Saksa (16.08.2021)

Written by oskuwikholm (Oskar Wikholm)

Map
Ascents Leknesnakken (528m) 16.08.2021
Sør for Saksa (1,045m) 16.08.2021
Visits of other PBEs Bentebu (365m) 16.08.2021
Saksa fra Urke (500m) 16.08.2021
Saksa stistart (40m) 16.08.2021

Trip article in finnish and shortly in english.

Amazing views in the middle of Sunnmøre alps. Pretty steep but well-marked route. I have no problem with heights as long as there is something to hold / lean against and it is not truly exposed or airy. Only the last section just before summit got me a bit umcomfortable for a moment when ascending, descending was way easier. Popular route, popular day.


Tätä haikkausta tai huiputusta olen kuolannut ja odottanut monta vuotta ja reissu kyllä täytti odotukset täysin.

Reitti on todella suosittu, joten alkupisteeseen on helppo löytää. Parkkitilaa runsaasti, pieni parkkimaksu VIPPSillä.

Reitti on merkattu punaiseksi ja idea on hyvin selvä; suoraan Saksan eteläisemmälle huipulle. Näin suomalaisin lasein reitin voisi merkata myös mustaksi, jos vertaa muihin punaisiin mm. Sunnmøren alueella. Reitti on ajoittain todella jyrkkä ja korkean/jyrkän paikan kammoisille voi tulla hieman vetelä fiilis. Ei kuitenkaan mitään liian vaikeaa. Reittiselosteessakin todetaan "most people can do this".

Parkkipaikalta noustaan alkuun leveämpää polkua maltillisesti alle 1km matka, jonka jälkeen alkaa jyrkkä metsänousu. Reitti on pääasiassa siksakkia jyrkässä rinteessä, ajoittain hieman ponnistelua ja suorempaa nousua. Voi tuntua raskaalta, ei vielä mitään ilmavaa / paljasta / äkkijyrkkää / suojatonta (="exposed"). Noin 350m korkeudessa helpottuu hetkeksi, kun reitti kulkee Leknesnakkenin ja Saksan välisessä laaksossa. Tämän jälkeen taas selvempää nousua, mutta maltillisemmin verrattuna reitin loppuun. Paljaalla alueella noin 650m korkeudesta alkaa varsinainen loppunousu, joka on kyllä jyrkkä. Polku on leveä ja hyvä, ajoittain kivestä tehtyjä portaita ja ajoittain irtonaisempia kiviä / hiekkaa. Jyrkimmässä kohdassa on ketjut kalliossa auttamassa kiipeämisessä / laskeutumisessa. Reitti ei ole missään vaiheessa varsinaisesti ilmava ("luftig" / "airy"), mutta tottumattomammalle jyrkkyys voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Aivan ennen huippua reitti kiertää huipun vasemmalta puolelta läheltä äkkijyrkkää reunannetta, jossa korkean/jyrkän paikan kammoisella voi olla vaikeaa. Polku on tässäkin todella leveä ja kulkeminen onnistuu hyvin näkemättä alas, tässä kohtaa moni meni nojaten seinään. Huipulla on reilusti tilaa, reunoilla ilmavaa.

Jos kunto riittää eikä jyrkkyys haittaa, kannattaa mennä. Maisemat ovat uskomattomat ja kaiken ponnistelun arvoiset.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.