Måneskinnstur til Gyranfisen (11.11.2016)  6

Written by vemundmathiesen (Vemund Mathiesen) GSM

Start point Vikerkoia (670m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 17h 00min
Distance 13.1km
Vertical meters 914m
GPS
Ascents Gyranfisen (1,126m) 11.11.2016

Gyranfisen

Gyranfisen er en topp gedded (Fredrik Gedde-Dahl) og jeg har siklet lenge på. Vi har lest om den gode utsikten, og relativt enkle framkomsten. I tillegg er det en genial listefyller, da den fyller både kommunetopplister og pf500-lister. I hele høst har vi leita etter værvinduer og fri fra jobb, og innimellom sosialt liv har det vært vrient å få til. Denne helga så det ut til at det skulle være meldt finvær på lørdagen, så vi satte alle kort på den datoen.

Seinere i uka endret værmeldinga seg, og det så ut til at været ikke holdt seg fint på lørdag, derimot skulle det være fint på fredag og natt til lørdag. Kunne vi få til en toppovernatting om vi var litt gærne? Vi planla å overnatte fredag til lørdag på torsdags kvelden, og skulle kjøre opp til Vikerfjell etter jobb og pakking fredag.

Pakking blei det i all hast, og vi kjørte ikke lenge etterpå oppover mot Vikerfjell fra Hokksund. Etter omtrent to timer kjøring og et proviantstopp, kom vi fram til en parkeringsplass like etter Vikerkoia. Her tok vi på oss skisko inne i bilen mens vi gruet oss til å gå ut i -10 grader. Da vi hadde kommet oss ut av bilen, oppdaga vi heldigvis at det var måneskinn nok til å gå uten hodelykter, og i tillegg var det helt vindstille. Genserene vi hadde under jakkene fikk gå rimelig fort etter at vi satte igang oppover Malotjernveien på fjellskia våre.

Kveldens løyper, for fotoandledningen opplyst av hodelykt
Kveldens løyper, for fotoandledningen opplyst av hodelykt

Ved veis ende gikk vi inn på ei rødmerka skiløype som var kjørt opp av scooter (Ikke løypemaskin). Fredrik mente å ha lest at denne løypa gikk opp hele Fjelldalen, men vi visste ikke helt. Da scooteroppkjøringa stoppet, mistet vi rødmerkinga etter 100 meter, og satte i vei innover fjelldalen med toppen som mål. Vi vaset rundt inni skau og over myr fram til vi kom inn på rødmerket igjen etter ca. 1,5 km. Ganske deilig å slippe å kløne seg rundt inne i skauen, og i tillegg trengte vi ikke tenke på rutevalg. Planen vi la nå var å følge rødmerket opp til Steintjern før vi gikk opp til toppen derfra. Denne planen holdt vi oss til, og da vi gikk ut av løypa gikk vi samtidig over tregrensa. Etter noen hundre meter snudde jeg meg bakover, og oppdaget et ganske sterkt nordlys på nordhimmelen. Vi stoppet opp, begeistret oss stort i noen minutter, og tok bilder. Fulltreffer så langt!

Nordlyset fanget av telefonen
Nordlyset fanget av telefonen

Vel oppe på toppen etter mye seig klatring gjorde vi det fornuftige og satte opp teltet etter et besøk på toppvarden. Teltet stod 50 meter øst for varden, bak en stor stein. Her hadde fokksnø bygget opp en skavel vi kunne bruke ski og staver som teltplugger i, og det gjorde vi. Samtidig bidro steinen med le for vinden som hadde tatt seg opp litt her oppe på snaufjellet. Mat ble tilberedt, og vi fotograferte i noen timer før vi la oss for å sove rundt 01:30. Fredrik fikk strafferunden ut av teltet for å stoppe timelapsen på sitt fotoapparat.

Toppbilde
Toppbilde
Leirplassen
Leirplassen

Morgenen etter våknet vi rundt 07:30, og pratet og hørte musikk. Da vi så ei oransje stripe i taket av teltet, tenkte vi det var på tide å åpne teltduken og kikke ut. Det første som slo oss da, var soloppgangen som var siktet rett inn i åpningen. Skulle tro det var planlagt. Vi heiv på oss klær og løp ut for å dokumentere ytterligere, og etter en god time ute i kulda gikk vi inn i teltet igjen og så gjennom bildene. Frokost ble sjokolade i dag, orket ikke fyre i gang primusen.

Morgenstemning i leiren
Morgenstemning i leiren
Topputsikt
Topputsikt

Etter å ha pakket ned teltet satte vi igang med en herlig nedkjøring fra toppen og til Fjelldalen, hvor det var silkemyk pudder hele veien. Vi storkoste oss der vi kjørte nedover, og nøt livet rimelig greit. Vel nede i Fjelldalen fortsatte en nydelig transportetappe i herlige uoppkjørte løyper. Ved bilen konkluderte vi med en helt fantastisk tur, før vi kjørte hjem til Hokksund igjen. Takk for turen!

Gjør ikke noe med litt knall og fall når det er såpass mykt
Gjør ikke noe med litt knall og fall når det er såpass mykt
Start date 11.11.2016 20:07
(UTC+01:00)
End date 12.11.2016 12:12
(UTC+01:00)
Total Time 16h 04min
Moving Time 3h 56min
Stopped Time 12h 07min
Overall Average 0.8km/h
Moving Average 3.3km/h
Distance 13.1km
Vertical meters 914m

User comments

  • -
    avatar

    Så gøy!

    Written by Øyvindbr 14.11.2016 21:30

    Jeg og Mona overnattet jo på Gyranfisen natt til 14. februar i år i kaldt knallvær! Og nordlyset fikk jeg 3 uker tidligere på min toppovernatting på Svarttjernskollen.

    Vikerfjell er og blir en favoritt for meg, mange gode minner til alle årstider der.

    Blir et fint minne for dere denne her!

    • -
      avatar

      Sv: Så gøy!

      Written by vemundmathiesen 16.11.2016 22:37

      Takk for en hyggelig kommentar!

      Planen om overnatting har inspirasjon fra nettopp deres tur, da vi skummet gjennom loggen dens mens vi leita etter rute opp til toppen. Virket som en fantastisk tur! Mens jeg leser gjennom loggen din fra Svarttjernskollen ser jeg at den turen og vår tur har mye til felles. Flotte skildringer i din logg.

      Turen blir absolutt en for minneboka :)

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.