Vintersolverv ved minnesmerke for flystyrt 1948 på Veten (21.12.2017)

Written by Stigun GSM

Start point Førde parkering (45m)
Endpoint Samme (30m)
Characteristic Hike
Duration 1h 28min
Distance 4.4km
Vertical meters 299m
GPS
Ascents Førdesveten (284m) 21.12.2017
Visits of other PBEs Førdesveten fra øst (Førde) parkering 21.12.2017
Minnesmerke etter flystyrten i 1948 (275m) 21.12.2017

Etter tur til Stolåsen kjøring et par hundre meter til parkering Førdesveten øst. Mye avsmeltet etter svært milde dager i forkant, opptil 9-10gr C dagen før, bare et par plussgrader i dag. Litt snø og is øverst oppe.

Varde Førdesveten. Snøbyge over Liatårnet i nord
Varde Førdesveten. Snøbyge over Liatårnet i nord

Traff et følge på toppen som hadde kommet opp fra Stranda på vestsiden. De kunne fortelle at de hadde truffet på hoggorm(!)på stien på vei opp, tilsynelatende livløs; trolig hadde den blitt lokket ut av "nesten-julitemperatur" dagen før og var blitt overrasket av påfølgende temperaturfall og vekselvarm som den er stivnet til. Om den klarte å komme seg tilbake til overvintringbolet sitt eller ei vites ikke; av de største dyretragedier vil jeg ikke karakterisere dette; det er mer enn nok av arten på og omkring Veten. Mere tragisk er det at dyr som hoggormen kan lokkes ut av "sommertemperaturer" ved vintersolverv, med tanke på hva det sier om global oppvarming og endret klima.

Minnesmerket sør for Førdesveten
Minnesmerket sør for Førdesveten

Etter besøk til denne fine kommunetoppen med sin flotte sikteskive avstikker til minnesmerket over Catalinaflyet fra det norske luftforsvar som under en flytur fra Sola til Herdla i 1948 mistet kurs og høyde pga tåke og krasjet inn i Veten. Flere kjente etternavn på minneplaten over de omkomne.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.