Torfinnstraversen (07.07.2016)

Written by rogerravlolosvik (Roger Ravlo-Losvik)

Characteristic Alpine trip
Duration 12h 55min
Distance 23.8km
Vertical meters 1,464m
GPS
Ascents Midtre Torfinnstinden (2,107m) 07.07.2016
Vestre Torfinnstinden (2,081m) 07.07.2016
Øystre Torfinnstinden (2,116m) 07.07.2016

Torfinnstraversen

Bygdin åpenbarer seg ved Bygdisheim
Bygdin åpenbarer seg ved Bygdisheim

Cecilie hadde invitert meg med på Torfinnstraversen og da var jeg ikke sen å takke ja. Hun hadde også ordnet et nydelig toppturvær. Med på turen var også Gaute og Lars Jørgen, i tillegg til guiden vår Henning fra Gladheim fjellføring.

Båten kommer
Båten kommer
Brua over Torfinnsdøla
Brua over Torfinnsdøla

Jeg gikk inn fra Fagerstrand til brygga ved Torfinnsbu kvelden i forveien siden resten av turfølget skulle komme med båten fra Fondsbu om morgenen. Da var det greiest at de slapp å vente på at jeg skulle komme tilbake med båten på returen. Jeg la meg under åpen himmel ved brygga. Torfinnsbu var under restaurering og skulle åpne to dager senere.

Om morgenen kom resten med båten og vi fikk fordelt litt tau før vi la i vei oppover lia stort sett på sti. Vi krysset litt mellom noen stier for å komme inn på den som leder opp mot renna sør for østre Torfinnstinden. Da vi kom opp til fjellet tok vi på oss klatrehatten siden det kunne løses ut stein når vi nå begynte å komme opp i brattere terreng. I renna lå det fremdeles snø som var ganske hard i skyggepartiene. Vi fant fram isøksene våre som var grei å ha til å hogge ut noen fottak oppover. Vi krysset i sikk-sakk opp renna til vi kom opp til et hylleutspring hvor vi tok lunsj. Der var det god utsikt og et fint sted å ta noen kule bilder.

På vei inn i renna
På vei inn i renna
Lunsjplassen. Cecilie poserer på tuppen
Lunsjplassen. Cecilie poserer på tuppen

Videre etter lunsjen fulgte vi stien oppover. Det er egentlig ikke merket opp til toppen, men noen har lagd varder litt spredt, i tillegg til at mose og lav er slitt av fjellet, så veien opp forklarer seg i stor grad selv. Det var greit å komme seg opp her. Litt småklyving innimellom, men kun moro.
Plutselig var vi oppe på platået mot toppen.

Østre Torfinnstinden
Østre Torfinnstinden

Her ble det noen bilder før vi ruslet ca 150 meter bort til første rappell. Siden det var første føringsturen denne sesongen måtte også Henning legge nye sikringer på alle rappellene. Det gjorde at vi brukte litt ekstra tid, men greit med ferske sikringer som ikke har ligget en hel vinter. Rappellfestene er minst to klatretau hvor det henger en karabiner og en industristålring til å sikre tauet i.

Første rappellen er ca 10-15 meter, litt ettersom hvor langt ned man er komfortabel med å klyve. Det bratteste gir seg etter ca 10 meter, men det kan være greit å beholde sikringen ned den siste skråningen også. Derfra går det en ganske markert sti litt sørover som snirkler seg videre ned mot bunnen av kløfta. Litt klyving, men helt grei så lenge man er konsentrert
Videre mot toppen var det et punkt hvor vi måtte ta av oss sekken for å komme oss ned fra ei hylle som hadde et overheng over seg. Det ble litt trangt med en kul på ryggen. Derfra var det greit å komme seg opp til Midtre Torfinnstinden.

Litt vanskelig punkt hvor vi måtte ta av oss sekkene
Litt vanskelig punkt hvor vi måtte ta av oss sekkene
Midtre Torfinnstinden
Midtre Torfinnstinden

Turen videre bød på tre nye rappeller som kom som perler på i snor. Første var omtrent fra toppen. Det var en ca 20 meter rappell. Fra rappellfestet skrådde du først litt til venstre (nordover) noen meter før du kunne slippe deg ned mot bunnen av skaret. Der ble du direkte møtt med en 2 meter høy hammer. Den har gode bøttetak over kanten til venstre hånden, men det er litt lite fester til beina. Det er derfor greit å beholde sikringen på til man har kommet oppå denne hammeren.

Første rappell ned fra midtre
Første rappell ned fra midtre

Derfra gikk vi noen meter til før neste rappell var klar. Den var på drøyt 15 meter omtrent rett ned en vegg. Ingen store overraskelser her.

Andre rappell ned fra midtre
Andre rappell ned fra midtre

Siste rappellen var nesten 25 meter og kanskje den kuleste. Fra rappellfestet skrådde du litt nordover på vei ned slik at du fikk tauet ned i et hakk på ei hylle. Derfra gikk det rett ned mot en smal sal. Her er det greit å treffe toppen for det er ikke mye tau å gå på hvis du bommer (derfor er det greit å få lagt tauet i hakket i starten). Også her er det greit å beholde sikringen på til du har kommet over til stien 5 meter bortenfor salen. Det er bratt og litt halvgode tak noen meter.
Det er også en god plass å ta bilder av de som kommer ned på et utspring 20 meter fra salen.

Siste rappellen
Siste rappellen

Videre opp til Vestre Torfinnstinden er det ganske greit å komme seg. Det er et sted hvor du må rundt et litt utsatt sted, men her er det gode tak til både armer å bein. Det gjelder bare å konsentrere seg litt.

Vestre Torfinnstinden
Vestre Torfinnstinden
Siste klyvepunkt
Siste klyvepunkt

Over siste toppen ventet et lite parti som kan virke litt utsatt. Det er litt småklyving bortover ryggen. Det går greit å holde seg mest mulig oppå ryggen, men like før bunnen kan man trekke noen meter ned på nordsiden for enklere å komme rundt et lite punkt. Deretter er det bare nedoverbakke. Vi hadde en siste spisepause like etter at vi hadde begynt nedstigning. Det er et ganske fint område med noen store steinblokker hvor det er greit å finne ly ved dårlig vær. Videre fulgte vi steinura ned til vi kom til ei snørenne som tok oss raskt nedover. Henning ønsket å ha oss i tau ned for å sikre at noen ikke rutsjet nedover. Helt greit. Han er jo tross alt ansvarlig for gruppen han leder. Normalt hadde jeg nok surfet på skoa ned her. Snøen var fin med 5-10 cm styreslush på toppen. Sola hadde stått på snøen hele dagen, men det hadde nok ikke vært like enkelt hvis snøen hadde vært hardere.

Rappellene ligger som tripp-trapp-tresko
Rappellene ligger som tripp-trapp-tresko

De andre skulle bli hentet med båt ved utløpet til Langedalsåne siden de skulle tilbake til Fondsbu. Jeg derimot måtte rusle tilbake til Fagerstrand. Plukket opp sovepose og noen ting jeg hadde lagt igjen ved brygga da jeg passerte den.

Start date 07.07.2016 08:24
(UTC+01:00 DST)
End date 07.07.2016 21:20
(UTC+01:00 DST)
Total Time 12h 55min
Moving Time 7h 22min
Stopped Time 5h 33min
Overall Average 1.8km/h
Moving Average 3.2km/h
Distance 23.8km
Vertical meters 1,463m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.