Matmora - Lofoten (09.09.2017)  5

Written by otto (Otto Lund) GSM

Start point Nordpollen (18m)
Characteristic Trip by foot
Duration 3h 24min
Distance 7.4km
Vertical meters 850m
GPS
Ascents Matmora (788m) 09.09.2017

Vernede varder
9.9.2017


Det trigonometriske punktet Matmora (Madmoderen) inngikk i trianguleringen for kystrekken nordover fra Trøndelag i tiden 1829 til 1833. Th. Broch observerte fra Matmora i 1833, og dette var første gang punktet ble brukt til oppmåling. Men vardens dimensjon den gang er ubeskrevet. I 1883 rapporterte vardebygger Olaf Færden at han fant en ”stenrøs neppe 1 m høi” på toppen. Han skrev at opphavet til røysa var ukjent. Den 6. og 7. september 1883 bygget han en solid 1. ordens varde. Den ble 2,5 m i diameter og 2,5 m høy. I 1892 ble det rapportert at varden var i god stand. I 1892 utførte Thomas H. Knoff målinger i Matmora, og året etter målte Holtan der. I rapporten heter det at Matmora ble brukt av fiskere til å gjenfinne gode fiskeplasser.

NORDLAND = 67 stk 1.ordens trig-punkter.


MIDNATTSOLTOPPEN
Lofoten kan på avstand se ut som en sammenhengende fjellkjede, men er oppdelt i flere større øyer. Smale fjorder skjærer seg innover i landskapet, som er spesielt berglendt og består av en jungel av spisse tinder. Fra Raftsundet til Røst skal det i alt være så mange som 336 fjelltopper med en primærfaktor på over 100 meter. Trolig vil antallet fjelltopper bli doblet hvis man tar utgangspunkt i en primærfaktor på over 50 meter. Higravtinden (1146 moh.) er Lofotens høyeste fjell og er samtidig kommunetoppen i både Hadsel og Vågan. Lofoten består av kommunene Røst, Værøy, Moskenes, Flakstad, Vestvågøy, Vågan og deler av Hadsel. Svolvær er «hovedstaden» både i Lofoten og i Vågan, og Hurtigruten har to daglige anløp der. I byen ligger en rekke hoteller og restauranter, her er det temmelig trangt om plassen i sommersesongen. Har man tatt turen til Vågan kommune, bør man besøke idylliske Henningsvær, bestige Vågakallen eller se folk klatre i den luftige Svolværgeita. Et mindre luftig fjell er Matmora, som ligger på yttersiden sør for Laukvika. Matmora er en glimrende familietopp hvor de fleste kommer seg til topps. ------------
Vi plukket opp turkompisen Geir Rune Holm i Svolvær og kjørte Midnattsolveien ut til Nordpollen sør for Laukvika. Tidligere har Geir Rune vært med oss på toppturer til Litlmolla, Mosken, Stjerntinden og Lofotodden. Han er en trygg og erfaren klatreguide og har besteget Svolværgeita over 600 ganger. Ved parkeringsplassen i Nordpollen starter en historisk kjerrevei som går på skrå opp fjellsiden til Rangeldalen. Her passerer du grunnmuren til en eldre bygning rett før stidelet. I dette området har det eksistert en jernmalmgruve som var i drift fra 1907 til 1912. Malmen ble transportert på et jernbanespor ned til Vatnfjorden og fraktet med båt ut fjorden. I stidelet, som går til venstre, stopper den gamle, steinsatte kjerreveien etter ca. 250 meter. Dermed benyttet vi normalruta, som går nord for Rangeldalsvatnet. Innerst i dalen følger du stien i en bue opp gjennom Steindalen, hvor det også er mulig å ta en avstikker til Maritdalstinden (648 moh.). Hovedstien fortsetter småbratt opp sørøstryggen til et parti med stor steinur rett nedenfor Matmora (788 moh.). Den flotte varden på toppen er en av 34 varder som er blitt varig vernet. På Matmora traff vi to personer som hadde planlagt å gå ned nordryggen til Delpen ved fylkesvei 888. Her hadde de satt fra seg to sykler for å kunne returnere til utgangspunktet der bilen sto parkert. Vi valgte å returnere samme vei.
(Fra boka Norges beste familietopper).

Matmora til venstre
Matmora til venstre
Historisk anleggsvei
Historisk anleggsvei
Populær topp
Populær topp
Nordryggen til Delpen
Nordryggen til Delpen
Matmora
Matmora
Flotte Lofotfjell
Flotte Lofotfjell
Matmora sett fra Laukvika
Matmora sett fra Laukvika

STED: Vågan kommune i Nordland
HØYDE: 788 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 400 moh.
UTGANGSPUNKT: Nordpollen 18 moh.
LENGDE: 7 km
TID: 4–5 timer
STIGNING: 850 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Middels tung
GPS-KOORDINATER: 33w 480018 7583468
KARTBLAD: 154 Raftsundet

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.