Kvitskardtinden - 2,193m

Name Kvitskardtinden
Search name Kvitskardtinden
Elevation 2,193 meter
Region Vågå, Vang, Gjendealpene
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Jotunheimen, Oppland, Valdres
Vertical separation 300 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 09.03.2016
First ascent 18.08.1911, Rolv Ødegaard
Level of difficulty Level of difficultyLevel of difficultyLevel of difficulty 
Coordinates 32V 476185 6807020 (UTM)
Map Show object on map
Kvitskardtinden

© Morten Helgesen

Content
Language
Adviser mortenh - Get in touch with mortenh for questions regarding this article.
Statistics

Register ascent of Kvitskardtinden.

Overall 115 members have registered 129 ascents of Kvitskardtinden.

Kvitskardtinden is contained on 27 lists.

Map

Weather for Kvitskardtinden

22.03. 10:00 - 12:00
Snø-8°Laber bris, SSW1mm
22.03. 12:00 - 18:00
Lett snø-7°Laber bris, S1mm
22.03. 18:00 - 00:00
Snø-5°Stiv kuling, SSW2mm
Værvarsel fra Yr, levert av NRK og Meteorologisk institutt

Introduction

Kvitskardtinden ble i gamle dager regnet som den fjerde og nordlige Torfinnstinden, men har etter hvert fått navnet som førstebestigeren, Rolv Ødegaard, gav toppen. Kvitskardtinden er et vakkert navn på en tind. Navnet fikk toppen fordi skaret mellom Mesmogtinden og Kvitskardtinden den gangen var fylt av snø og is.
Toppen kan bestiges fra flere forskjellige kanter, og er et attraktivt mål i seg selv eller som en del av traversen over tindene vest for Svartdalen.

Getting there

Via Langedalen

Fra Torfinnsbu følges DNT-stien til Lange­dalsåne, før man holder på østsiden av elva (umerket sti) oppover mot Langedalstjernet. Et stykke nedenfor vannet dreier man mot høyre opp i bassenget inn­under toppen, og opp i skaret på nord­siden. Det er tegnet inn bre i hele bredden på kartet, men holder man seg til venstre for breen som ligger i vestflan­ken innunder toppen, er det trygt å gå opp i skaret uten breutstyr. Isen har stort sett smeltet bort, og igjen ligger morenemasse, eventuelt dekket til av snøfonner.
Fra skaret følges nordvestryggen til topps. Det er noen klyvepunkter oppover, men ikke spesielt vanskelig. Under gode snøforhold kan det være fristende å gå på den bratte snøen til venstre for ryggen.

Via Svartdalen

Fra Gjendebu eller Torfinnsbu følges DNT-stien til man er rett under den vesle breen mellom Mesmog- og Kvitskardstinden. Ved å følge moreneryggen til høyre for bekken fra breen, kommer man seg greit opp til brekanten. Venstre kant av breen følges så videre oppover, innunder en markert, bratt rygg, og så skrått bortetter nordflanken, til nordvestryggen som følges til topps.
Ved vanskelige snøforhold i nordflanken kan ei isøks være kjekk å ha.

Andre alternativer

Ca. 2 kilometer opp i Langedalen fra Bygdin kan man ta seg opp via et bratt skrentbelte til bassenget mellom Torfinnseggen og Kvitskardoksle. Derfra går man enten i venstre kant av den vesle breen opp til Kvitskardoksle og videre til toppen, eller man tar seg opp på Torfinnseggen, som følges enkelt nord­over til toppen.
Breen er for øvrig kun en nedsmeltet rest, tilnærmet fri for sprekker, så å krysse tvers over denne er også et alternativ, det minst bratte for øvrig.

Kart med ulike ruteforslag opp mot Kvitskardtinden og Kvitskardoksle.
Kart med ulike ruteforslag opp mot Kvitskardtinden og Kvitskardoksle.

Winter

Fra Torfinnsbu er det greit å ta seg opp via Langedalen til skaret nord for toppen under gode forhold. Det siste stykket til topps går også fint når forholdene tillater det (rasfare), men da i første rekke uten ski. Det er bratt!

Pictures

Starting points

Literature and references

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: