Grensevarden - Sogndal, 334/404 (29.05.2021)

Written by Sola19 (Solveig Føreland) GSM

Duration 11h 04min
Distance 27.6km
Vertical meters 1,271m
GPS
Ascents Aust for Grensevarden (1,759m) 29.05.2021
Grensevarden (1,740m) 29.05.2021
Visits of other PBEs Befringsdalen parkering (600m) 29.05.2021

Vi kjørte inn Stardalen og holdt til høyre i krysset ved Lyngstad slik at vi kom på sørsiden av elva igjen og kjørte opp på østsiden av befringselva til Berfringdalen parkering. Veien opp Berfrinsdalen er bombei, 50 kr som kan betales kontant eller med vipps. Ved Berfringsdalen parkering fant vi ett fint sted å slå leir for natta og satte opp teltet og fikk oss en god natts søvn. Neste morgen våknet vi opp til knall vær. Joar og Stig dukket opp på parkeringa som avtalt og vi la ivei med skiene på god sti innover mot Berfringsetra og videre mot skaret opp til Strupen. Joar var kjentmann og viste vei og vi fulgte bekken opp til skaret istedenfor å følge stien siste stykket. Det ble skiføre når vi kom til skaret og den bratte oppstigningen mot Strupen starter. Bjørn snudde her da han hadde skadet leggen noen dager tidligere og ikke tok sjansen på en langtur. Vi tok på skiene og lettet antrekket før vi la i vei oppover bratta mot Strupen. Tok en liten pause da vi hadde kommet opp til Strupen før vi fulgte ryggen videre mot Kvannebaknova et lite stykke men holdt etterhver øst for toppen og kom inn på breen på ca 1400 moh. Det flatet etterhvert ut og var fint føre for mine smørefrie fjellski innover breen. Litt stigning opp til Aust for grensevarden som vi gikk opp til først, og som er høyeste punkt her. Flott utsikt mot blant annet Hurrungane og Jotunheimen. Gikk innom kommunetoppen i Sogndal på vei ned fra høyeste punkt. Den ligger i skråning og er markert med en varde. Ble litt bildetaking her før vi satte kursen tilbake mot parkeringa. Gikk samme rute hjem igjen. Brukte ca seks timer til kommunetoppen og 10,5 timer totalt på turen. Kjempefin tur i supert vær og følge. Tusen takk til Stig og Joar som inviterte meg med på tur!! Jeg og Bjørn overnattet ei natt til ved parkeringa og ruslet litt innover på motsatt side av Berfringdalen dagen etter før vi satte kursen tilbake mot Bergen igjen. Stig og Joar var med.

På vei mot skaret opp til Strupen
På vei mot skaret opp til Strupen
På vei fra Strupen mot breen
På vei fra Strupen mot breen
Gutta boys nyter utsikten fra aust for grensevarden
Gutta boys nyter utsikten fra aust for grensevarden
De to kommunetoppsamlerne på Sogndals høyeste punkt
De to kommunetoppsamlerne på Sogndals høyeste punkt
På vei tilbake over breen
På vei tilbake over breen

User comments

  • -
    avatar

    Endelig, der kom rapporten!

    Written by Stigun 05.03.2022 11:20

    Takk for fin rapport og igjen; hyggelig turfølge!

    • -
      avatar

      Sv: Endelig, der kom rapporten

      Written by Sola19 05.03.2022 16:22

      Takk i like måte :)

  • -
    avatar

    Hei Sola

    Written by FjellEggen 19.06.2021 18:15

    Kommer det snart en rapport på denne? :-) Kan man gå den alene? Er det trykt å gå den alen? Greit å gå med truger?

    • -
      avatar

      Sv: Hei Sola

      Written by Sola19 20.06.2021 20:25

      Ligger litt etter på rapportskriving, men kan anbefale å lese uncas sin mens du venter, vi gikk turen sammen og han har skrevet en flott rapport:). Fint å gå på truger, men jeg ville ikke gått alene, har stor respekt for bre. Fine forhold da vi gikk, men noen sprekkområder begynte å bli synlige andre steder på breen. En stund siden vi var der så har nok smeltet endel snø siden da så hvordan det er nå tør jeg ikke å si.

    • -
      avatar

      Sv: Grensevarden:

      Written by Stigun 20.06.2021 20:47

      Vil på generelt grunnlag ikke anbefale å gå denne turen/vår rute alene, unntaket måtte EVT være sent på våren når skredfaren i det bratte gjelet Strupen/Skaret er lav, været er stabilt bra og det har vært en snørik vinter. På sommerstid kun med fullt bre-utstyr, dvs min 3-4 pers. I taulag, bresele, stegjern og isøks og aller helst minst en brekyndig person ift evt redning. Iflg Joar som var med oss som kjentmann er det ikke vanlig at det kommer frem blåis selv på sensommeren oppe på breplatået, og da er hele tiden faren for sprekker skjult av snø til stede.

    • -
      avatar

      Sv: Hei Sola

      Written by Snilen 20.06.2021 22:39

      Jeg gikk opp via Fratbrehytta som pinseskitur, solo. Skituren innover breen derfra er kurant vårskitur. Noe tungt å gå opp til Flatbrehytta, der jeg overnattet før skituren.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.