Føringstur over Skagastølstraversen (20.08.2016)

Written by 500fjell (Sondre Kvambekk) GSM

Start point Tindeklubhytta
Endpoint Tindeklubhytta
Characteristic Alpine climbing
Duration 15h 30min
Map
Ascents Skagastølsnebbet (2,222m) 20.08.2016
Midtre Skagastølstinden (2,284m) 20.08.2016
Nørdre Skagastølstinden (2,167m) 20.08.2016
Store Skagastølstinden (2,405m) 20.08.2016
Vetle Skagastølstinden (2,340m) 20.08.2016

Føringstur for Andreas Helle og Øyvind Brekke. Startet fra Tindeklubhytta kl. 05.30 og gikk oppover mot Nørdre i jevnt rolig tempo. Klarværet som var meldt så vi ingenting til, det var overskyet og sur vind fra nordvest. I tillegg var en del av fjellet småfuktig og glatt. Dette fikk spesielt Øyvind slite med siden han hadde så stive fjellsåler.

Andreas og Øyvind på Midtre Skagastølstinden.
Andreas og Øyvind på Midtre Skagastølstinden.

Ved v-skar hadde vi allerede tatt igjen noen klatrelag, men her var det fullstendig kork. Aldri opplevd lignende. Sikkert minst 25-30 personer som klatret Skagastølsryggen denne dagen. Sneik oss etter hvert opp en litt vanskeligere linje mot venstre. Andreas har trent mye klatring siden fjorårets tur på Storen og fikset biffen utmerket. Øyvind slet litt mer med en travers mot venstre, men karret seg opp etter hvert. Tror det har en del med skoene å gjøre. Tok en liten pust i bakken før vi fortsatte ut på hylla til høyre og opp på Berges stol.

Øyvind og undertegnede.
Øyvind og undertegnede.

Videre opp på Midtre Skagastølstinden gikk det bedre, men vi lå bak en god del taulag nå. Blåste kaldt og surt, så fristet lite å stoppe lenge. Vi ruslet bare videre og prøvde å holde oss varme. Litt klatring opp og ned bortetter ryggen før vi kom til Patchells sva. Her tok vi igjen et annet lag som vi ventet på. Selve svaet fikset alle på en god måte.

Etter å ha kommet oss opp på Vetle tok vi en god matpause. Vært effektive fram hit, men brukt mye tid på grunn av forholdene. Valgte å klyve oss rundt Vetle i sørsida mot Mohns skar pga tett tåke. Var dessverre en del snø som lå i sørsida som gjorde det litt utfordrende, men det gikk greit.

Andreas lever drømmen!
Andreas lever drømmen!
Øyvind gjør det samme.
Øyvind gjør det samme.

Fra Mohns skar lett klatring til toppen av Storen med unntak av et crux på grad 3 midtvegs. Andreas var ikke så vant med å klatre nedover, men oppover var jeg virkelig imponert over ham! På selve toppen var det enda flere folk som hadde kommet opp via normalveien. Helt vanvittige tilstandet, rene Chamonix...

Her med begge to.
Her med begge to.
Andreas på toppen av Storen.
Andreas på toppen av Storen.

Det var så mye kø på rappellen ned igjen, og det blåste så surt at jeg tok beslutningen om å rappellere ned via Heftyes renne og Galleriene. Fikk hjelp av et annet taulag som fulgte etter oss til å låne slynge av dem til rappellen. Takk! Resten av veien ned svaene gikk det bedre, men mye folk og steinsprang. Likte meg ikke i det hele tatt, så var ganske lettet da vi var kommet ned mot snøfeltene som snart hadde smeltet bort. Tilbake ved Tindeklubhytta ankom vi i skumringa etter hele 15,5 time på tur. Andreas fortsatte ned til Turtagrø, mens jeg og Øyvind tok en natt på hytta.

Takk for turen! :)

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.