Lofotidyll på Stjerntinden (30.06.2016)

Written by Fjellsamleren (Endre Myrdal Olsen) GSM

Characteristic Alpine climbing
Duration 8h 21min
Distance 5.7km
Vertical meters 992m
GPS
Ascents Stjerntinden (938m) 30.06.2016

Norges vanskeligste kommunetopp

På toppen av Stjerntinden.
På toppen av Stjerntinden.

Så var vi endelig i Lofoten. Høydepunktet for hele denne turen for min del. Jeg og Sven Are var på et raid rundt i Nordland. Planen var å bestige alle Norges 10 vanskeligste topper. Alle er i Nordland. Vi fulgte en nogen lunde oppdatert liste laget av Signar Nilsen (Peakbooklisten er ikke oppdatert).

Vi våknet i teltet ved Ytre Skjelfjord. Den brennende heten inne i teltet tydet på finvær. Jepp. Solen strålte og ikke en sky på himmelen. Endelig skikkelig godvær. Siden det er midnattsol og lyst hele døgnet, stresset vi aldri med å holde døgnrytmen og starte tidlig. Frokosten og kaffen ble tatt i slow motion med beitende sauer rundt oss. Herlig. Bak oss kneiset Stjerntinden.

En nydelig dag i Lofoten
En nydelig dag i Lofoten

Vi startet oppover på sørsiden av bekken i Durmålsdalen. Ikke noe sti å finne. Vi merket straks at vi ikke var aklimatisert for varme temperaturer. Svetten silte og det brente i lårene på vei oppover i lyngen. Terrenget oppover her er ikke det beste å gå i. Lenger oppe lurer steiner under vegetasjonen. Lett å tråkke skjevt. Litt svaklyving enkelte steder. Vi jobbet oss oppover og kom omsider til Rusta på sørsiden av Stjerntindene. Her måtte vi sjekke de kildene vi hadde for å ikke gå feil. Som kjent, er det ikke bare å peise på over det som ser ut som letteste vei i Lofoten. En ser aldri hva som skjuler seg i bakgrunnen. Terrenget her er veldig uoversiktelig og det som ser lett ut, kan plutselig bli utfordrende.

Stjerntinder
Stjerntinder
Et av snøfeltene vi traverserte over
Et av snøfeltene vi traverserte over

Vi fant etterhvert ut at vi ville prøve å ta oss opp til toppen fra østsiden. Fra Rusta vil en se en gressbakke på høyre side som snirkler seg i en "S-formasjon". Vi tok sikte på denne. På veien hit fikk vi øye på en del røde markeringer. Disse går opp til venstre. Det var her Sondre og Arne gikk opp. Vi gikk videre til høyre, traverserte over noen bratte snøfelt over noen små bekker før vi fulgte gressbakken helt til den svingte inn mot venstre igjen. Her tok vi av mot høyre og kløv opp (lett klyving) før det ble såpass bratt og utsatt at vi tok frem sele og tau.

Fra Rusta. Stjerntinden er toppen lengst til høyre. Ruten vår skrår herfra mot høyre og følger sør/sørøstsiden opp til toppen. Dette er normalveien.
Fra Rusta. Stjerntinden er toppen lengst til høyre. Ruten vår skrår herfra mot høyre og følger sør/sørøstsiden opp til toppen. Dette er normalveien.

Vi fulgte herfra to parallelle riss like til høyre for et flott sva. Jeg ledet opp her. Rissene er smale og det er mose inni dem. Svart lavmose ligger utenpå steinene her. Det er derfor ikke lurt å stole 100% på dem. Fikk satt hender og føtter i rissene og jobbet meg oppover. Lenger oppe var en nydelig kant som var perfekt til laybacking. Flott klatring. Satte standplass rundt 20 - 25 meter lenger oppe. Første taulengde graderte vi til rundt 5. Sven Are gikk i gang med neste. Nå gikk vi rundt et hjørne på høyre side. Her er det såpass lett klatring at vi gikk løpende. Vi smøg oss opp mellom svære kampesteiner. Noen steder var det såpass smalt at vi måtte ta av sekken og dytte den igjennom.

God stemning. Klatringen er i gang.
God stemning. Klatringen er i gang.
Første standplass
Første standplass

Sven Are rundet videre rundt et hjørne på høyre side før han var oppe på platået. Litt mosegrodd, vått og utsatt de siste meterne, men veldig enkel klatring. Han satte standplass på platået og jeg fulgte på. Foreløpig hadde det ikke vært noen vanskelige partier. på platået fikk vi øye på et rappellfeste med flere slynger.

Vi klatret opp litt til venstre for dette partiet. Kom rappellerende ned her.
Vi klatret opp litt til venstre for dette partiet. Kom rappellerende ned her.
Oppe på platået på østsiden. Stjerntinden kneiser opp som en diger hammer. Enkel klyving opp til toppen herfra på høyre side.
Oppe på platået på østsiden. Stjerntinden kneiser opp som en diger hammer. Enkel klyving opp til toppen herfra på høyre side.

Nå var vi på østsiden av toppen og vi var spent på hvordan det siste partiet opp til toppen var. Herfra ser toppen ut som en gigantisk hammer med utsatt og vanskelig klatring. Vi tok tauene på nakken og spaserte inn mot den. Da vi tok ved foten så det plutselig veldig lett ut på høyre siden. Vi prøvde oss uten tau. Litt mosegrodd, men tørt. Enkel klyving. Plåtået nedenfor gjorde også at det ikke var utsatt. Vi tok opp til enda et rappellfeste. Kløv videre oppover og plutselig stod vi på toppen av Stjerntinden. Vi hadde absolutt funnet enkleste rute opp. Normalveien med andre ord.

Siste del av klatringen på turen. Herfra er det kun klyving.
Siste del av klatringen på turen. Herfra er det kun klyving.

Utsikten var aldeles nydelig. Her så vi helt inn til Bodø med Børvasstinder, Landegode og Lurfjelltind i det fjerne. I nordøst så vi Hadsel og Raftsundets kvasse tinder. Deriblant Rulten. Hermansdalstind og Reine i sørvest og mange mange fler av Lofotveggens herligheter.

Klyvingen opp fra platået på østsiden av toppen. Veldig enkelt på tørt føre.
Klyvingen opp fra platået på østsiden av toppen. Veldig enkelt på tørt føre.
Sven Are gir toppvarden en klem som takk for turen.
Sven Are gir toppvarden en klem som takk for turen.

Jeg var spent på hammeren Sondre og Arne hadde klatret opp. Jeg gikk litt bortover den meget utsatte eggen og så ned. Der var den ja. Skjønner godt at denne blir betraktet som en liten psykisk utfordring. Høy, supereksponert og ingen muligheter for å sikre. Jeg begynte å tenke på turen til Arne og Sondre. De kom opp her på vått føre. Imponerende. Vi satt lenge på toppen. Tok av klatreskoene og nøt livet.

På toppen. Lofoten is the place to be.
På toppen. Lofoten is the place to be.

Returen la vi samme vei vi kom opp. Forsterket rappellfestet lenger nede. Kun to stykker. Den siste var på 60 meter. Så gikk vi videre over snøfeltene og ned til Rusta. Været hadde skiftet litt da vi var på vei ned. Nå fikk vi en skikkelig kalddusj med regn. Heldigvis bare en forbipasserende byge. Fra Rusta ville vi finne en en annen rute ned. Ikke akkurat fristende å klyve ned svaene nå som de var "nyvasket". Vi valgte derfor å traversere mot høyre. Nå som det var vått, var vegetasjonen over seinene såpeglatt. Vi skled og sjanglet nedover. Gikk på trynet noen ganger. Vi endte plutselig ovenfor en 20 meter høy vegg av sva. Det stod et tre her. Vi gjorde det enkelt og bandt en slynge rundt treet. Rappellerte ned hammeren. Herfra ble terrenget enklere og vi kom omsider ned til veien. En fantastisk flott tur. Nå satte vi oss i bilen og kjørte tilbake til Svolvær. Stoppet på Leknes for å kjøpe Kebab. Takk for turen Sven Are.

Flere bilder fra turen

Film fra fjell-prosjektet

GPS

Start date 30.06.2016 12:56
(UTC+01:00 DST)
End date 30.06.2016 21:18
(UTC+01:00 DST)
Total Time 8h 21min
Moving Time 3h 06min
Stopped Time 5h 15min
Overall Average 0.7km/h
Moving Average 1.8km/h
Distance 5.7km
Vertical meters 991m

User comments

  • -
    avatar

    Høyde på fjellet?

    Written by folsland 20.09.2016 19:48

    Fin rapport! Sikler på denne toppen. Fikk gått turen opp til nord-toppen i sommer. Stas det og, men neste gang skal det klatres helt opp!

    Jeg holder på å oppdatere Turguide Lofoten, hvor turen til den lille toppen er med. På kartet står den som 934. Jeg prøver å finne en sikker kilde på høyden på klatretoppen. Jeg ser at både du og andre refererer til den som 941. Jeg har ikke funnet noe kart med høydebeskrivelse. Hva er dine kilder til høyden?

    På forhånd takk!

    MVH Kristin

    • -
      avatar

      Sv: Høyde på fjellet?

      Written by SturlaS 20.09.2016 20:15

      Jeg tror 938 er rett: http://www.kartverket.no/kunnskap/fakta-om-norge/Hoyeste-fjelltopp-i-kommunen/hoyeste-fjelltopp-i-hver-kommune/

      934 er høyden på et punkt angitt på kartet men det er ikke høyeste punkt på fjellet.

      Er du lokalisert i Lofoten Kristin? Jeg planlegger tur dit i høstferien (uke 41) og tar gjerne turen til Stjerntind med deg! Har alt som trengs av klatreutstyr og erfaring. :-)

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Høyde på fjellet?

        Written by folsland 21.09.2016 07:53
        • +
          avatar

          Sv: Sv: Sv: Høyde på fjellet

          Written by SturlaS 21.09.2016 08:09
    • -
      avatar

      Sv: Høyde på fjellet?

      Written by Fjellsamleren 23.09.2016 00:07

      Hei Kristin.

      Takk for positiv tilbakemelding. Ser Sturla har gitt deg informasjon å gå etter. Det vil alltid være forskjellige målinger, men 938 moh stemmer nok ganske bra for hovedtoppen. Lykke til med turguiden. Har forresten hilst på deg en gang. Jeg snakket med deg etter ditt foredrag om turen over Baffin Island på Valdres Folkehøgskule i 2012. Takk for sist :)

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Høyde på fjellet?

        Written by folsland 23.09.2016 10:15
  • -
    avatar

    letteste vei?

    Written by Signar 11.08.2016 16:37

    Hvis dere klatret en pitch gradert til 5+ fant dere definintivt ikke letteste vei opp.

    • -
      avatar

      Sv: letteste vei?

      Written by Fjellsamleren 11.08.2016 16:47

      Vi har i ettertid kommet fram til at det var grad 5. Har bare ikke oppdatert. Det er nok sikkert enklere partier andre plasser på østsiden. Vi brukte ikke så veldig mye tid på å se etter det. Men via selve østsiden må da være enkleste vei opp. Det var poenget mitt.

  • -
    avatar

    Sjerntinden

    Written by otto 15.07.2016 07:48

    Flotte bilder og fin rapport fra spenstig topp. Ble selv ledet opp av Geir R Holm i 2009. Til dere klatrere "under rangeringen 10 vanskeligste" stemmer dette, eller hva ?

    • -
      avatar

      Sv: Sjerntinden

      Written by Fjellsamleren 15.07.2016 07:53

      Tusen takk. Har lest rapporten din om turen Otto. Stjerntinden er rangert som Norges nest vanskeligste fjell å bestige. Dette er i følge en liste som Signar publiserte på sin nettside.

  • -
    avatar

    Norges 10 vanskeligste

    Written by waaktaar 13.07.2016 10:22

    Hadde vært morsomt å høre den oppdaterte lista (enda bedre hadde jo vært om lista på peakbook ble oppdatert).

    • -
      avatar

      Sv: Norges 10 vanskeligste

      Written by Fjellsamleren 14.07.2016 21:25

      Jeg skal ta på meg ansvaret å lage en ny og oppdatert liste, og samtidig holde den vedlike. Listen vil være dynamisk og uoffisiell.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Norges 10 vanskeligste

        Written by waaktaar 14.07.2016 22:15
      • +
        avatar

        Sv: Sv: Norges 10 vanskeligste

        Written by mortenh 14.07.2016 22:40
        • +
          avatar

          Sv: Sv: Sv: Norges 10 vanskeli

          Written by Fjellsamleren 15.07.2016 07:57
          • +
            avatar

            Sv: Sv: Sv: Sv: Norges 10 vans

            Written by mortenh 15.07.2016 17:27
            • +
              avatar

              Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Norges 10

              Written by mortenh 15.07.2016 22:09
              • +
                avatar

                Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Sv: Norges

                Written by Fjellsamleren 15.07.2016 22:12
  • -
    avatar

    Bøyer meg i hatten !

    Written by morsor 12.07.2016 22:58

    ... før jeg reiser meg opp og noterer en ny skogstopp istedet :)

    • -
      avatar

      Sv: Bøyer meg i hatten !

      Written by Fjellsamleren 14.07.2016 21:23

      Tusen takk :) skal ikke kimse av skogstopper. De kan plutselig bli veldig utfordrende. Særlig når en skal mikse og trikse litt med veivalg ;)

  • -
    avatar

    Her ser jeg

    Written by Olepetter 09.07.2016 19:31

    virkelig fram til en turrapport! (Og så må du rette opp skrivefeil i overskrifta ;)

    • -
      avatar

      Sv: Her ser jeg

      Written by Fjellsamleren 12.07.2016 00:38

      Går litt fort i svingene av og til, men skrivefeil i tittel er farlig. Hehe. Da er turrapporten skrevet. Håper du finner hjelp i den Ole Petter. Kan nok med sikkerhet si at vår rute er enkleste vei opp til toppen.

      • +
        avatar

        Sv: Sv: Her ser jeg

        Written by Olepetter 12.07.2016 12:06
        • +
          avatar

          Sv: Sv: Sv: Her ser jeg

          Written by Fjellsamleren 14.07.2016 21:21
Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.