Store Sætertinden - 1,286m

Name Store Sætertinden
Search name Sætertinden Store
Elevation 1,286 meter
Region Meløy
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Nordland, Salten
Vertical separation 500 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.09.2019
Alternative name Sætertindan
First ascent
Level of difficulty not rated
Coordinates 33W 450747 7406657 (UTM)
Map Show object on map
Store Sætertinden

© Paal Andre Lund

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register ascent of Store Sætertinden.

Overall 4 members have registered 4 ascents of Store Sætertinden.

Store Sætertinden is contained on 8 lists.

Sabotasjeaksjon var vellykket, men de led en grusom skjebne.
Natt til 21. september 1942 tar 12 kommandosoldater seg inn og utfører en sabotasjeaksjon som effektivt stanser all aluminiumproduksjon i Glomfjord. Det de gjorde var like dramatisk som det som skjedde på Rjukan. Den lille troppen består av ni briter, to nordmenn i tillegg til sjefen, kanadieren kaptein Graeme Black. 15. september 1942 kommer de fra Orknøyene via Skottland og England hvor de er trent opp som kommandosoldater. Målet for operasjonen, som har fått kodenavnet «Operasjon Muskedunder», er å sprenge kraftverket i Glomfjord og dermed ramme den viktige produksjonen på aluminiumsverket på Haugvik. Tyskerne hadde bruk for aluminium i flyproduksjonen sin. Dersom de allierte klarte å ta kraftstasjonen ville det få konsekvenser for tysk krigsindustri, forteller Anfinn Myrvang i Meløy historielag. Fra den franske ubåten «Junon» blir troppen satt i land i Bjærangsfjorden i Meløy. Soldatene klarer å ta seg ubemerket inn på okkupert norsk land, komme seg over fjellet i ukjent terreng og ned til Glomfjord hvor kraftstasjonen ligger. De deler seg i to grupper. Ett lag plasserer sprenglegemer på rørgatene, mens det andre tar seg inn på området – til tross for strengt tysk vakthold. Like etter høres to drønn utover fjorden, når to av aggregatene sprenges inne i kraftstasjonen. Ikke lenge etter smeller det i rørgaten bak fabrikken. Glomfjord er omkranset av høye fjell, og fjorden er trang og smal. Man kan jo bare tenke seg hvordan det hørtes ut da det smalt. I tillegg gikk flyalarmen, forteller Dagfinn Kolberg i Meløy historielag. De sprengte rørgatene gjør at flere tonn vann og grus fosser nedover fjellsiden og trenger inn i kraftverket. Sprengningen ble enda mer effektiv enn planlagt. Maskinhallen ble oversvømt, og turbinene satt ut av spill, forteller Myrvang.
Dramatisk flukt
Aksjonen er over, men dramaet de 12 topptrente elitesoldatene skal igjennom har så vidt begynt. Da alarmen gikk tok det ikke lang tid før et kobbel med tyske soldater var i hælene på dem. Planen var å ta seg over til Sverige, men de hadde ikke orientert seg godt nok om fluktmulighetene. Under tilbaketrekningen kom det til en trefning med tyske soldater. En av tyskerne ble skutt og drept, en annen såret. I nærkamp med den siste ble nordmannen Erling Djupdræt stukket gjennom kroppen med bajonett. Han døde noen dager senere av skadene.
Led brutal skjebne
Etter trefningen delte sabotørene seg i flere grupper. Den største gruppen på sju finner verken hengebrua over Fykanåga eller trappene opp til fjellet. De blir omringet og må overgi seg ved 08-tiden om morgenen 21. september. Bare fire, deriblant Sverre Granlund fra Bodø, klarer å finne brua som gir dem et livsviktig forsprang. Alle kommer seg til Sverige med livet i behold. De sju som blir tatt til fange av tyskerne lider en brutal skjebne – etter ordre fra Adolf Hitler. Hitler var lei av alle sabotasjeaksjonene, og utstedte 18. oktober 1942 en ordre om at alle kommandosoldater som ble tatt i sabotasjeaksjoner skulle bli skutt. Denne ordren hadde tilbakevirkende kraft, sier konservator Karina Krogh i Nordlandsmuseet. Denne kommandoordren gikk på tvers av alle spilleregler i en krig. Når en soldat er ikledd uniform blir tatt til fange i en krigssituasjon, har man krav på beskyttelse i henhold til Genèvekonvensjonen. Soldatene som sto bak «Operasjon Muskedunder» skal ifølge skriftlige kilder ha vært de første som ble henrettet etter at Kommandoordren ble iverksatt. De ble ført til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen utenfor Berlin, hvor de ble henrettet ved nakkeskudd 23. oktober. Krogh er ikke tvil om at sabotasjeaksjonen forsinket det tyske krigsmaskineriet. Det var Herman Görings Luftwaffe som skulle ha aluminiumet som ble produsert i Glomfjord. Dette hadde Hitler bestemt en måned etter invasjonen av Norge. Den årlige produksjonen skulle også økes betraktelig; fra 30.000 tonn per år i 1940 til 180.000 tonn i 1944. Glomfjord var ett av satsingsområdene.nKraftverket ble satt ut spill i tre måneder. Aluminiumsproduksjonen kommer aldri mer i gang. Det blir ikke industridrift her før Norsk Hydro overtok i 1947, sier Krogh.
Fant pistolhylster gjemt under stein
Etter krigen har det vært stille om den dramatiske sabotasjeaksjonen i 1942. Helt til 2010, da 14 år gamle Ruben Nicolai Johnsen Birkelund var på fjelltur i området hvor soldatene flyktet med nazistene i hælene. Sammen med tre andre gikk han den samme ruta som soldatene som en del av en årlig minnemarkering. Det var nært slutten av turen at jeg bare skulle krype under en stein. Der så jeg et par briller, sier Birkelund, som i dag har blitt 18 år gammel. Etter hvert som han gravde, dukket flere gjenstander opp. Jeg fant en liten flik av et belte, noen aluminiums- og glassbeholdere i tillegg til et pistolhylster. Det var tydelig en rasteplass som de hadde benyttet seg av. Hva tenkte du da du fant dette? Jeg var ung, og visste ikke så mye om historien bak. Men etter hvert gikk det opp for meg at funnet var ganske spesielt, sier Birkelund. Også året etter fant han gjenstander i området, blant annet en barberhøvel. Alle gjenstandene befinner seg i dag hos Nordlandsmuseets avdeling på Ørnes. Ifølge konservator Karina Krogh har det ikke lykkes å finne ut hvem av soldatene som la igjen gjenstandene under steinen.

Map

Pictures

Introduction

Getting there

Winter

Tips and miscellaneous

Pictures

Starting points

External links

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

  • -
    avatar

    Operasjon Muskedunder.

    Written by larskjek 19.01.2020 22:16

    NRK har laget en glimrende dokumentar av hendelsen som anbefales.

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: