Veslebotnskarvet og Skogshorn i drømmevær (12.02.2017)

Written by gedded (Fredrik Gedde-Dahl) GSM

Characteristic Backcountry skiing
Duration 22h 19min
Distance 25.1km
Vertical meters 1,478m
GPS
Ascents Skarvanfjellet (1,735m) 12.02.2017
Skogshorn (1,728m) 12.02.2017
Veslebotnskarvet (1,778m) 12.02.2017
Visits of other PBEs Skogshorn p-plass (895m) 12.02.2017

Etter en meget vellykket tur til Høgeloft tidligere på dagen kjørte jeg og vemundmathiesen (Vemund Mathiesen) ned til Lykkja for siste etappe i Buskerud pf500 lista, Veslebotnskarvet. I tillegg hadde vi en plan om Skogshorn når vi først var her. Vi ankom parkeringa (50kr sms-betaling) i 6 tia. Vi vurderte om vi skulle smacke opp teltet her eller om vi skulle starte på turen og finne et passende sted å sette opp. Etter litt tenketid konkluderte vi med at det var ganske kjipt å ligge ved en parkeringsplass i natt også, i tillegg var klokka bare 6, så ingen akutt behov for å påppe påsan helt enda. Fullmånen hadde også akkurat krypi over horisonten og begge hadde drømmeturen til Gyranfisen for akkurat 3 måneder siden godt i minne.
Vi krøyp oss litt motvillige ut i 15 minus for pakking av sekk. Planen var nå å gå litt forbi skaret opp mot Skogshorn og sette camp her, da kunne vi pakke sammen utstyret i mårra, legge det igjen og plukke det opp helt på slutten av turen på vei ned fra Skogshorn.
Vi spente på oss fjellskia og starta å traske opp i oppgåtte randonespor i måneskinnet. Oppgåtte spor gjorde at vi stort sett kunne traske rett opp takket være fellene. Fiskebein er ikke alltid like komfortabelt med 15 kilo på ryggen. Det var stort sett fine forhold her mellom trærne selv om det ikke var mer snø en det trengtes flere steder. Etter 45 minutter og 2,5 kilometer var vi fremme ved skaret. Vi gikk et lite stykke forbi, men her var det ikke nok snø til å sette opp teltet. Vi gikk da tilbake til renna der fokksnøen hadde lagt seg. Vi satte opp teltet her og håpet det ikke skulle være folkevandring opp her i morgentimene i mårra.
Middag ble konsumert og vann ble smelta/varma for å gi litt ekstra komfort i påsan.
Vi satte alarmen på 7 da vi hadde store planer om å komme tidlig i gang. Værmeldinga for neste dag kunne melde om stort sett skya vær.

Klare på start. Her ved parkeringsplassen med Skogshorn i bakgrunnen
Klare på start. Her ved parkeringsplassen med Skogshorn i bakgrunnen
Ingen grunn til å bruke hodelykt med denna oppe
Ingen grunn til å bruke hodelykt med denna oppe

Neste morgen våkna vi til 18 minus og med god kok i sovepåsan var det hardt å få noe annet en ansiktet utenfor. Det endte med at vi lå å koste oss i 1 1/2 time før ting begynte å skje. Da vi endelig fikk rota oss ut kunne vi se at værmeldinga hadde bomma grovt, til fordel for oss. Strålende sol og nesten vindstille.
Da vi var ferdig pakka satte vi fra oss de store sekkene og fortsatte med dagstursekkene. Vi valgte å gå nordover på nersia av fjellet og opp renne nummer 2 mot nord og ta Veslebotn først. Her var det tidvis veldig gode forhold, men med mangel på snø flere steder, noe som gjorde at skia fikk flere møter med stein bortover. Oppover renna gikk det mye bedre da snøen hadde lagt seg her. Vi valgte også å teste skredsøkerne da vi ikke har så mye erfaring med disse enda, selv om sjansen for snøskred her var tilnærmet lik null.

Vemund beundrer Kvannegrønøse
Vemund beundrer Kvannegrønøse

Endelig var vi ”skikkelig” på fjellet. Virka som det var mindre snø her en det det var opp mot Høgeloft i går. Heldigvis var i hvert fall utforkjøringene helt perfekte, selv om slettene hadde sine ”skjær” i snøen!
Terrenget passet ganske bra for rutevalget og vi kunne stort sett gå i luftlinje mot toppen, noe gps-sporet også viser.
Etter litt over 3 timer var vi på toppen. Som dagen før gravde vi sitteplass ved varden i le for den svake vinden. Her ble lunsjen konsumert til en strålende utsikt.
Vi satte nå kursen mot Skogshorn og fikk en perfekt nedkjøring til vannet rett sør for toppen.

Bespisning
Bespisning
360 graders panorama tatt 30 meter fra toppen
360 graders panorama tatt 30 meter fra toppen

Herifra fulgte vi terrenget nedover i en slak utforkjøring der man kunne stå rett ut i en behagelig fart. Her var det igjen opp 250 høydemeter før det flatet ut mot Skarvanfjellet. Vi valgte også å ta turen oppom denne toppen når vi først var såpass nærme. Fulgte et skitråkk oppover mellom steinen, også her ble det noen saftige merker på skia. Kort toppopphold før vi begynte nedstigninga før det var opp igjen mot Skogshorn.

Zoomer man på dette bilde kan skispora følges hele veien til topps av Veslebotn
Zoomer man på dette bilde kan skispora følges hele veien til topps av Veslebotn
Skarvanfjellet i siktet
Skarvanfjellet i siktet

Opp mot skogshorn valgte vi å sette fra oss skia og ta beina fatt. Det hadde blitt nok med riper for i dag. Sola var nå på vei ned og det begynte å bli kaldt, vinden hadde også tatt seg opp på toppen her. Passelig kort opphold også her. Fulgte spora ned mot skia før vi fikk en herlig nedkjøring ned skaret og bort til sekkene.

På toppen av Skogshorn
På toppen av Skogshorn
Sola i ferd med å tre av for i dag
Sola i ferd med å tre av for i dag
Kan ikke ha det stort bedre en detta
Kan ikke ha det stort bedre en detta

Litt ompakk ble det før vi kjørte ned til parkeringsplassen. Gikk overaskende greit ned her med stor sekk. Hadde sett for meg at det skulle bli litt mer vrient mellom træra, men det gikk seg til slik som det som regel gjør.
Lasta opp utstyret i bilen og begynte på veien hjem igjen. Ett stykk bra helg med kanonvær, selv om det gjerne skulle vært noen flere cm med snø! Takk for turen

Start date 11.02.2017 19:12
(UTC+01:00)
End date 12.02.2017 17:31
(UTC+01:00)
Total Time 22h 19min
Moving Time 6h 37min
Stopped Time 15h 41min
Overall Average 1.1km/h
Moving Average 3.8km/h
Distance 25.1km
Vertical meters 1,477m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.