Gråhøe - 1,290m

Name Gråhøe
Search name Gråhøe
Elevation 1,290 meter
Region Vågå
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Innlandet, Oppland
Vertical separation 420 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent
Level of difficulty Level of difficulty 
Coordinates 32V 506520 6849074 (UTM)
Map Show object on map
Gråhøe

© Otto Lund

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Gråhøe.

Overall 68 members have registered 128 ascents of Gråhøe.

Gråhøe is contained on 5 lists.

Map


Weather for Gråhøe

This service is temporarily unavailable.

Introduction

Toppen sett fra sør.
Toppen sett fra sør.

Gråhøe i Vågå er en forholdsivs ukjent topp, men for dem som er i området en flott og absolutt anbefalelsesverdig tur. Enkleste vei til topps er fra vanntårnet øverst i hyttefeltet sørvest for toppen.
Det går rødmerket og tydelig sti til toppen, og utsiken over Lemonsjøen er flott mens man vinner høyde. Fra toppen har man et herlig rundskue til Dovrefjell, Rondane og Jotunheimen, til Trollhøe, Mukampen og mye annet.

Vær obs på at høyeste punkt etter alt å dømme ligger litt sør for varden med boksen, snaut 100 meter. Det er marginal forskjell på de to punktene. Det alternative toppunktet ser du her:

Getting there

Følg fylkesvei 51 ca. 1 km nordøstover fra Lemonsjøen fjellstue. Ta så til høyre på bred hyttevei og litt lenger oppe svinger man til venstre inn på "Lemonsjøveien". I enden av veien er det et lite vanntårn samt begrensede parkeringsmuligheter. Her kommer man rett inn på tydelig rødmerket sti. Vel 100 meter oppe i lia deler den seg. Her kan man velge mellom den mer direkte varianten rett frem eller en noe lengre variant til høyre (snaut 1 km lenger). Skal man velge, anbefales den direkte varianten siden man kommer raskere opp i høyden og utsikten underveis er kanskje flottere, men som så ofte er ja takk begge deler å foretrekke, så hvorfor ikke gå begge varianter, den ene veien opp og den andre ned igjen. Begger er tydelig merket med rød maling (en blanding av t'er og flekker).


Mot Mukampen.
Mot Mukampen.
Mot Lemonsjøen.
Mot Lemonsjøen.

Variant 1

Direktevarianten bryter raskt gjennom tregrensa og svinger seg opp på ryggen. Man får raskt et herlig overblikk over Lemonsjøen. Videre går den over sørtoppen før man kommer til stidele hvor den lengre varianten kommer inn fra høyre. Videre lettgått til toppen.
Fra den omtalte parkeringslomma er det ca. 2,5 km til topps en vei. Regn ca. 1,5 time opp og ned. Man kan også gå nede fra f.eks. fjellstua. Det er vel 2 km lenger.

Variant 2

Den andre varianten tar til høyre og følger fjellsiden på omlag samme høyde et godt stykke, før den runder bratt opp til venstre og kommer inn på den andre stien litt sør for toppen.
Fra den omtalte parkeringslomma er det snaut 3,5 km en vei via denne varianten. Regn ca. 1,5 time opp og ned. Ytterligere vel 2 km en vei dersom man starter nede fra fv 51 ved Lemonsjøen Fjellstue.

På toppen er det i tillegg til den før nevnte utsikten en varde som er plassert på en kampestein. Her er også postkasse med bok.

Fra direktestien.
Fra direktestien.
Fra direktestien.
Fra direktestien.
Toppvarden står på ei stor blokk.
Toppvarden står på ei stor blokk.
Fra toppen mot bl.a. Mukampen (Heidalsmuen).
Fra toppen mot bl.a. Mukampen (Heidalsmuen).

Winter

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: