Nordlandsfjellet - 736m

Name Nordlandsfjellet
Search name Nordlandsfjellet
Elevation 736 meter
Region Hamarøy
Parent regions Europe, Norway, Norway mainland, Nordland, Salten
Vertical separation 400 meter
Adviser admin (Administrator)
Last modification 20.03.2022
First ascent
Level of difficulty not rated
Coordinates 33W 514774 7552076 (UTM)
Map Show object on map
Nordlandsfjellet

© Henrik Foss

Content
Language
Adviser none
Statistics

Register ascent of Nordlandsfjellet.

One member has registered 4 ascents of Nordlandsfjellet.

Nordlandsfjellet is contained on 4 lists.

Map

Pictures

Introduction

Helt i vestkanten av Hamarøya finner man Nordlandsfjellet. Nordlandsfjellet er en fjellrygg som strekker seg helt i fra Halsen og ut til havets strender. Sørsiden består av frodig landskap med svært gamle morenerygger, mens nordsiden er mørk, kaldt og lite gjestmild. Uheldigvis for Nordlandsfjellet er nærmeste nabo Hamarøyskaftet- som er et svært kjent klatrefjell, og Vågsfjellet som er Hamarøyas høyeste og en velkjent tur for de fleste. Dette bidrar dermed til at den havner noe i skyggen av disse to. Likevel er det svært mange som sannsynligvis har latt seg imponere av den mektige østryggen som innehar et dusin av pinakler i ulike høyder, skarphet og størrelser.
I tillegg til å ha et par dusin pinakler, er det henholdvis 2 topper på Nordlandsfjellet. Hovedtoppen ligger helt i vest og har en høyde på 736 moh, mens den noe lavere Vassengfjellet ligger mer mot øst og innehar en høyde på 707moh. Begge toppene gir flott utsikt og en variert tur. For å bestige disse er det normalt sett 3 ulike ruter til topps. Disse er Normalveien, Østryggen og hele Nordlandsfjelltraversen. I denne artikkel vil alle tre rutene presenteres hver for seg med enkelte bilder og illustrasjoner.

Normalveien

Fra Oppeid eller Skutvik tar man av ved skiltet Halsen, hvor det også er skiltet til Hamarøyskaftet. Denne grusveien er i god stand og stort sett bred og fin. Etter ca 5 minutter ankommer man en bom (20,-) og en stor snuplass. Utenfor sesong kan man parkere her - dette er noe grunneier syns er greit. I fellessesong kjøres store busser inn her og dermed trengs en snuplass. I sommersesongen betaler man bom og kjører videre på en svært trang vei i ca 5 minutter. Her oppe er det merket parkering og er en stor flate til dette. Hamarøyskaftet er svært populært om sommeren!

Nordlandsfjellet sett fra parkeringen
Nordlandsfjellet sett fra parkeringen

Fra parkeringen følges en stor og fin traktorvei videre. Denne stien omtales som Landstrykerstien og er i utgangspunktet en rundtur rundt hele Nordlandsfjellet langs fjorden, hvor man ender opp på normalstien opp til Hamarøyskaftet. Denne rundturen er 10 km.
Uansett; Man følger traktorveien et stykke før man passerer Buksvatnet og etter hvert ankommer Dalsmælen. Det enkleste alternativet vil være å følge en naturlig renneformasjon store deler av veien oppover. Noen ganger er det like fint å følge på sidene, men dette vil da fungere som en fin lederlinje. I bunnen er det vegetasjon og til tider litt tett, men vil senere erstattes av sauestier og gress, og eroderte bergarter. På ca 500 m må man derimot begynne å vurdere et veivalg. På illustrasjonen nedenfor har man i hovedsak 3 ruter å velge mellom: Lilla, gul og rød.

Fra Vågsfjellet. Grov ruteskissering
Fra Vågsfjellet. Grov ruteskissering
Ruteoversikt
Ruteoversikt

Lilla - Man følger renneformasjonen helt til topps som innehar et par bratte kneiker før man når toppeggen på ca 600 m blank. Stort sett gress og lettgått, men det kan være fuktig og sleipt pga vannsiget her. Om man er flere i følget så vær obs på steinsprang! Fra toppeggen ser man en bratt hammer som fint kan omgås på sørsiden. Se etter sauetråkk her. Vel forbi denne hammeren er det bare å fortsette oppover og begynne på grønn rute mot toppen! Nyt denne ruta - det er fryd fra start til slutt!

