Høyest i Lødingen & Sortland (05.08.2008)  6


Start point Longkanfjorden (1m)
Characteristic Trip by foot
Duration 5h 30min
Distance 15.0km
Vertical meters 1,300m
GPS
Ascents Møysalen (1,263m) 05.08.2008

Kommunetopper - Øytopper
5.8.2008


HINNØYA
Hinnøya (2205 kvadratkilometer) er Fastlands-Norges største øy og ligger i Nordland og Troms. Øya er fordelt på åtte kommuner, med Harstad som største bykommune. Øya fikk fastlandsforbindelse over Tjeldsundbrua i 1967, da nye E10 ble åpnet av kong Olav. I tillegg har Hinnøya bruforbindelse til både Andøya, Langøya og Austvågøya. Møysalen nasjonalpark (51 kvadratkilometer) ble opprettet i 2003 og har i dag flere tilstøtende landskapsvernområder. Parken består av mange spisse fjell, to mindre isbreer og flere myrlendte områder, og har et rikt dyre og fugleliv. Det er også funnet spor etter samiske kulturminner og gammel gruvedrift. Møysalen (1263 moh.) er nasjonalparkens høyeste fjell og er samtidig det høyeste punktet i kommunene Lødingen og Sortland. Møysalen er dessuten Norges nest høyeste øytopp etter Langlitinden (1276 moh.), som ligger på øya Andørja i Ibestad kommune i Troms. Førstebestigningen av Møysalen skjedde trolig 10. august 1903, da la Mikal Hertzberg igjen en lapp med navnet sitt i en flaske. Elleve år senere besteg to damer og tre menn Møysalen, de la igjen en lapp i den samme flasken. ---------
Vi var fem kommunetoppjegere som ble fraktet med båt fra Hennes til brygga innerst i Lonkanfjorden. Herfra ble det en lett og fin vandretur langs det gamle jernbanesporet frem til malmtippen innerst i Nordalen. De neste 400 høydemeterne fortsetter stien bratt opp til sadelen, hvor kommunegrensen mellom Hadsel og Lødingen krysses. Etter et roligere parti frem til Møysalbekken ble det på nytt tyngre i fjellsiden vest for den snørike isbreen. Herfra får du et imponerende skue mot de to spisse Møyene, som ser ubestigelige ut for vanlige turfolk. Den eksponerte traversen mellom Møysalen, Lille Møya og Store Møya er blitt gått av erfarne klatrere, til og med vinterstid. Etter å ha studert det mektige landskapet fortsatte vi opp normalruta øst for høyde 910 moh. Underveis er det tilrettelagt med rekkverk og kjetting over et par utsatte og luftige partier. Etter hvert dreier stien i nordøstlig retning over Møysalryggen frem til Øverbreen. Flere kan føle det utrygt her og ønsker å bli sikret i tau. For vår del ble det en kurant kryssing av snøpartiet før den siste stigningen opp til Møysalen (1263 moh.). Utsikten var mildt sagt imponerende mot de ytterste Lofotøyene, Vesterålen og Senja. På en klarværsdag skal det være mulig å skimte Kebnekaise i Sverige. I det praktfulle sommerværet ble vi sittende på toppen en drøy time. Ved varden signerte vi i gjesteboka, akkurat som dronning Sonja gjorde i 2003. Vår tur ned gikk raskere enn forventet, og dermed ble båtskyssen fremskyndet i det fine været. Møysalen gikk rett inn på listen over Norges beste kommunetopper.
(Fra boka Norges beste familietopper).

MÅNEN OVER MØYSALEN
Forfatteren Lars Saabye Christensen skrev følgende til et av bildene til fotografen Trym Ivar Bergsmo: «Lysene på Times Square er puslete i forhold og Eiffeltårnet krymper, Petersplassen er bare et stoppested og Den kinesiske mur er et hagegjerde, Karl Johan er en sti under himmelen og La Scala en oppbevaringsboks, Pyramidene blir ikke mye å skryte av og Louvre en rammebutikk. Uansett hvor jeg befinner meg i verden skal jeg ta beina fatt for å se månen over Møysalen i natt.»


MØYSALEN er en av 85 fjelltopper i Norge med PF over 1000 meter.


MØYSALEN nasjonalpark ble opprettet i 2003. Møysalen nasjonalpark ligger i et unikt kystlandskap som strekker seg fra frodige lier og daler ved fjordene til steinete høyfjell. Området er lite tilrettelagt med noen få merkede stier og ingen åpne hytter. Høyere enn Møysalen kommer man ikke i Lofoten og Vesterålen.

Møyene kommer til syne
Møyene kommer til syne
Øvre Møysalvatnet
Øvre Møysalvatnet
Over breen
Over breen
Uglefisk i aksjon
Uglefisk i aksjon
Fargeklatt
Fargeklatt
Fotbad
Fotbad

STED: Lødingen og Sortland kommuner
i Nordland
HØYDE: 1263 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 1263 m
UTGANGSPUNKT: Lonkanfjorden 1 moh.
LENGDE: 15 km tur-retur
TID: 6–7 timer tur-retur
STIGNING: 1300 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Tung
GPS-KOORDINATER: 33w 518469 7601577
KARTBLAD: 160 Sortland

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.