Første gang på Stetinden (07.08.2021)

Written by dagste (Dag)

Map
Ascents Halls fortopp (1,314m) 07.08.2021
Stetinden (1,391m) 07.08.2021

Stetind | Normalveien

Kjip værmelding i hele Sør-Norge og på Vestlandet gjorde at vi måtte tenke nytt da vi skulle planlegge helgen. Vi hadde lenge planlagt at vi skulle på tur. Skagastølsryggen var plan A. Romsdalen plan B. Med vind og skyer begge steder endte vi med å bestille billetter til Evenes med to planer: Stetind via Normalveien og Forsida på Svolværgeita.

Vi kom frem til parkeringen ved Stetind sent på fredag. Det var mye folk, og vi endte med å sette teltet på gresset mellom parkeringen og veien. Da vi krøp ned i posene var det allerede begynt å bli lysere.

For å forhåpentligvis ikke få for mye kø ved Mysosten satt vi på klokken tidlig og var i gang allerede i 7-draget.

Etter å ha gått en times tid møtte vi to karer som var på vei nedover mot parkeringen. De kunne fortelle at de hadde snudd på grunn av for mye folk på Sydpillaren. Hvordan kom det da til å være opp Normalveien? Bekymringene skulle vise seg å være grunnløse.

Vel oppe på Halls fortopp la vi dra oss dødvekt og tok på oss klatreseler. Vi hadde lest at det var fint å gå med løpende sikring herfra, og valgte derfor denne strategien. Vi hadde også med oss 2x60m tau (!) - det koster når man er slapp på research-fronten.

Turen frem til de ti forbitrede fingertak gikk smertefritt. Vi var nok faktisk litt skuffet over dette partiet, da vi hadde lest om hvor ekstremt eksponert det skulle være. I rutebeskrivelsen står det om hvordan man må åle seg over knivseggen. Det må vel kunne sies å være å legge på litt for kjente.

Selve traversen forbi Mysosten var veldig morsom. Dette er jo et sted man har hørt mye om, så veldig kult å være der selv! Takene var overraskende gode, og det muliggjorde en rask obligatorisk photoshoot.

Eirik ba om å få hengt opp noen slynger for beina, men jeg vurderte dette som unødvendig. Han kom seg over uten noe problem - ekstremt imponerende for en kar med ganske utpreget høydeskrekk (kanskje den begynner å forsvinne?). Også Andreas kom fint over, selv om sekken hans var til besvær da den skrapte i taket.

Opp til toppen gikk radig - kanskje den letteste delen av turen. Utsikten og været var fantastisk på toppen. Det må ha vært minst 15 grader og helt vindstille.

På turen tilbake var det litt kø på rappellen, men det gikk relativt fort. Vi rappellerte i en karabin (som de etter oss tok med) før taulaget før oss hadde fått trukket ned tauet, til liten begeistring fra nevnte taulag. Mulig vi var litt for utålmodige der. Videre fra rappellen gikk vi usikret.

Totalt brukte vi rundt 8.5 timer.

Takk for en fantastisk tur!

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.