TT-tur til Snota (07.05.2017)

Written by SturlaS (Sturla Sandvei) GSM

Duration 9h 58min
Distance 23.9km
Vertical meters 1,248m
GPS
Ascents Snota (1,669m) 07.05.2017 10:59 not summited
Visits of other PBEs Gråsjøen vinterparkering (435m) 07.05.2017 10:59

Væromslag i løpet av natta med lavere temperatur, noe nedbør og litt vind. Tidlig oppe for å gå gjennom alle spørsmål og av/på-meldinger til dagens tur samt at leiren skulle ryddes.

Oppmøte ved Gråhaugen vinterparkering var satt til kl. 10 men det ble en del forsinkelse. Kl. 11 var vi imidlertid i gang; 16 turdeltakere og 3 turledere.

Tidlige første rast da det var langt på dag. Været var veldig vekslende men stort sett surt.. men ingen sure miner av den grunn!

Etter at Svartvatnet var krysset satt de fleste på langfeller (noen hadde ikke mens andre satset på kortfeller). Vi oppdaget fort at gårdagens slush med mange skispor opp og ned hadde spekt til knallhard skare i løpet av natten. Det lå litt nysnø i sporene men forholdene var krevende. Det ble ganske fort klart at noen av deltakerene hadde ønske om å snu. Vi tok en samling og forklarte at dagens forhold var meget krevende - spesielt å komme seg ned på så hardt føre med gamle spor ville bli tøft. Det endte med at 6 deltakere og en turleder gjorde vendereis men vi andre fortsatte.

Oppover fjellet ble vinden mer og mer stri og sikten var meget kort i perioder. Vi stoppet flere ganger for å avklare status med gruppen men det var stemning for å fortsette. Vel oppe på punktet mellom Snota og Litj-Snota, der vi akkurat har passert siste bre var det jevnt 10 m/s og kastevinder i tillegg. Vi valgte derfor å snu til tross for at vi var bare 150 hm fra toppen. Gruppen totalt sett hadde for liten margin til å fortsette under de rådende forhold. Jeg hadde ikke hatt problemer med å fortsatt på privat tur men med en så stor gruppe med variable ferdigheter, klær osv var vi ikke i tvil.

Det var virkelig krevende forhold nedover. Vi hadde 2 utglidninger som heldigvis gikk bra men det var mye knall og fall og klokka gikk fort. Rett før Svartvatnet ble det ny rast for å fylle på med energi før siste etappe ned til bilene.

På returen over Svartvatnet bryter plutselig sola gjennom et hull i skyene. Skikkelig Kodak-moment for de som hadde gode kamera med seg.
På returen over Svartvatnet bryter plutselig sola gjennom et hull i skyene. Skikkelig Kodak-moment for de som hadde gode kamera med seg.

Ned skråkjøringa mot Gråsjøen hadde skiføret endret seg pga lav temperatur så det ble utfordrende for mange å komme seg ned her også. Klokka var derfor blitt 21 før vi endelig kunne ta av skiene nede ved bilene.

Det ble en lang dag i jevnt dårlig vær med dårlig skiføre der turmålet ikke ble nådd. Likevel var det god stemning i gruppen og flere uttalte at det hadde vært en lærerik dag i fjellet på en dag de neppe hadde lagt ut på tur alene. I etterpåklokskapens tegn burde vi kanskje snudd tidligere fordi vi brukte så utrolig lang tid ned igjen.

Start date 07.05.2017 10:59
(UTC+01:00 DST)
End date 07.05.2017 20:56
(UTC+01:00 DST)
Total Time 9h 56min
Moving Time 6h 17min
Stopped Time 3h 39min
Overall Average 2.4km/h
Moving Average 3.8km/h
Distance 23.9km
Vertical meters 1,247m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.