Gul - En mer direkte variant. Man ønsker da å svinge av tidligere. Ved enkleste veivalg er ikke denne brattere, men den krever et våkent øye for riktige veivalg. Etter hvert følger man grønn rute mot toppen. Er man kjent med slike tindebestigninger er nok denne ruten mer å anbefale, da den gir en mer direkte rute mot toppen fremfor lilla rute.

Rød - Denne ruten er for å bestige Vassengfjellet enten før eller etter Nordlandsfjellet. Man tar dermed av tidligere om man ankommer fra normalruta. Denne ruta mot Vassengfjellet er nøyere beskrevet videre i denne artikkelen.

Grønn - På grønn rute nærmer man seg toppen. Den siste kneika innehar mye sauestier, sand og grus. Det er likevel et utrolig flott landskap omkring. På den ene siden stuper man ned i fjorden, mens på andre siden ser man utover resten av tindene på Hamarøy. På toppen er det to topper. Den første toppen man ankommer er høyest, ca 1,5 m høyere. Det er likevel verdt et besøk ut til den andre!
Returen vil foregå samme vei som opp eller via Vassengfjellet!

Det laveste toppunktet
Det laveste toppunktet
Flott utsikt.
Flott utsikt.

Østryggen

La oss si at utgangspunktet er normalveien, men at man ønsker en avstikker til Vassengfjellet. Stort sett er ryggen mellom Nordlandsfjellet og Vassengfjellet enkel og grei for de aller fleste. Ryggen kan følges slavisk og er lettgått og i flotte omgivelser. Om noen partier skulle virke litt luftige, kan man enkelt trekke ned i sørflanken. Derimot er det et par punkter som er svært luftige i 1 meter, men ikke noe mer heller. Disse kan omgås som tidligere understreket i sørsiden.

Derimot blir det litt verre når man ankommer en mektig hammer mot slutten av ryggen mot Vassengfjellet. Om man ser på illustrasjonen ovenfor, er det her hvor den røde ruten foretar en omgåelse av ryggen direkte i sør-flanken. Om man angriper ryggen direkte vil man enten klatre hammeren direkte som vil være grad 3-4 i lite egnet sikringsfjell eller via en omgåelse i nordflanken. Denne er mosegrodd og består av sva. Med andre ord er denne svært ekkel selv med et tau og sikringsmidler. Etter passeringen av denne hammeren, dukker en ny hammer opp som må klyveklatres. Her er det også et stort hakk under beina så det er svært luftige omgivelser. Om man klarer denne, er det bare å tusle mot Vassengfjellet!

Hammeren. Den ekle omgåelsen er på venstre side i bildet. Omgåelsen i sør er bak fotograften
Hammeren. Den ekle omgåelsen er på venstre side i bildet. Omgåelsen i sør er bak fotograften

Tar man "til fornuften" og benytter avstikkeren, går man ned litt før denne hammeren. Renna rett ved hammeren er både bratt og krever litt klyving i mosegrodd fjell. Neste omgående renne derimot er flott og gir en mild ferd ned og bortover i sørsiden. Om man er tidlig på sesongen kan isøks være et godt hjelpemiddel. Det er bratt, men slakere desto lengre man trekker nedover. Etter hvert kan man begynne oppstigningen igjen. Herfra er det svært enkelt mot toppen av Vassengfjellet!
Returen kan enten legges tilbake mot Nordlandsfjellet eller ned via en av de lyseblå rutene som er inntegnet på illustrasjonen. Disse rennene er bratte, men har ofte snø relativt langt utpå sesongen. Rennen som er skissert til høyre er gjerne svært bratt midt på, noe som gjør den noe mer vestlige rennen litt mer aktuell. Om man ikke følger de lyseblå retur eksemplene slavisk vil dette sannsynligvis ikke ha noen nevneverdige konsekvenser. Terrenget er bratt med enkelte stup, men det er samtidig veldig lettgått og orienterbart terreng.

Bratte snøflanker i sørsiden
Bratte snøflanker i sørsiden

Nordlandsfjellet-traversen

Trenger flere bilder og turdata på denne ryggen.
Her er et bilde:

Winter

Nordlandsfjellet er ingen typisk vintertop. Om våren kan den bestiges på ski ved stabile forhold. Omgjøringen av lagdelingen i snøen skjer gjerne tidlig i sørsiden pga varmen, vinden og solens vinkel. Det er derimot en svært bratt tur så isøks og stegjern anbefales!

Tips and miscellaneous

  • Hele Nordlandsfjellet har en spennende geologisk historie. Det er dermed interessant å sette seg ned og studere bergartene som fremkommer underveis.
  • Nesten helt oppe ved toppen er det en merkelig formasjon som ser ut til å kunne tippe ut nordstupet når som helst.

Other pictures

Trip Reports

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text: