3 Nasjonstopper (3 land) på 1 dag (27.07.2022)  5

Written by Icemann99 GSM

Characteristic Expedition
Map
Ascents Signal de Botrange (694m) 27.07.2022 15:49
Burgplatz (558m) 27.07.2022 15:49
Kneiff (560m) 27.07.2022 15:49
Vaalserberg (322m) 27.07.2022 17:39

Det er ikke ofte man får sjansen til å komme seg på 3 nasjonstopper på en og samme dag.
Vi har vært på 2 så langt i livet, så det er ikke daglig kost akkurat.
Vi brukte langt tid på å finne riktig tidspunkt på vår egen topp, Galdhøpiggen, da vi ville at været skulle være perfekt. (På norges tak Galdhøpiggen)
Vi var heller raske på å bestige Danmark sin. (Komplisert tur til Danmarks høyeste topp!)
Men BeNeLux-toppene var i høyeste grad mulig å forsere på samme dag, hvis man bare planla nøye og hadde grunntreningen i orden. Tenkte vi... og startet i sør (på vår vei nordover) med Luxembourg. (Jada, ikke luxenburg som mange tror,,)
Burgplatz (558,35 moh). høyest i Luxemburg trodde man i mange år, men den gang ei.
Akkurat som i Danmark, er marginene små men veeldig viktige når man ikke har annet enn det vi på bjerget kaller flatt land, å måle høyde på.
Og det som i mange år var en erklært sannhet, har med bedre måleinstrument og ikke minst flere målinger, blitt endret til et sted litt over en km unna som viste seg å være over 1 meter høyere.

Kneiff er en ås nord i Luxembourg i kommunen Troisvierges. Åsen er 560,08 meter over havet og er det høyeste punktet i landet, bare litt over en meter høyere enn Buurgplaatz (558,35 moh), som feilaktig ofte regnes som det høyeste punktet i Luxembourg. (Ja her kjører de på med 2 desimaler for å får med alle millimeterne)
Info fra Wikipedia og Kart over området.

Her ser vi at toppene bare ligger litt over en km fra hverandre...

Og akkurat som i Danmark, er dette privat eiendom, hvor bonden IKKE vil ha noe blest om saken. Dermed drar turistene til den etablerte plassen.
Her står fruen i stram giv akt på topp punktet, som bare er en firkantet sement blokk. Nasjonstopp 1, check!

På Burgplatz, har de prøvd å gjøre nasjonstoppen litt mere imponerende med å bygge et Tobias i tårnet, tårn. Greit nok...

Siden toppen ikke er høyest lenger fokuserer de mest på at plassen er et amerikansk krigsminnested fra 2 verdens krig. Her frigjorde de både det høyeste og laveste punktet i fyrstedømmet på 3 dager.

Funfacts om Luxembourg: Samme navn på hovedstad og land.
Det er en av de minste statene i Europa (på størrelse med Vestfold fylke), så lite at de færreste kart over Europa har plass til hele navnet, som er Storhertugdømmet Luxembourg.
Med nesten 640.000 innbyggere er bare litt over halvparten luxemburgske statsborgere, resten er utlendinger. (mest portugisere og franskmenn, så følger italienere, belgiere og tyskere). Befolkningen er derfor meget språkmektig. Det tales tysk og fransk samt det lokale luxembourgsk og nesten alle kan alle tre språkene veldig godt. De fleste er katolikker (70%), og
alle offentlige transportmidler er gratis.
I hovedsak er landet kjent for fire ting; mange slott, enda flere banker, vin og kasino.
Gjennomsnitt lønna er svimlende 56 570 kroner (4916 euro). Noe som er 3000 kroner mer enn i Norge. Mens prisene er "litt" billigere en her på berget.
Deres nasjonale motto er "Mir Wëlle bleiwe, War Mir synd ", som betyr "Vi vil forbli det vi er."
Landet grenser til Belgia i vest og nord, Tyskland i øst og Frankrike i sør.

Le Signal de Botrange, Høyest i Belgia. Også her har de litt komplekser for det relativt flate landskapet og prøver å bøte på det med å bygge noe høyt på stedet. Nasjonstopp 2, check!

Nå er vi snart ved den siste nasjonstoppen i Nederland. Også her må de bygge noe høyt for å ha utsikt over nærområdet.

Mange syntes glassgulvet ytterst var litt skummelt. Men det var ingenting for oss nordmenn..

Før vi kommer frem til "toppen" må vi gjennom en labyrint, hvor målet er å komme seg inn til midten.

Her et oversiktsbildet:

Fra et av utkikkstårnene i labyrinten skimter vi noe som måtte være 3 landsgrenseflaggene, dagens siste nasjonstopp som ligger i Nederland og samtidig på grensen til 2 andre land.

GPS ruta for siste etappen idag, taler sitt tydelige språk... her trengs det helt klart en repetisjon av kart og kompass, for maken til ubesluttsomhet i praksis skal man lete lenge etter. Meen fram kom vi da..

Som vi ser av kartet over, kom vi nesten nederst i kartet til nasjonstoppen og så noen meter lenger ned (42 meter for å være nøyaktig) kom vi til 3 landsgrensen mellom Nederland/Belgia/Tyskland.
Men først, Nederlands høyeste punkt og dagens siste nasjonstopp, Check!!

Når det gjelder 3 landsgrensen, som vi ser markert i betongen i bakken som striper, var det mange som prøvde å stå i 2 land og så ha hånden sin i det tredje. Noe som resulterte i mye latter.
Under ser vi det mest kreative måten å være i alle 3 landene på en gang. Ikke lett å klare av det, verdigheten måtte ofres, men hva gjør man ikke for å få applaus for beste gjennomøring..

Her en liten statusrapport fra dagen i et bilde. 3 nasjonstopper på 1 dag!

Her ligger nasjonstoppene:

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.