Ulsnanosi i tåka - og transportutfordringer (24.06.2015)

Written by Olepetter (Ole-Petter Andersen) GSM

Start point Ingjerdbu (696m)
Endpoint Hjelle (90m)
Characteristic Hike
Duration 5h 00min
Distance 14.0km
Vertical meters 618m
GPS
Ascents Ulsnanosi (1,231m) 24.06.2015

Dag 1
Dette er dag 2 på sommerskituren min fra Tyinholmen:
Dagen opprant med lavt skydekke, og ble etter hvert det rake motstykket av gårsdagen. Det ble mest skibæring! (3,5 av 5 timer!) Jeg fulgte god, men våt sti opp til ca 900 moh, da jeg tok skiene fatt, og søkte å følge snøen i terrenget.

Så bar det opp i tåka. Jeg så mot slutten omtrent bare skituppene og gikk kun på gps-en, men dette var greit terreng, så jeg fant lett varden. Her ble dagens tåpeligste bilde tatt:

Så var det av med kortfellene og bare å suse utfor i tåkehavet - trodde jeg. En sjuende sans sa at jeg burde ta det litt pent når jeg så så lite, og med ett sto jeg med skituppene utenfor et dropp på mange meter! What! Jeg fulgte kanten av det som viste seg å være en av vinden formet skavl - omtrent 5-6 meter dyp - og da jeg endelig vågde å skli ned i bunnen, stupte jeg forover, idet jeg møtte veggen som gikk oppover igjen. Det var altså en naturlig halfpipe jeg befant meg nedi! Utrolig!

Så fikk jeg sikt og nådde snøgrensa, og måtte til med skibæring igjen; dvs jeg spente nå skiene fast på sekken, og tok stavene i hendene. Da kunne jeg gå langt kjappere. Heldigvis ble det lite ut av regnet, for turen ned Fremre og Heimre Hjelledalen føltes lang nok. En merkelig romling hørtes etter hvert, og snart forsto jeg at det var elva som styrtet utfor Hjellefossen. Mot slutten ganske bratt sti i slyng ned til hovedveien.

Hjellefossen gikk brei og hvit og skummende. Stien går ned på venstre side av fossen på bildet. (nord)
Hjellefossen gikk brei og hvit og skummende. Stien går ned på venstre side av fossen på bildet. (nord)

Utfordringer med transport
Vel nede ved Hjelle hadde jeg en rekke spennende problemstillinger: Hvordan komme seg ca 7 km til Årdal sentrum. Når gikk det buss til Tyin? Hvordan komme seg fra Tyin og 16 km til Tyinholmen?

Jeg la igjen ski og staver og litt småtteri bak klubbhusene her, og prøvde tommelen på første og beste bil. Intet napp. Så begynte jeg å gå. Ingen flere biler kom det neste kvarteret. Jeg tenkte: Enn om det var dårlig med bussforbindelse, og at jeg ikke rakk siste buss? Jeg ringte derfor taxi, og satt en halvtime seinere på skysstasjonen på Årdal.

Det var bare en bussavgang denne ettermiddagen, og jeg hadde to timer på meg. Spiste derfor en god og usunn middag og ble sittende og halvsove på skysstasjonen, hvor det var oppvarmet gulv. Så fulgte jeg Valdresekspressen til Tyin.

Underveis la jeg merke til at det var svært lite trafikk over Filefjell. Og da jeg gikk av ved Tyin, og begynte å gå mot Tyinholmen, skjønte jeg at dette ikke kom til å fungere. Skistøvlene ville ødelegge føttene mine med 16 km vei nå. Svært få biler kunne forventes, og enda færre muligheter ville det bli til å få haik. Jeg ringte derfor Tyinholmen, og jammen ville bestyrerinnen komme å hente meg mot litt betaling - og hun kom straks! Snakk om service!

Så her slutter mitt to-dagers eventyr i Jotunheimen!

Ski over ca 900moh.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.