Surtningssue Sørtoppen - 2,302m

Name Surtningssue Sørtoppen
Search name Surtningssue Sørtoppen
Elevation 2,302 meter
Region Lom, Vågå, From Surtningssue to Veotindane
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Innlandet, Oppland
Vertical separation 30 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
Alternative name Surtningssue S1
First ascent
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 477742 6821658 (UTM)
Map Show object on map
Surtningssue Sørtoppen

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Surtningssue Sørtoppen.

Overall 225 members have registered 252 ascents of Surtningssue Sørtoppen.

Surtningssue Sørtoppen is contained on 9 lists.

Map

Pictures

Surtningssue og Surtningssuoksle med Blåbrean og Blåtjønnholet i forgrunnen
Surtningssue og Surtningssuoksle med Blåbrean og Blåtjønnholet i forgrunnen

Weather for Surtningssue

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Som Hovedtoppen er også Sørtoppen et skråplatå med stup mot øst. Fra riksvei 51 nord for Valdresflye ses denne haifinne­lignende fjellkammen svært godt.
Fra Surtningssue er det merket sti ut til toppen, en avstikker som anbefales på grunn av den flotte utsikten sørover mot den lysende grønne Gjendesjøen, og den maleriske Nedre Leirungen. Det går også merket sti fra like nedenfor Surtningssubue og bort til toppen.

Getting there

Via normalveien til Hovedtoppen

Følge en av rutene beskrevet under Hovedtoppen og følg så merket tråkk over steinflya enten fra selve Surtningssue eller fra Surtningssubue litt lenger nede.

Via sørryggen

Dette er i luftlinje den korteste varianten fra Memurubu, men ikke nødvendigvis den raskeste. Det er imidlertid en flott tur og det naturlige valget for dem som gjerne ønsker å krydre turene med litt spenning og luft under armhulene. Stien mot Besseggen følges til ca. 1200 moh., før man dreier litt til venstre. I lettgått terreng passerer man over høydedraget øst for Hesttjønne og videre på fast og lettklyvet fjell opp ryggen til et lite fremspring på ca. 1820 moh. Herfra går man nordover den bratte steinura og opp til venstre for en bratt skrent. Videre er det flere muligheter: Enten opp markert drag på skrå mot venstre, eller ut til høyre og så opp på den ytterste ryggen. Begge deler innebærer en del bratt klyving/lett klatring opp mot grad 2 innen man er oppe på selve ryggen på rundt 1970 moh. Videre opp til den sørligste toppen er det en del små­kly­ving i starten, før det blir enklere. Fra denne og ned til skaret på nordsiden kommer man til et sted hvor eggen smalner betraktelig av. Etter om lag 20 meter på smal egg (20–30 cm på det sma­leste) med gode tak, må man bratt ned 2–3 meter. Dette er enklest litt ut til høyre. Resten av ryggen opp til Surtningssue Sørtoppen er enkel i forhold, selv om det også her er en del småklyving og passasjer som kan være litt småplundrete, spesielt om det er vått. Det siste stykket fra Sørtoppen til Hovedtoppen er en trivelig spaser­tur på bred rygg.

Tips: Den omtalte smale eggen kan også omgås nokså bratt i litt løst lende et stykke ned på sørvestsiden.

Andre varianter

Alpin rute fra øst: Fra Midtre Surtningssue eller bratt via brebassenget sør for toppen tar man seg opp på ryggen rett øst for toppen. Denne reiser seg så ganske bratt opp. Det er 1–2 taulengder med klatring grad 3–4. Mest krevende et parti på 8–10 meter i nedre del, opp til markant avsats. Deretter lettere via tydelig kamin/renneformasjon opp til løse hylleformasjoner med vanlig klyving rett oppunder toppen.
Velger man å komme opp via annen rute, men ønsker å returnere ned østeggen, holder det med en rappell på 55–60 meters tau.

Winter

Som beskrevet under Hovedtoppen. Enkelt fra denne ut til Sørtoppen.

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: