Himingen - 1,066m

Name Himingen
Search name Himingen
Elevation 1,066 meter
Region Hjartdal, Notodden, Lifjell
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Vestfold og Telemark, Telemark
Vertical separation 370 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 496611 6602879 (UTM)
Map Show object on map
Himingen

© Sondre Kvambekk

Content
Language
Adviser Henriksen - Get in touch with Henriksen for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Himingen.

Overall 58 members have registered 74 ascents of Himingen.

Himingen is contained on 5 lists.

Map

Pictures

Introduction

Himingen er et kjent blikkfang som ruver høyt i landskapet i sin posisjon helt i østkanten av fjellområdet Lifjell. Om man kommer kjørende fra vest eller øst vil man uansett raskt få øye på dette fjellet som står helt for seg selv med frodige sider i nedre del og med et alpint preg mot toppen. Himingen sitt alpine preg med bratte sider og langstrakte rygg gjør dermed at den skiller seg ut fra de aller fleste fjell på Østlandet. Til tross for sitt uvanlige majestetiske preg er det en overkommelig tur for alle og en hver, med muligheter for ulike utgangspunkt og turer med ulike formål. Det mest naturlige startpunktet er riktig nok idylliske Gavlesjå som er en naturperle av de sjeldne. Her finnes også den ubekjente DNT-hytta Himingsjå med 45 sengeplasser.
Utsikten fra Himingen er imponerende til tross for sin noe beskjedne høyde(1066). På en klarværsdag er mulighetene for å få øye på deriblant Gaustatoppen og andre kjemper i Telemark, Blefjell, Jonsknuten, Styggemannmassivet, Norsjø og resten av Lifjell, samt Mælefjell. Utsikten er god hele veien oppover og gir gradevis mer og mer ettersom man kommer høyere oppover mot toppryggen.

Himingen sett fra Slettefjell
Himingen sett fra Slettefjell

Getting there

Normalruta
Fra parkeringen på Myregvarv er det skiltet og merket t-merket sti opp til toppen. Dette er den snilleste og mest tilrettelagte veien opp til toppen hvorav lengden er ca 2.5 km en vei. Fra parkeringen følges en bred og fin vei inn til et kryss hvor det er tydelig merket inn mot Himingen. Denne stien starter gjennom et hyttefelt og under høyspentledningen, før man tar fatt på de nesten 400 høydemetrene opp mot toppen. Stien er godt merket og godt benyttet av ivrige toppbestigere. På veien opp er det flere innslag av geologiske godbiter og huler som man kan utforske. På 900m dreier stien seg rundt og opp på toppryggen. Nå begynner virkelig utsikten å ta seg opp og det er egentlig bare parademarsjen igjen til toppen. På toppen er det en gigantisk varde med postkasse og bok. Veien ned kan enten legges samme vei, men om man ønsker en rundtur, kan dette gjøres ut mot vest. Her er det en sti av dårligere kvalitet som til tider er merket. Her må man også ned et klyveparti godt stykke. Det har tidligere vært lagt ut et fast tau ned her. Turen opp normalruta tar ca 3-6 timer.

Vestryggen
Fra parkeringen på Myregvarv følges stien til normalruta opp til Himingen. Ved høyspentledningene tar man derimot av mot vest på en noe dårligere sti og følger denne langs Himingen. Stien går rundt på vestsiden og opp her, men man kan også tas opp gjennom granskogen på sør-siden. Her oppe er terrenget lettgått med innslag av fast fjell og frodige flora. Det går en sti oppover her mot toppen. Like før toppen må man klyve et kort stykke. (Se her for mer info) Mulighetene er mange opp her, men det er verken luftig eller eksponert. Det enkleste er å følge eggen direkte, eventuelt litt ut på nordflanken. Om man ønsker mer utfordring eller et luftigere alternativ kan man dra seg ut mot sør, hvorav det er flere muligheter til topps.

Fra Sauland-siden
For de virkelig seige og ivrige kan man gå Himingen fra Sauland, enten helt nede fra Sauland sentrum eller utgangspunkt Slåkådalen. Fra Sauland sentrum er dette ca 1000 høydemeter og en distanse på ca 11 km pr vei. Det går derimot et rykte om en lokal helt fra Sauland som tar seg en tur opp til Himingen hver eneste dag fra Sauland sentrum så lenge det ikke er snø (Har ingen dokumentasjon på dette, men dette har flere kommentert)
Grusveien følges innover og opp til Himinglia hvor det er flere koier. Stien går herfra gjennom åpen og fin furuskog med mye dyreliv. Det er ikke mange som ferdes her så man vil sannsynligvis være alene. Siste del er opp vestryggen og er beskrevet i alternativet over.

Klatring på Himingen
Himingen er ikke et kjent klatrefjell og har ingen dokumenterte klatreruter, men det er mange muligheter for å ha gode klyveopplevelser i solid fast og varmt sørvendt fjell. De aller fleste mulighetene har utgangspunkt i normalveien når denne befinner seg parallelt med sørveggen. Det er også mulig å klyveklatre langs en av rennen mot befinner seg relativt midt på sørveggen. Dette er et mer krevende alternativ. Det er også fine muligheter for å trene på enkel tau,- og sikringsbruk i gode riss. Himingen kan også skilte med flere muligheter for vinteralpinsime med svært kort anmarsj. Mer informasjon om dette finnes under ankomst vinter.

Winter

Himingen er ikke et fjell som normalt bestiges om vinteren pga skredfaren og fjellets bratthet. Slettefjell lengre vest kan derimot by på fantastisk pudderkjøring og herlige forhold gjennom store deler av vinteren.
Skal man likevel bestige Himingen er vestsiden det beste alternativtet. Det krever derimot skredkunnskap, skiferdigheter og gjerne en hjelm og isøks, samt stegjern om forholdene tilsier det. Med de rette forutsetningene er ikke denne ruta veldig krevende.

Vestryggen vinterstid
Fra parkeringen følges skisporene eller gå over isen på Himingtjønnene mot høyspentledningen. Målet er å sikte seg inn på vestryggen hvor høydekvotene er slakest. Et punkt å orientere seg etter er en sort vegg som strekker seg nord-sør, hvorav ruta går opp til venstre(vest) for denne. En enkel måte å treffe riktig er å følge skiløypen inntil man er tett opptil høyspentledningen. Når man krysser en bekk og ser at høyspenten står og ruver på en voll i terrenget, da tar man av mot skogen. Skogen her er åpen og helt grei å gå opp og ned. Oppe på ryggen er det mange koller og mye opp og ned, men et tips kan være å søke seg opp og bort mot nordstupet. På ca 1020m tas skiene av og erstattes med litt annet utstyr, alt etter forholdene. Alternativt kan denne siden kjøres ned, men dette er svært krevende skikjøring. Klyvingens vanskelighetsgrad varierer ut i fra forholdene, men det er ofte vind i fra nord/nordøst, noe som gjør at det danner seg et skille på denne siden. Lengre oppe er det en solid blokk som kan benyttes som standplass eller rappellfeste om dette er nødvendig.

Alpin bestigning via rennene på sørryggen
Dette er et alternativ om man ønsker en alpin bestigning, eventuelt bratt rennekjøring. Rennene er på 45 grader og har mye snø i seg gjennom vinteren. Det er to varianter hvorav renna lengst mot øst er det beste alternativet. Her kan man også benytte fjellsikringsmidler. Renne topper ut på ryggen rett bortenfor toppen.
Om sommeren er det mye løsgods og ikke et godt alternativ!
Snøforholdene og skredfaren må vurderes.
En bestigning via sør-rennene kan leses her

Illustrasjon av en rute opp.
Illustrasjon av en rute opp.
Sett fra Rognlifjellet
Sett fra Rognlifjellet

Tips and miscellaneous

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: