Bailout på Furuveita - "Alle renners mor" (10.10.2022)

Written by MathiasMikkelsen (Mathias Mikkelsen) GSM

Characteristic Alpine trip
Duration 4h 01min
Distance 4.6km
Vertical meters 762m
GPS
Visits of other PBEs Furuveita - klatrepartier (700m) 10.10.2022 09:16
Furuveita (1,500m) 10.10.2022 12:44

Historien skal ha det til at Slingsby tidlig på 1900-tallet prøvde å klatre en av Norges råeste renner, men måtte snu. Videre ryktes det at en 13-årig gutt klatrer opp og ned hele renna. Ellers er det kun et fåtalls dristige skikjører som har kjørt ned renna på ski. Annet enn dette er det ingen dokumentasjon på at folk på sommerføre (uten snø) har klatra opp denne 1500 høydemeter brutale renna.

Fra ca. 75 moh og opp til omtrentlig 450 moh (estimert), så er det grov og levende ur med noen få innslag av artig klyving opp bekken. Vanskeligste punkt her er 2,5 meter klyving opp et veldig vått grad 3+ opptak. Kan sikkert unngås opp i bratt krattskog.

Bilde tatt fra ca. 250 moh. i opp renna
Bilde tatt fra ca. 250 moh. i opp renna

Fra 450 moh. så blir det bare mer og mer scetchy. Herfra så må du nesten kontinuerlig klyve/gå/balansere på utsatte plasser med grad 1 til opp mot grad 3. Problemet er at du hele tiden følger bekken, så en del av klyvingen må gjøres på rennende underlag. I tillegg blir det løst så fort du beveger deg litt opp til siden fra bekken. De gangene du ikke kan følge bekken og må opp på skrått og løs gruss/gress, så er det langt ned.

Typisk klyvepunkt som følger bekken, krydra med våt mose og lite gode håndtak
Typisk klyvepunkt som følger bekken, krydra med våt mose og lite gode håndtak

Ved 700 moh, så deler ruta seg i to forskjellige renner. Høyre var dødt løp, så vi tok på klatreutstyr for et lite, men utsatt grad 3+ opptak. Etter opptaket så var det som møtte oss dessverre en gjenrast foss, der enkleste opptak blir ca. 4 meter grad 4-5 gjennom rennende vann. Det ser ut til at en kanskje kan omgå denne passasjen ved å klatre opp bratte og grasslagte hyller på vestisden fra rundt 675 moh.

her sa det stopp, med mindre en tørr å klatre opp helt til høyre på vått føre
her sa det stopp, med mindre en tørr å klatre opp helt til høyre på vått føre

Vi så at tiden strakk ikke til, samt at vi måtte legge igjen den ene ekstra slynga vi hadde med for rapell ned 3+-opptaket.

Å klatre ned er som kjent verre, men på sånt vått, løst og utsatt føre som var nedover var det rett ut jævlig. Tror ikke jeg sa så mye før vi var kommet ned igjen til 450 moh, da all hjernekapasitet gikk med til hånd- og fotplassering. Nesset og andre som er mer vant til sånt underlag vil nok takle dette bedre enn meg.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.