Skagastølsryggen (27.06.2020)

Written by Olaeros (Ola Esten Røssum) GSM

Map
Ascents Skagastølsnebbet (2,222m) 27.06.2020
Midtre Skagastølstinden (2,284m) 27.06.2020
Nørdre Skagastølstinden (2,167m) 27.06.2020
Store Skagastølstinden (2,405m) 27.06.2020
Vetle Skagastølstinden (2,340m) 27.06.2020

Med Lars L. Start fra teltet ved Turtagrø kl 0430. Så ingen andre på innmarsjen enn de teltene vi gikk forbi, samt et helikopter som fløy inn for å hente ut noen fra Mohns Skar. Skal lure på hva slags tur de var ute på, redningsaksjonen startet kl 0200 i følge Sogn avis, må ha vært litt av en epic.

Gikk i radig tempo opp til Nordre, med fylling av vann før siste stigning. Fant en grei vei oppover her - vardebonanza. Været var bra, lite skyer og fin temperatur. Gikk lett bortover til Nebbet og ned til V-skaret, ikke behov for sikring her i dag. En matbit i V-skaret før vi racket opp til første taulengde. Jeg ledet, valgte å stole på en del av bankeboltene som satt der, så ble ikke plassert veldig mange sikringer. Videre sikret lars opp et bratt opptak fra standplasshylla og satte ny stand rett over. Kunne nok gått til topps, men det var en veldig behagelig standplass han fant - rett under Berges Stol. Vi prøvde først litt ut mot venstre, men fant fort ut at det var veldig mye lettere å runde rundt til høyre. Lett opp til Berges Stol. Terrenget videre så greit ut på det tørre føre, så vi pakket midlertidig ned tauet og ranglet videre langs ryggen mot Halls Hammer. Det var noen utsatte punkter her, hadde nok tatt på tau ganske fort her på litt mindre ideelle forhold. Hammeren var et imponerende syn, umulig å ikke få lyst til å klatre rett opp risset. Hadde en bare vært sterk nok til det. På igjen med tau før Patchells Sva, satte standplass og Lars sikret meg ut på svaet. Med mine lange bein nådde jeg greit ut til risset med venstre fot, og fikk satt en lilla (tror jeg) kam litt lenger oppe i risset. Greit å sikre andremann mot pendel her. Litt irriterende at det satt en bankebolt i risset akkurat der hvor jeg satte foten, så jeg kan vel egentlig ikke si at jeg har gått Pathchells Sva i fri... Men Men. Fra her var det greit opp til Vesle, og vi fant raskt rapellfestet ned mot Mohns Skar. Hadde med 60m tau, og jeg rappelerte ned til ei markert grushylle som det var tydelig at mange hadde tråkket på. Kunne nok klyvd ned fra her, men jeg kikket opp og så at jeg hadde rappellert forbi et kjettingfeste ca 10 m lenger opp. Lars stoppet der og rigget ny rapell så vi kom helt ned på trygg grunn. Nå hadde vi kommet inn i den skydotten som tilsynelatende alltid ligger rundt Skagastølstindene, og vi måtte på med jakker. Tøft å se skyene bli presset opp fra Styggedalsbreene og ut over kanten mot Skagadalen, som lå skyfri der nede. Enkelt til topps fra her, trengte ikke tau. Husker ett punkt hvor en måtte stokke armer og bein riktig for å komme opp, men aldri vanskelig.

På toppen tok vi en matbit og fikk etterhvert også litt utsikt. Deilig. Denne gangen hadde jeg bestemt meg for å finne rapellfestene uten så mye knot som sist. Gikk rett på det første, og fant også greit det andre rapellfestet her greit etter beta fra Kristoffer om å holde ski venstre på rappellen. Ruslet ned til svaene og fant ganske raskt kjettingfestet som ligger over svaeene. Raskt på snøfelt ned til Bandet. Her tok vi en rast og vurderte om vi skulle klatre Dyrhaugsryggen i tillegg. Det fristet veldig, men Lars begynte å merke en lang dag med fullt fokus, og i tillegg var værmeldinga såpass usikker at det i grunn føltes helt greit å gi seg for dagen. Over snøfelt nesten hele veien til NTK-hytta.

Ved bilen igjen etter ca 11 timer på tur, en effektiv dag på svært gode forhold.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.