Svartaberg - 194m

Name Svartaberg
Search name Svartaberg
Elevation 194 meter
Region Kvinnherad
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Vestland, Hordaland, Sunnhordland
Vertical separation 15 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Svartaberget, Svartabergje
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 319406 6631323 (UTM)
Map Show object on map
Svartaberg

© Christian Bjørgen

Content
Language
Adviser ChBjorgen - Get in touch with ChBjorgen for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Svartaberg.

Overall 4 members have registered 5 ascents of Svartaberg.

Map

Pictures

Introduction

Svartaberg er en bergtopp i Høylandsbygd på Halsnøy. Toppen er blant de mest populære i området, med over 3000 registrerte besøkende hvert år. Den er særlig populær blant turister og kameraeiere da man fra toppen har utsikt over hele Høylandsbygd, Høylandssundet og over mot Valen og Sandvoll.

Starting points

Svartaberg kan nåes fra tre sider. Den vanligste veien opp er den markerte stien fra Skato, som er merket og skiltet. Denne veien blir mest brukt av bygdefolket og turister, da den er svært lett, selv for barn og eldre, og den korteste.

Den andre veien er "gamleveien", som fra gammelt av gikk fra det som i dag er Ytre Skogen byggefelt. I dag starter veien ved privat grusvei ved Eide Marine Tech, og går oppover terrenget. Fra enden av grusveien er det sti helt til toppen. Denne veien er merkbart tyngre og brattere enn den første, og brukes mest av de som vil ha mer trim og trening ut av turen.

Den tredje veien er via Ravnakulten og/eller Jamburfjell, og er mest brukt av de som går lengre turer over alle toppene. Alle tre veiene møtes noen hundre meter fra toppen.

Getting there

Toppen er stor og flat, og består av to deler; den bare delen ute på berget, hvor du finner benker og en paviljong bygd i 2011. Her finner du også postkasse med bok, samt info om turen og området på flere språk. Herifra har du utsikt over bygda og sundet.

Den andre delen av toppen ligger "bak" berget, og er mer igjengrodd, med utsikt mot Gravdalsvatnet og Sjøvangen. Skoleturer bruker ofte dette området til telt og overnatting.

Winter

Om vinteren er det enklere å gå rute nr 2 ("Gamleveien") ettersom det er mindre berg og is på denne ruten. Ved frysepunktet er det glatt på veien, ettersom det er mye myr og bart berg som lager is.

Tips and miscellaneous

Vanntette og høye sko, ettersom det er mye myrlendt terreng. Dette gjelder særlig rute nr 1 fra Skato.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: