Breitjønnshøgdene mf (15.06.2019)

Written by NJK500 (Nils-Jørgen Kristiansen) GSM

Characteristic Hillwalk
Duration 3h 37min
Distance 11.8km
Vertical meters 687m
GPS
Ascents Austre Breitjønnshøgda (1,259m) 15.06.2019
Breitjønnshøgdene (1,260m) 15.06.2019
Remdalshøgda (1,254m) 15.06.2019
Rundfjellet (1,232m) 15.06.2019
Vangfjellet (1,202m) 15.06.2019

Fredag kveld kjørte jeg opp Friisvegen og til Remdalsbua. Der parkerte jeg ved steinbuene og hadde da et bra utgangspunkt for tur neste dag. Målet var flere topper på Ringebu PM>50.
Lørdag startet jeg opp på østsiden av dalen, opp på Vangfjellet, før jeg gikk ned i dalen igjen og opp på andre siden og på småtoppene som ligger på rekke der. Det ble en flott tur i finværet selv om toppene ikke var de mest spektakulære.

Flott vær og idylliske forhold ved Remdalsbua om fredagskvelden
Flott vær og idylliske forhold ved Remdalsbua om fredagskvelden

EN TRIST HISTORIE:

Når jeg lesset av motorsykkelen min på fredag kveld, fikk jeg se et lam som stod alene oppe ved den ene hytta. Jeg gikk opp og kikket, og lammet hadde kolikk med veldig oppblåst mage, og hadde det åpenbart veldig ille.

Jeg tenkte at jeg kunne slå det ihjel med en stein, men fant ut at det beste kanskje ville være å kontakte eieren, så kunne han bestemme.
Lammet hadde 3 plastmerker i ørene, men det stod ingen telefon numre på noen av de.

Ved innkjøringen til Remdalen stod det et skilt med kontaktinformasjon, men det var gammelt og uleselig.

Jeg satte meg derfor på motorsykkelen og kjørte opp på toppen av Friisvegen hvor det var mobildekning. Der ringte jeg 1881 og fikk mobilnummeret til Ringebu Fjellstyre, 915 55 539 Der fikk jeg kontakt med en lite interessert person, som ikke presenterte seg, men som sa han skulle gi beskjed til de som hadde sau i området.

Jeg kjørte tilbake og sjekket lammet, men ville forsatt ikke ta ansvaret for å avlive det. Da det hadde gått et par timer uten at noen saueier hadde møtt opp, kjørte jeg på nytt opp dit det var mobildekning og sende bilder av lammet og merking til Ringebu Fjellstyre sitt nummer.

Da jeg la meg klokka elleve hadde det ikke dukket opp noen saueier, og når jeg våknet om morgenen var lammet dødt, etter å måtte ha lidd noe forferdelig.

Litt senere på morgenen dukker det opp en kar. Jeg spør om han er saueeier, noe han avviser. Etter ha å spurt om han ser etter en syk sau, svarer han at han gjør det, og at han sier han kommer fra Statens Naturoppsyn.

Han hadde fått meldingen min fra Ringebu Fjellstyre og ville sjekke om lammet hadde blitt angrepet av rovdyr.
Lammet fikk ligge der det lå. Det vil sikkert tiltrekke seg åtsel etere og kanskje også rovdyr, og det virker derfor på meg, lite gjennomtenkt å la det ligge midt i beiteområdet?

Jeg spør meg om følgende:
-Hvordan kan man som saueier slippe sauen sin i fjellet uten å merke den med telefonnummer til eier?
-Hvordan kan man slippe sauen sin i et område uten å sette opp skilt med kontaktinformasjon til eiere?
-Hvordan kan man gi blaffen i å ta en halv times kjøretur fra bygda og opp på fjellet for å sjekke når man får melding om et sykt dyr?
-Er det legitimt å stå frem i media og klage på dyrs lidelse når de blir skadet av rovdyr, men man gir blaffen hvis det er sykdom som fører til lidelse?

Riktignok var det bare et lam, men det er et liv det og, og burde ha vært spart for lidelsene. Neste gang tar jeg saken i egne hender og slår ihjel sauen selv, men da kommer den vel på rovdyr statistikken.....

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.