Vardåsen i Asker - 349m

Name Vardåsen i Asker
Search name Vardåsen
Elevation 349 meter
Region Oslomarka, Asker til 2020
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Viken, Akershus, Asker
Vertical separation 150 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 03.09.2019
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 579338 6631496 (UTM)
Map Show object on map
Vardåsen i Asker

© Sondre Kvambekk

Content
Language
Adviser 500fjell - Get in touch with 500fjell for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Vardåsen i Asker.

Overall 112 members have registered 152 ascents of Vardåsen i Asker.

Vardåsen i Asker is contained on 5 lists.

Map

Weather for Vardåsen

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Fra Vardåsen har du utsikt i alle retninger fordi åsen ligger for seg selv og er den mest prominente toppen i Asker kommune. Derfor var den et naturlig valg som Askers varslingssted da det ble bygd opp en kjede av varder i vikingtida eller kanskje tidligere. De kunne se fra topp til topp og satte ild på vardene når angrep var undervegs. Vardåsens «naboer» var Vardåsen i Røyken, Håøya, Varden på Nesodden, Ryen varde og Vettakollen i Aker, Kolsås i Bærum og Kraftkollen i Lier. Alle gårder i Asker hadde plikt til å ta sin del av vardevakten når krig truet. I 1676 ble seks askerbønder dømt til å betale en halv mark (9 g) rent sølv i bot fordi de ikke hadde gjort sin del av vakten som de skulle. De hadde sendt kvinnfolk til å holde utkikk fra toppen! Men det var ikke bare under krig det brant på Vardåsen. Vi kjenner til skogbranner der ca. 1730, i 1779 og 1859. Av mangel på skog til å vedlikeholde varden ble den flyttet til Skaugumsåsen, senest etter brannen i 1779.

Getting there

Det finnes en rekke stimuligheter opp til Vardåstoppen man kan bruke. Du har den merkede stien fra Gullhella stasjon eller Trettestykket, men du bør også prøve stiene fra Vardåsen kirke og Oppsjømarka, Orreleiken eller den bratte, men ufarlige stien Breileina fra Hauger. Her skildres i hovedsak tre alternativer.

a. fra Orreleiken (den korteste)

Kjør til Borgen skole og opp bakkene til Orreleiken. Det finnes ingen tilrettelagt parkeringsplass her oppe så det kan hende man må parkere lenger nede i veien. Fra boligfeltet går det en barklagt sti bort til lysløypa ved Jutemyr. Til venstre bortenfor myra går det en sti rett opp til toppen på Vardåsen. Denne følges opp og forbi hus. Selve toppunktet ligger på en stor bergknaus. På toppen av Vardåsen er det mer skog nå enn da vardevakten holdt til der, men fortsatt fint å se sør- og østover. Hvis du flytter deg litt, ser du nordover. På Vardåstoppen har Asker Turlag satt ut en av sine turkasser hvor du kan registrere deg.

b. fra Vardåsen skisenter eller Gullhella stasjon (den fineste)

Parkeringsplassen for Vardåsen skisenter finnes ved Barlindbekken. Herfra følges grusvei ned til skitrekket, og langs med lysløypa lenger ned mot Gullhella går det en blåmerka sti opp til høyre. Følg denne stien slakt oppover til det flater ut ved sørveststupene, kalt Haugeråsen etter gården nedenfor åsen. Den har det store svaberg mot vest der fjellklatrere boltrer seg. Åsryggen er mye brukt som «fattigmanns-Geilo» ved påsketider. Det er fint å slikke vårsol med varm granitt i ryggen og vid utsikt. Fra stupene går det sti videre forbi Vardetjern og opp til toppunktet fra sør.

c. fra Hauger gård via Breileina (den bratteste)

Parker langs veien hundre meter mot Heggedal fra innkjørselen til Hauger gård. Her ses en trappestige som går inn i skogen, denne fører inn på en sti som etter hvert går bratt opp i åsen. Denne bratte kleiva kalles Breileina, og er delvis brukt mye av de som klatrer på svaene. Enkelte steder må man kanskje bruke hendene litt, og dette kan sammenliknes med ruta opp "raset" på Skaugumsåsen. Ruta er spennende og morsom for barn, men pass på at det finnes en del løsgods som ikke må falle ned på evt folk under. Når man er oppe ender man opp i nærheten av betongsøyla på toppen av høyre sva. Videre rute til toppen fortsetter langs stien som er skildret i alternativ b.

Andre alternativer

Det finnes uendelig med stier i Oppsjømarka. En litt lenger variant kan man ta fra Vardåsen kirke og følge stinettet (greit med kart her!) inn til "Stupet" ved lysløypa sør for Åbortjern. Herfra går det en sti opp til Vardåstoppen fra vest. I dette området vest for toppen finnes det også et rikt utvalg av buldresteiner for de som er interessert i dette.

Winter

Vardåsen lysløype og skisenteret er mye benyttet på vinteren, men dette går ikke opp til høyeste punkt. Toppen er nok ikke så veldig egnet for vinterbestigninger, men en mulighet er jo å ta skitrekket til enden og trave innover myrene og opp til toppen fra sør. Dog på egen navigasjon.

Klatring

Vardåsen byr på klatremuligheter i de tre sørvestvendte svaene. Utgangspunktet er som beskrevet i alternativ c. Graderingen er stort sett mellom 3+ og 6+ og 2-3 taulengder lange. Fin rissklatring! For nærmere info, se fører for Drammen og omegn - Drammensgranitt. I tillegg finnes det flere buldresteiner like vest for Vardåstoppen (bør benyttes ved tørre forhold, da de ofte er delvis mosebegrodde og sola ikke slipper så lett til).

Buldrestein i vardåsen
Buldrestein i vardåsen
Oppunder midtre sva i Vardåsen.
Oppunder midtre sva i Vardåsen.

Tips and miscellaneous

Skaff deg et orienteringskart over Vardåsen, dette følger ofte med i O-opplegget "Askeladden" som kan kjøpes i sportsbutikker i Asker sentrum på sommeren. Det er utallige stier rundt omkring i Vardåsen, fine muligheter for stisykling!

Starting points

Orreleiken
Vardåsen skisenter
Gullhella
Hauger

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: