Ramntinden - Nærøysund (04.01.2021)

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Tennfjordvågveien (65m)
Characteristic Trip by foot
Duration 1h 06min
Distance 1.9km
Vertical meters 165m
GPS
Ascents Ramntinden (183m) 04.01.2021

Sikteskiver
4.1.2021


Overraskende fin tur til en såpass lav fjelltopp. Landskapet preges av dype juv og en stupbratt fjellside. Øverst var det montert kjettingrekkverk på det smaleste partiet. Fra toppen god utsikt mot Vega og Heilhornet i nord. Returnerte ned en bratt renne til Fingalshula. Her må man ha hodelykt og være fri for klaustrofobi. Fingalshula er kald, med en konstant temperatur året rundt på 6 grader. Hula er trolig blitt benyttet i religiøse sammenheng.


FINGALSHULA
Inngangspartiet ligger ved et platå oppe i kløfta mellom bergryggene. Inngangen til hula befinner seg 150 moh. Den ligger ved foten av en 30 meter høy, loddrett bergvegg som leder opp til toppen av fjellet Ramntinden (183). I 1961 oppdaget en kar i fra lokalbefolkningen, hulemalerier i Fingalshula. Tidligere var det bare oppdaget hulemalerier ett annet sted i Norge (Solsemhulen på Leka i 1912). Hula går 115 meter inn i fjellet. Største høyde i hula er 20 meter og bredden er 15 meter. På veg innover møter man på en stor spiss steinblokk som ligner på en bauta. Den ruver 5 meter i høyden og er 4,5 meter bred. I hula er det 4 felt med hulemalerier, et på bautaen, to nesten halvveis inn og et helt innerst. Hulemaleriene forestiller menneskefigurer og noen dyrefigurer. Førti av figurene forestiller mennesker, mens fire av dem virker dyrelignende. Hulemaleriene er datert tilbake til ca. 1500 f.Kr. - 1000 f.Kr. Hula ble kartlagt av Vitenskapsmuseet i Trondheim i 1962-1963. I 2004-2005 var det nye undersøkelser som kunne avdekke ytterligere 27 hulemalerier. Totalt 48 malerier av mennesker og dyr er nå registrert. Figurene er malt med fargestoffet hematitt, også kjent som oker. Det er rødbrunt av farge. Dette er den største samling hulemalerier i Norge og sannsynligvis i hele Nord-Europa. Fingalshula er den sørligste av de registrerte hulene med malerier i Norge.

Fingalshula er for tiden stengt for publikum. Stengingen ble gjort med bakgrunn i slitasje på kulturminner og i påvente av tiltak for å sikre bevaring av hula for ettertiden. Et annet problem er rasfaren. Det arbeides for tiden lokalt med å utforme en forvaltning og skjøtselsplan for å gjøre deler av Fingalshula tilgjengelig for allmennheten.


anno 2005
anno 2005
hula
hula

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.