Dumdalsgrottene G2

Name Dumdalsgrottene G2
Search name Dumdalsgrottene G2
Type Cave
Elevation 1,030 meter
Region Lom
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Innlandet, Oppland
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Coordinates 32V 449104 6833310 (UTM)
Map Show object on map
Dumdalsgrottene G2

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register visit of Dumdalsgrottene G2.

Overall 19 members have registered 24 visits of Dumdalsgrottene G2.

Dumdalen
Dumdalen

Innover Dumdalen ligger det et ti-talls særegne grotter. Dumdalsgrottene er de best utvikla i hele Sør-Norge og har store geologiske kvaliteter. Dei blei danna på slutten av siste istid, for 10.000 år siden, da isen trakk seg tilbake. Store mengder vann trengte ned i sprekker i den myke berggrunnen og danna større og mindre ganger og rom. Derfor finner en trykkeledninger med strømskåler, avsetninger og gjel i den bløte berggrunnen.

Halvparten av grottene fungerer også ¡ dag som vanntunneler der elva Dumma renner. Navnet Dumma er svært gammelt og man tror at det kommer av det oldnordiske ordet «dumbi», som betyr stum. Det blir forklart at navnet kommer av at elva renner delvis i berggrunnen og derfor ikke gir lyd fra seg.

Grottene har høy verneverdi. For å ta vare på dette spesielle området er det en forutsetning at besøkende opptrer forsiktig. Dei myke bergartene tar lett skade av slitasje. All ferd skal sette minst mulig spor (sporløs ferdsel). Det kan medføre stor risiko å ferdes i grottene uten kyndig veileder.

Sporløs ferdsel
Innover dalen: Følg den merka stien innover i dalen. Det er tilrettelagt egen hvileplass for rasting og evt. bålbrenning på sted ved stien. Ved må man ta med selv – utenfor nasjonalparken. Ta hensyn til beitedyr i området.

Inne i grottene: Du skal ikke gli, men gå inne i grottene for å hindre slitasje. Ingen bålbrenning eller spising i grottene. Ingen tagging, riping eller liknende. Alt som du har tatt med deg inn ¡ grottene skal være med ut igjen.

G2 er den andre grotta blant Dumdalsgrottene. Lengde ca. 50 meter. Fin grotte å utforske. Flere ganger og løp.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: