Møt snøskredobservatøren (09.03.2017)

Written by Fjellsamleren (Endre Myrdal Olsen) GSM

Characteristic Randonnée/Telemark
Duration 4h 07min
Distance 5.3km
Vertical meters 648m
GPS
Ascents Skolpan (779m) 09.03.2017

Han jobber for at ferdsel i vinterfjellet kan foregå på tryggest mulig måte. Det er grundig arbeid som ligger bak utarbeidelsen av snøskredvarselet.

Gard Hansen tar kompresjonstester.
Gard Hansen tar kompresjonstester.

– Vi går stort sett ut alene. Derfor må vi ta litt forholdsregler og være ekstra forsiktig. Jeg har jo også en skredsekk med ballong som kanskje er det viktigste redningsmiddelet dersom det skulle gå et skred.
Han er en av dem som gjør den grundige jobben som bidrar til folk kan holde seg oppdatert på snøskredfaren i fjellet. I tillegg til å være forretningsutvikler og prosjektleder i Senja Næringshage, har Grad Hansen det han selv beskriver som verdens beste bi-jobb, å være skredobservatør for Norges vassdrags- og energidirektorat.
– Poenget med den jobben jeg gjør, er å se på hvordan det ser ut lenger ned i snøen og hvordan bindingene er mellom forskjellige lag, sier han.

Skjemaet Gard fyller ut for snøtypen.
Skjemaet Gard fyller ut for snøtypen.

Analysering
Folkebladet ble med Hansen på tur til fjellet, Skolpan på Senja. Underveis ble det mye graving, hamring, saging og analysering av snøen. Det var tydelig at han visste hva han drev med.
– Noe av det viktigste er søkestangen. Jeg bruker den for å måle dybden i snøen. Jeg har også en sag som jeg bruker til å sage ut blokker, en temperaturmåler, notatbok og en snorsag for de større blokkene og en lupe for å se på sandkornene. Så har jeg selvsagt spade og skredsøker, forteller han.
En til to ganger i uken tar han dagsturer i fjellet for å gjøre observasjoner og ulike tester i snøen. Resultatene melder han inn til Norges vassdrags- og energidirektorat. De analyserer informasjonen og utarbeider et snøskredvarsel for området som de deretter legger ut på varslingstjenesten, Varsom.no.

Notering.
Notering.

– Jeg tror det ville vært helt umulig for dem som sitter i varslingen å gjøre en slik jobb dersom de ikke får informasjonen fra oss som er ute.
Til tross for sin gode kjennskap til både utstyr og snøskred, er han ifølge ham selv, ingen skredekspert.
– Det er folk i varslingstjenesten med større ekspertise som drar sammen både meteorologiske data, data fra meg og andre observatører, og på den bakgrunnen skriver varselet. Det er en ganske grundig jobb som ligger bak de tallene som utarbeides på “Varsom”.

Får aldri nok av Senjafjellene. Skolpan til venstre.
Får aldri nok av Senjafjellene. Skolpan til venstre.

Toppturkultur
Da vi var kommet litt over tregrensen, tar Hansen frem søkestangen og begynner å stikke den ned i snøen. Lenger oppe begynner han å grave ut snøprofiler og tar deretter kompresjonstester der han ser etter svake lag og spredning i disse. Det kan virke komplisert og tidkrevende. Er dette virkelig noe alle bør gjøre når de er på topptur?
– Det er fristende å svare ja på det. Om ikke nødvendigvis så grundig som det jeg har gjort nå, så er det en veldig god idé å grave litt og se hvordan snøen er.
Når han registrerer resultatene, legger han dem inn i Regobs.

– Det er en app hvor alle folk som er ute på tur kan fylle inn en del informasjon som er viktig. Dersom vanlige folk ser at et skred har gått, hører drønn i snøen, ser skytende sprekker eller andre faresignal, er det topp om de kan fylle inn den informasjonen i appen, forteller Hansen videre.

Toppturkulturen er stadig i vekst her i landet. De lange og bratte fjellsidene er ikke lenger bare hardkokte skikjøreres drøm.
– Nå kan en jo oppleve å treffe på turister og folk i fjellet, og det er jo en fantastisk ting å oppleve.

Bratt skikjøring
Vi går lenger opp i fjellsiden og Hansen graver en ny snøprofil. Her er det brattere, men under 30 grader.
– En veldig grei regel er at man skal holde seg i terreng som er under 30 grader bratt. Det er viktig å huske på at det er veldig mye bra skikjøring under 30 grader, også for erfarne skikjørere, forteller Hansen med et seriøst ansiktsutrykk.

Gard på vei ned fra Skolpan mot skiene.
Gard på vei ned fra Skolpan mot skiene.

Senja er et populært turområde. Mest populært er det om sommeren, men både nordmenn og utlendinger har i løpet av de siste årene fått øynene opp for skikjøring her også. Fjellene på øya kan by på alle vanskelighetsgrader.
– Det gjelder jo i fjellet som med alle andre ting i livet, å ikke kjøre over evne.
Når du ser skifilmer er jo dette bilder som er tatt i veldig bratt terreng. Det man ikke ser, er det apparatet som finnes rundt. Det er folk som står klare med redningsutstyr dersom noe skulle skje.

Traff en større gjeng med svensker som også hadde tenkt seg opp på Skolpan.
Traff en større gjeng med svensker som også hadde tenkt seg opp på Skolpan.

Gjelder alle nivåer
De to kompresjonstestene gav ikke uttrykk for den største faren. Vi gikk derfor opp til toppen av Skolpan. Her fikk vi nydelig utsikt over andre mektige Senjafjell. Nå gjenstod nedkjøringen, som er selve høydepunktet på toppturer, men dette er også en farlig del av turen og kan fort ende galt.
– Jeg mener folk på alle nivåer av hva skiferdigheter angår, burde være veldig forsiktig, og bevisst på at dersom man klarer å kjøre en bratt bakke, betyr ikke dette nødvendigvis at man bør gjøre det.

Heldigvis utløste vi ikke noe skred under skikjøringen, men dersom noe skulle skje, kan man selv bidra til at nestemann blir varslet.
– Jeg vil oppfordre alle til å sette seg inn i hva det går i. Jeg vil anbefale at man laster ned Regobs-appen og setter seg inn i hvordan den kan brukes ute på tur. På den måten blir man med på dugnaden om å skape skredvarslingen, avslutter Hansen.

Dette er en republisering av min egen reportasje som stod på trykk i Folkebladet den 11.03.2017

GPS

Start date 09.03.2017 09:05
(UTC+01:00)
End date 09.03.2017 13:13
(UTC+01:00)
Total Time 4h 07min
Moving Time 1h 19min
Stopped Time 2h 47min
Overall Average 1.3km/h
Moving Average 4.0km/h
Distance 5.3km
Vertical meters 647m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.