Store Midtmaradalstinden fra Hjelle (20.08.2022)


Duration 12h 37min
Distance 25.4km
Vertical meters 5,795m
GPS
Ascents Midtmaradalsryggen S2 (1,573m) 20.08.2022
Store Midtmaradalstinden (2,056m) 20.08.2022
Søre Midtmaradalstinden (1,959m) 20.08.2022
Vetle Midtmaradalstinden (2,017m) 20.08.2022
Stølsnosi (1,542m) 20.08.2022
Visits of other PBEs Stølsmaradalen (846m) 20.08.2022

Turen til fagre vestland og Vetti skulle egentlig finne sted tidligere på sommeren, men det fikk vi ikke til. Derfor ble det bare å kaste seg i bilen og kjøre avgårde da værmeldingen skulle melde seg fra sin gode side litt senere på sesongen.

Vi Cruisa fra Oslo etter jobb på fredag, som vanlig. Etter en lang omvei grunnet utbygging av alle trebroer som ikke holder lastebiler, da den på Ringebu knakk, ble det en laaang kjøretur til Årdal.
Seint men godt fant vi en liten krok å skogen ved parkeringa på Hjelle hvor vi som noen timer til dagen etter. Vi hadde tatt med sykler, slik at vi kunne trille de fem km inn til Vetti på sykkel, fremfor å gå. Det sparte vi bra med tid på. Veien inn til Vetti er veldig idyllisk med all fossefall, den grønne elva og brusende lyder. Fra vetti bar det videre inn Utladalen før vi krrysset hengebroa på vei opp mot Stølsmaradalen. Det var sinnsykt fuktig, noe som gjorde det sleipt og glatt. Jeg var gjennomvåt uten å være svett fordi luftfuktigheten var så høy. Det var elles lite folk å se, men litt oppi den bratte lia tok vi igjen en mann og en dame. Dette viste seg å skulle være Årdal turlag på tur, uten gjester, kun ledere. Det hadde meldt at turen de skulle gå var krevende, noe som hadde ført til null oppmøte! De tok det med et smil og tenkte at det i grunnen var greit med tanke på det sleipe føret. Det var et særdeles trivelig turlag, med engasjerte ildsjeler som vi sterkt kan anbefale å ta turen med!

Vi brukte god tid opp til Stølsmaradalen, hvor vi hadde flere purt i bakken i tillegg til tid til multeplukking på veien. Grunnen til at vi ikke hasta var fordi det skulle klarne opp å bli finere utover dagen, og vi var veldig gira på sikt på toppen, da den er kjent for å være magisk!
Stølsmaradalen var nok en idyllisk plass, en gammel original av en trehytte. Her låste vi oss inn og la igjen en del utstyr, siden planen var å sove her til dagen etter på vie i retur.

Turen videre opp mot Stølsnosi gikk fint, men det var noe sva og ganske sleipt. Derfor måtte vi kjøre noe sikksakk oppover. Jeg fryktet at det ville være like sleipt opp til toppen med klyving og klatring. Heldigvis ble det mer tørt jo høyere vi kom, i tillegg ville sola gradvis krype frem ettersom tåkelaget letta til. Midtmaradalsryggen var evig lang, en motorvei som aldri tok slutt, men heldigvis lett å gå. Veien opp mot søre midtmaradalstinden var litt klyving. Det gikk greit, men de var viktig å finne riktig sted å gå opp. Heldigvis tørt og fint, ellers kunne det bli ekkelt.
Toppen av Søre mistmaradalstinden var en velfortjent belønning. Vet ikke om vi har gått i så mange timer før vi har kommet på første topp før. Tror vi hadde syklet og gått i 9timer før vi endelig nådde denne toppen. Utsikten begynte også å melde seg og den så ut til å bli like rå som forventet!! Mellom Vetle og Store er det flere mulige omgåelser i vest. Vi fant en grei veg ned i skaret før oppstigningen til Store Midtmaradalstinden. En storslagen utsikt på toppen med utsikt mot Storen og hele rekka, mens på andre kanten var Ringstinder og Austanbotntinden.
Det ble en god stopp med bildetaking på toppen, men vi måte ikke glemme at vi hadde en lang retur før det ble mørkt. Het tok vi et shortcut ned snøflanken og omgikk Søre Midtmaradalstinden. Her var det bratt men vi var forberedt med to skarpe steiner i tilfelle utglidning. I knekkpunktet til det bratte henget var det en stor tverrgående sprekk. Ikke noe særlig å gå her uten tau så seint på året. Resten av snøfonnen var fin med god sommersnø.

Vel nede ved Stølsmaradalstinden var det sjekket inn flere gjester, hele seks jenter fra Sognal. Til vår store glede var det god varme etter fyring i ovnen. Heldigvis var det ikke problem å få plass til alle. De hadde lagt seg inn i gjestehytta, og enda var det plass til flere, så det var ikke noe problem.

Neste dag ok vi turen ned igjen den bratte og sleipe lia. Vi skulle ikke møte noen på veien. Mutene haded fått et ekstra døgn å modne seg på, så her ble det tid til mer plukking. Marius plukka en hel liter, snill som han er var tanken å gi den til bestefar på Dovre som er vår største multeelsker. Jeg tror multe ble frokosten min, vanvittig gøy bær å plukke!
Vel nede, nesten fremme ved Hjelle bestemte vi oss for å ta morgenkaffen inne på stua. Her ble vi møtt av fire svær så pratsomme og trivelige damer. De var pensjonister som jobbet frivillig for å ivareta turistinformasjonen i Årdal. Her hadde de gjort en enorm innsats i å skrive turbøker, åpne turistinfo tre dager i uka i sentrum i tillegg til å drive denne Kafeen. Her kunne vi ikke takke nei til rykende ferske rømmevafler og kaffe. Og tro det eller ei, men den ene dama viste seg å være kona til selveste turlederen i Årdal som vi var godt i prat med dagen før. Dette ble hun svært så begeistra over. Vi måtte for guds skyld berre flytte dit og begynne å jobbe, de kunne hjelpe med både det eine og det andre. Utrolig kjekt å møte så kvikke damer.

Takk for oss:D

Utsikt mot storen
Utsikt mot storen
Årdal turlag
Årdal turlag
Start date 20.08.2022 08:25
(UTC+01:00 DST)
End date 20.08.2022 21:03
(UTC+01:00 DST)
Total Time 12h 37min
Moving Time 4h 12min
Stopped Time 8h 25min
Overall Average 2.0km/h
Moving Average 6.0km/h
Distance 25.4km
Vertical meters 5,795m

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.