Ruten - Hemne kommune (18.10.2019)  5

Written by Stigun GSM

Start point Borstad P-plass (225m)
Endpoint Samme (225m)
Characteristic Hillwalk
Duration 5h 01min
Distance 12.5km
Vertical meters 897m
GPS
Ascents Ruten (1,040m) 18.10.2019 12:49
Visits of other PBEs Borstad Parkeringsplass (225m) 18.10.2019 12:49
Borstad bru (210m) 18.10.2019 12:52
Med fruen på vei til kulltreff og mimring på Alexandra i Loen for kommende helg hadde jeg overtalt meg selv til spontantur til Trøndelag noen timer før flyavgang. Etter vel å ha avhente leiebil på Værnes kjørte jeg vestover, da det var meldt bedre vær jo lenger vest man kom. Ruten, kommunetopp i Hemne, ble et kompromiss mellom kjørestrekning og lagelig vær, og da jeg dette flotte fjellet for første gang på vei vestover E39 så det riktig så forlokkende ut, med sol på snødekt fjell, i alle fall på de øverste 2-300 metrene av Ruten. Parkerte på den store p-plassen ved Borstad, gikk ned til brua og opp på andre siden til skiltet sti mot Ruten. Men;hvor hadde solen gjort av seg..? Bløtt i nedre del, men jo lenger opp jeg kom på nordøstryggen og den tydelige stien, jo mer lettgåt ble det, med større strek med stein og grus som underlag.
Ca 600 moh. Bilen og E39 kan skimtes langt der nede.
Ca 600 moh. Bilen og E39 kan skimtes langt der nede.

Etter nordøstryggen et flatere parti, og over dette skjulte nå tåkeskyer toppområdet. Over 7-800 meter traff jeg på den første snøen; delvis hardfrosset men i ferd med å tine mot slapskvalitet i plussgradene som hadde gjort seg gjeldende selv oppe mot toppen. Idet jeg nærmet meg radarinstallasjonene nær toppen lettet plutselig tåken, og en vid utsikt åpenbarte seg etterhvert i alle retninger
Tåken har lettet, og toppen er et par steinkast unna.
Tåken har lettet, og toppen er et par steinkast unna.

Litt sør for toppvarden var det satt opp en plakat som viste toppene i syd ved navn. Lettest å peke ut av disse var Snota som markerte seg flott i sørlig retning.
Zoom mot Snota
Zoom mot Snota

Plutselig lettet en flokk på nær 20 ryper, ikledd vinterskruden, fra flanken rett øst for toppen, hvor var alle jegerhelter hen..?
Tåken skaper flotte optiske fenomener..
Tåken skaper flotte optiske fenomener..

Lette tåkeskyer kom og gikk rundt toppen og skapte en trolsk stemning med artige optiske fenomener, noe som sammen med den flotte utsikten gjorde at jeg oppholdt meg en drøy time i toppområdet; det er ikke alltid at man på død og liv skal haste videre til neste topp; det er jo først og fremst opplevelser og inntrykk vi samler på, er det ikke?
Man aner stolte tinder i sørvest..
Man aner stolte tinder i sørvest..

Omsider begynte jeg, faktisk litt motvillig; å traske nedover og ved ankomst bilen var det like før skumringen ankom, og jeg kunne fornøyd konkludere med at det hadde vært en flott første turdag på min mini-høstferie til Trøndelag!

User comments

  • -
    avatar

    og vips så var du der..

    Written by otto 18.10.2019 21:50

    Litt nord for vår "ekspedisjon" på Nord-Møre..

    • -
      avatar

      Sv: og vips så var du der..

      Written by Stigun 18.10.2019 23:39

      Ja, går fort med SAS..Bestemte meg sent i går kveld, var sliten etter krevende jobbdager og usikker på om jeg orket å dra; landet på Værnes kl 1000 i dag; nå er jeg glad for at det ble langhelg i Trøndelag!

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.