Påskeaften på Høgeloft (04.04.2015)

Written by Fjellsamleren (Endre Myrdal Olsen) GSM

Start point Hytten på Tyin (1,041m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 7h 33min
Distance 35.0km
Vertical meters 1,232m
GPS
Ascents Høgeloft (1,920m) 04.04.2015
Visits of other PBEs Sulebu (1,330m) 04.04.2015

Nok en gang til topps i Hemsedal

Suletind sett fra sør
Suletind sett fra sør

Stod opp klokken 08.30 denne dagen. Jeg hadde lovet å ta med min mor, Lise på Høgeloft. Dette hadde vært hennes mål i over ett år, men hun hadde enda ikke funnet tid til å ta turen. I løpet av mange vennebesøk som min mor og far har hatt på hytten, har jeg funnet ut at det er prestisje å ta turen fra Filefjell til Høgeloft om man har hytte der, men min mor ville først og fremst gå for turens skyld.

Vi startet å gå fra hytten klokken 09.45. Det var strålende vær og temperaturmåleren viste minus 12 grader. Vi startet å gå oppover mot Sulebu i et bedagelig tempo. Jeg ble positivt overrasket over tempoet som min mor holdt. Jeg hadde trodd vi skulle bruke nærmere ni timer, men nå så det ut til at vi kom til å gjøre turen mye raskere enn det. På vei oppover mot Sulebu, kom plutselig preppemaskinen med en håndfull langrennsløpere bak. Ikke rart de er så tidlig ute. På denne tiden av dagen får de preppet løype av beste kvalitet i tillegg til å ha den helt for seg selv. Denne løypen blir ganske så folksom på dagtid.

Sulebu
Sulebu
Min mor på vei innover sommerløypen ved Tysketjerne
Min mor på vei innover sommerløypen ved Tysketjerne

Vi tok en rask stopp på Sulebu for å fylle på med litt energi før vi fortsatte innover sommerløypen mot Sulevatnet. Her var det flott pudderføre. Det var ingen spor som gikk oppover mot Knipenborg og jeg tror vi kanskje var blandt påskens første som gikk mot Høgeloft fra Filefjell. Vi rundet rundt Søre Sul og krysset elven fra demningen før vi startet oppstigningen til skaret på vestsiden av Knipenborg. Herfra gikk det ned mot Knipenborgtjørni før det bar oppover mot toppen. Det var vindstille og varmt. Jeg begynte å merke antydning til solbrenthet til tross for at jeg hadde vært flink og husket å smurt meg i dag. Føret forandret seg fort da vi kom over 1800 moh. Nå var det hard skaresnø og kuppert terreng fullt av skavler og andre stilige snøformasjoner vi gikk over. Et vakkert fenomen som jeg la merke til, var en reinbuefarget ring rundt solen. Utrolig kult.

Sulefjellet
Sulefjellet

Ved siste oppstigning mot Høgeloft treffer man alle dem som starter fra Hemsedalsiden. Det blir plutselig mer folksomt. Da vi kom på toppen var vi dermer ikke alene. Kom i prat med flere før vi fikk tatt et bilde av meg og min mor på toppvarden. Jeg var imponert over hennes innsats. Hun viste ikke antydning til å være sliten.

Forrige gang jeg var her oppe, kom tåken akkurat i det jeg ankom toppen. Jeg fikk dermed ikke nyte denne fantastiske utsikten som denne toppen byr på. Det fikk jeg definitivt denne dagen. Det var på forehånd meldt minus 20 grader på toppen på morgenkvisten. Nå var det vel rundt minus 12. Luften var derfor soleklar og en 360 graders utsikt av dette slaget skal man lete lenge etter. Høgeloft er jo en ganske unik fjelltopp. Som Norges nest høyeste punkt sør for Jotunheimen og en høyde på 1920 moh, sier det seg selv at dette er en klassiker og en ensom majestet som bare må oppleves. Utsikten er rett og slett helt vill. Her ser man Lodalskåpa og Jostedalsbreen, perfekt innsyn til Hurrungane, sentrale deler av Jotunheimen, ja til og med Glittertind og Galdhøpiggen. Mange av fjellene i Hemsedal kommer godt til syne, topper rundt Tyin og Filefjell og ikke minst Rundemellen, Valdres stolthet, den hvite dotten som man selvsagt alltid vil få øye på fra de høyeste toppene her inne. Nydelig. Rett og slett.

Snart på toppen
Snart på toppen
Store skavler var stadig å se på veien
Store skavler var stadig å se på veien

Vi tok en matbit og drakk litt kaffe før vi startet på returen. Dette er i grunn en smådryg tur fra Filefjell og man kan ikke sitte i all evighet på toppen om man vil nyte solens siste stråler fra terrassen på hytten. Det var min mor som ville, jeg måtte derfor bare finne meg i det. Vi kjørte sikksakk nedover og var varsom over det mest kupperte terrenget. Da skavlene var vekke lenger nede og pudderet kom til syne, var det bare å sette seg i hockey og nyte nedrennet. Det blåste fremdeles ikke et vindpust. Vi pratet masse på vei tilbake og nøt utsikten opp mot Sulefjellet og Hurrungane da vi gikk nedover sommerløypen ved Tysketjerne.

Meg og min mor på toppen av Høgeloft
Meg og min mor på toppen av Høgeloft

Da vi igjen ankom Sulebu var det blitt kjøligere og jeg tok på meg jakken. Nå rant vi nedover løypen mot hyttefeltene på Filefjell. Til tross for at det garantert hadde vært et 17. maitog oppover her tidligere på dagen, hadde ikke dette tæret så mye på løypen. Den så fremdeles nypreppet ut. Da vi kom tilbake til hytten, fant min far fram hjemmebrygget øl fra Valdres, AKA Kveg i tillegg til jegermeister, forepølse og fenalår. Vi nøt solnedgangen fra hytteveggen resten av dagen. En perfekt afterski etter en perfekt tur. Gratulerer så mye til min mor, Lise som besteg Høgeloft med glans. Turens lengde var på intet mer enn 7,5 timer og total distanse var 35 km. Godt jobbet og tusen takk for turen mamma.

Utsikt mot Vesle Jukleeggi og diverse andre topper i Hemsedal og Vang
Utsikt mot Vesle Jukleeggi og diverse andre topper i Hemsedal og Vang

Flere bilder fra turen


GPS

Start date 04.04.2015 09:46
(UTC+01:00 DST)
End date 04.04.2015 17:20
(UTC+01:00 DST)
Total Time 7h 33min
Moving Time 6h 47min
Stopped Time 0h 46min
Overall Average 4.6km/h
Moving Average 5.2km/h
Distance 35.0km
Vertical meters 1,232m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.