Sørøya på tvers (16.02.2015)

Written by mortodeg (Morten) GSM

Start point Akkarfjord (52m)
Characteristic Backcountry skiing
Duration 7h 00min
Distance 24.0km
Vertical meters 1,050m
GPS
Ascents To-seksognittifjellet (296m) 16.02.2015 12:00
Kjøttvikvarden (319m) 16.02.2015 15:15
Visits of other PBEs Akkarfjord Hostel (20m) 16.02.2015 10:45
Gamvikvannhytta (52m) 16.02.2015 10:45
Gamvik gjestegård (15m) 16.02.2015 13:00
Akkarfjord
Akkarfjord

Skulle gjerne gått Sørøya på langs, men det måtte holde med å gå den på tvers denne gang. Vi tok ferge fra Hammerfest ut til Akkarfjord, hvor vi ble møtt av en av bygdas skoleelever på kaia. Vi skulle bo på Akkarfjord Hostel, som drives som elevbedrift av de eldste på skolen, i noen rom de hadde til overs i skolebygget. Vi ble vist rundt, og deretter tatt med opp til kamelene. Her i denne bygda bor det nemlig ikke bare 80 folk, det bor også to kameler - verdens nordligste sådan. Prøvde litt nordlysfoto på kvelden, men det var ikke store greiene.

Gamvik gjestegård
Gamvik gjestegård

Neste dag gikk vi over øya til Gamvik gjestegård. Det er en sauegård helt ute i havgapet, hvor de også driver gjestehus. Et belgisk par flyttet fra stordbyens mas og tok over denne gården for en del år siden, og pusser opp og utvider. Imponerende! Vi la igjen sekkene og gikk ut igjen for en skitur til. Hadde vært oppom en liten topp på veien, men jeg ville også opp på Kjøttvikvarden. Fint vær var det, men vi så spor av orkanen uka før - det var tynt med snø mange steder. Stina gadd ikke gå helt opp til Kjøttvikvarden når hun så at man måtte et stykke ned først, så jeg satte opp farten og gikk avgårde alene, mens hun gikk opp til en nærmere topp. På vei opp så jeg etter hvert varden, og tenkte «nå er jeg straks oppe». Hehe. Nei. Jeg gikk og gikk, men varden ble ikke større. Ikke før jeg omsider kom til topps, for varden er enorm! Leste etterpå at det er landets største sjømerke, der den rager 12,5 m høy, bygd på 1800-tallet og står støtt enda, tross orkan på orkan.

Fra Kjøttvikvarden
Fra Kjøttvikvarden

Oppe på toppen var det superfint, med utsikt over Sørøya og inn til fastlandet. Sola var i ferd med å gå ned, så lyset var fantastisk, og jeg hadde bare lyst til å sette meg ned og vente på nordlyset. Men, jeg måtte til slutt løsrive meg, og begynte på returen. Stakk oppom toppen Stina hadde vært på også, for den var jo på veien, omtrent. Fint der også! Kom tilbake til gjestegården når det begynte å mørkne, og Stina var i gang med å lage en slags lasagne med ekstremt kortreist sauekjøttdeig. Utpå kvelden tok jeg noen turer ut for å se om det var nordlys på gang, men det var beskjedne greier dessverre. Vi prøvde å spille Monopol på belgisk i stedet.

Neste morgen gikk vi en skitur i fjæra, det føltes litt rart. Så gikk vi samme vei tilbake over Sørøya. Stoppet innom Gamvikvannhytta, en åpen hytte alle kan bruke, men det er ingen senger der. Vi bodde en natt til på hostellet i Akkarfjord. Var i blant ute og så etter nordlys, men det var lite å se, så jeg satt i stedet inne og leste. Men plutselig starta mobilen å bråke. Jeg hadde installert en nordlysvarsel-app tidligere, og nå påstod den at jeg burde ta en tur ut. Det hadde den rett i, for nå begynte det å skje ting. Gikk en liten skitur og fotograferte litt, men skikkelig bra ble det ikke. La meg i stedet ned i snøen og lå og så opp en stund. Var fint. En grunn til at det ikke var så bra å ta bilder, var at fakkelen på Melkøya-anlegget ved Hammerfest lyste veldig opp himmelen, vel så mye som hele byen til sammen. Drøyt! Kunne faktisk se terrenget rundt meg bli lysere og mørkere i takt med fakkelen.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.