Høyest i Kvinnherad (03.05.2011)  6


Start point Rennedalsvatnet (550m)
Characteristic Ski trip
Duration 8h 00min
Distance 29.5km
Vertical meters 1,365m
GPS
Ascents Punkt på Søndre Folgefonna (1,638m) 03.05.2011
Punkt på Søndre Folgefonna (1,645m) 03.05.2011

Kommunetopper
3.5.2011


FOLGEFONNAS MULIGHETER
Vil du bestige høyeste punkt i Kvinnherad og Etne i Hordaland, må du opp på to av toppunktene på Folgefonna. Breen, eller rettere sagt breene, ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker deler av Jondal, Ullensvang, Odda, Etne og Kvinnherad kommuner i Hordaland fylke. Folgefonna er en av de sørligste breene i Norge. Den hadde i 2006 et samlet areal på 207 kvadratkilometer, men er altså tredelt med Nordre Folgefonna (26 km2), Midtre Folgefonna (11 km2) og Søndre Folgefonna (167 km2). Breen har flere utløpere ned mot omliggende dalfører. De mest kjente er Bondhusbreen, Buerbreen og Blomstølskards- breen. Folgefonna nasjonalpark ble opprettet i 2005 og dekker et område på 720 km2.
Den tradisjonelle måten å komme seg opp på Søndre Folgefonnas brevidder på er å følge «Keiserstien» fra Bondhusdalen. Vi kom dit fra Odda gjennom Folgefonntunnelen til Sunndal innerst i Maurangs orden. Deretter fulgte vi skiltingen mot Fonnabu til en godt tilrettelagt parkeringsplass før vi tok beina fatt innover Bondhusdalen på grusvei. Ganske snart kom vi inn på den historiske stien for hester og folk som skulle til Odda over breen i gamle dager. «Keiserstien» går bratt opp gjennom skogen med sine 18 svinger til Gardshammar og Botnavatnet på ca. 800 moh. Den steinsatte stien slynger seg oppover ryggen til Breidablikk, og vi kunne nesten se for oss folk og hester der de sleit seg opp ellet for mange, mange år siden. Bondhusbreen ligger skjult bak en rygg under oppstignin- gen, så vil man se den på nært hold, bør man ta avstik- keren opp til vannet før man starter oppstigningen. Stien følges videre opp i Gjenfedleskaret i store slyng. Ved brekanten kommer man til et vann. Herfra er det utsyn mot Bergen Turlags gamle hytte Breidablikk, bygget i 1890, som nå er restaurert. Vi var ikke innom der, men fulgte den merkede ruta opp ryggen på Fonnanuten i sørlig retning med Breidablikkbreen under oss. Ganske snart kom vi frem til Bergen Turlags andre hytte i området, Fonnabu, som ligger med sine små hus i kanten av breen. Dette er en selvbetjeningshytte med 27 senger. Det arrangeres årlige brekurs på Fonnabu. På hytta traff vi tilsynsmannen Geir Eidsvik, som tilfeldigvis var her denne dagen. Dermed var vi så heldige å få låne ski og støvler av ham for å nå dagens mål på breen. Det var mye lettere å krysse breen på ski enn til fots, og fra Fonnabu og opp til 1662 moh. brukte vi ca. en time. Da var vi på toppunktet på breen og kommunetoppen i Kvinnherad. Derfra så vi store deler av Hardangervidda med Hårteigen og Hardangerjøkulen. I vest så vi mange kyst ell, ja, helt ut til Marsteinen fyr skulle vi visstnok kunne se, uten at vi gjorde det. Turen tilbake til Fonnabu i strålende sol og sommervarme gikk enda raskere. Fint og greit gikk også tilbaketuren ned i dalen.
TIL ETNES KOMMUNETOPP
Den andre gangen vi var på Søndre Folgefonna i lignende ærend, var det for å bestige det høyeste punktet i Etne kommune. Det ligger også oppe på breen og er 1638 meter høyt, men lenger sør enn det høyeste punktet på breen. Vi kunne selvfølgelig tatt begge toppene samtidig, men det ble altså to forskjellige turer. Turen opp til toppen på 1638 moh. ble en vintertur i 2007, og vi gikk sammen med Ottos sønn, Paal André Lund. Denne gangen kom vi fra Rosendal og kjørte litt forbi Sunndal til Gjerde. Derfra fulgte vi statkraftveien som starter rett før tunnelinngangen og slynger seg bratt oppover fjellsiden til Rennedalsvatnet på ca. 550 moh. Der gikk vi over brua og videre på vestsiden av Rennedalsvatnet, og fulgte så den trange dalen opp til Trombetjørnane. Vi kom oss opp til sommerstien ved Ørmerkesvatnet på ca. 1200 moh. Våren var i anmarsj, noe som betydde litt varierende skiføre, men også mange fristende fotomotiver. Vi tok oss blant annet tid til å fotografere det blågrønne isvannet som kunne skimtes i sprekkene. Vi fortsatte på sørsiden av Ørmerkesvatnet og inn på Breidablikkbreen. Turen gikk igjen forbi Fonnabu og videre til den høyeste brekulen på 1662 moh. Noen snøbyger kom og gikk, men det var stort sett bra vær da vi passerte toppunktet. Vi stanset imidlertid ikke der denne gangen, men fortsatte videre til det høyeste punktet i Etne, lenger sør på breen. Dit var det ca. 6 km. Underveis var det ikke så mye å se i dette hvite brelandskapet som kan virke noe endeløst. Utsikten fra toppen var også ganske beskjeden. Tilbaketuren gikk på vestsiden av den høyeste brekulen, og vi kastet bare et blikk over på idylliske Fonnabu mens vi skled på ski ned til Ørmerkesvatnet, hvor vi tok en lengre pause før vi gjorde unna resten av nedturen.
(Fra boka: Norges beste toppturer).

FOLGEFONNA er en av 85 fjelltopper i Norge med PF over 1000 meter.


FOLGEFONNA nasjonalpark ble opprettet i 2005. Området er Norges tredje største breplatå, som dekker store deler av halvøya mellom Sørfjorden og Hardangerfjorden.

STED: Etne kommune (grenser også til Odda og Kvinnherad kommuner)
HØYDE: 1638 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 50 m
UTGANGSPUNKT: Gjerde
LENGDE: 29,5 km tur–retur
TID: 8 timer tur–retur
STIGNING: 1365 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Rød
GPS-KOORDINATER: 32V 351311 6656436
KARTBLAD: 039 Hardangerfjorden

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.