar for nedkjøring. Snøen som hadde lagt i sola lenge var ganske tung og råtten, mens der det hadde vært skygge var nedkjøringen helt nydelig. Måtte ta det litt med ro noen steder for å unngå stein, men ellers var jeg overrasket over hvor bra nedkjøringen var. Rett og slett en fryd! Omsider var jeg nede ved elva, og plukket opp joggeskoene. Herfra ble det litt staccato kjøring, men tross alt bedre enn å bære skiene hele veien til bilen. Vel nede pakket jeg med meg nødvendig overnattingsutstyr og satte kursen mot Lossi. Nådde fram i 10-tida, og sjekket inn på lillehytta da det var en familie på hovedhytta. Så var det bare å hive vannet på kok for å få i seg noe mat. Rimelig sliten nå, så det var midt i blinken.

Huinnarčohkka i kveldssol
Huinnarčohkka i kveldssol

Våkna i 8-draget, og lagde frokost. Været var fortsatt strålende, men ettersom jeg måtte kjøre tilbake til Tromsø og var ganske sliten hadde jeg bestemt meg for at det ikke ble noen tur i dag. Rart hva 6 uker på et skip gjør med skiformen... I tillegg var gårsdagens tur en perfekt avslutning på skisesongen, så jeg tok det bare med ro i stedet og nøyt omgivelsene. Mange topper jeg kunne tenke meg å besøke her i området, så håper på å komme tilbake! Slo også av en prat med familien på hovedhytta, som skulle tilbake til Harstad samme dag. De ble litt overrasket da jeg fortalte at jeg hadde vært på skitur dagen før, som er forståelig. Etter hvert begynte jeg å traske tilbake til bilen, og vendte nesa mot Ishavsbyen strålende fornøyd med helga!

Farvel Skjomen
Farvel Skjomen

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.