Høyest i Giske (29.03.2017)


Start point Gjuv p-plass (40m)
Characteristic Trip by foot
Duration 1h 39min
Distance 4.0km
Vertical meters 479m
GPS
Ascents Storhornet (497m) 29.03.2017

Kommunetopper - Øytopper
29.3.2017


YTTERST I STORHAVET
Giske er en liten øykommune i Møre og Romsdal som består av de fire bebodde øyene Vigra, Valderøya, Giske og Godøya. Øysamfunnet fikk fastlandsforbindelse til jugendbyen Ålesund i 1987. Flere bruer og undersjøiske tunneler har gjort det både enklere og raskere å forflytte seg mellom de forskjellige øysamfunnene. Ålesund lufthavn ligger på Vigra, som er kommunens største øy i areal. Her ute i havgapet er det gjort flere funn av gravhauger og bosetninger helt tilbake til jernalderen. På Valderøya ligger Skjonghelleren, som er en 70 meter lang hule hvor det er gjort funn av 30 000 år gamle knokler fra dyr og fugler. Rundt halvparten av kommunens innbyggere er bosatt på Valderøya, hvor også administrasjonssenteret ligger. -----------
Det beste utgangspunktet for å nå Storhornet er enten fra Alnes i nord, Valkvæ i øst eller fra Gjuv på sørsiden. Fra Alnes på yttersiden kan du høre bølgene buldre og samtidig nyte utsikten mot storhavet og Alnes fyr. Stien går via Alnesvatnet, hvor det er mulig å prøve fiskelykken etter småørret, vel å merke med fiskekort. Etter hvert blir terrenget brattere opp fjellsiden til Storhornets høyeste punkt. Fra Valkvæ eller eventuelt fra Godøy skole følger du østryggen over Valkvæegga og Sloktinden før den siste stigningen til toppen. De fleste velger nok normalruta fra Gjuv på sørsiden av øya. Stien starter ved et bolighus og fortsetter gjennom et plantefelt med grantrær opp til stidelet før Alnesvatnet. Dette er en ypperlig rasteplass før du tar fatt på de siste 200 høydemeterne i sørvestryggen til Storhornet (497). Ved varden er det retningsskive, trimkasse og gjestebok. Fra toppen sees Ålesund, Sunnmørsalpene, Hareidlandet og storhavet i vest. En fin forlengelse av turen er å ta en avstikker til Lesten (398 moh.), som er det nest høyeste fjellet i Giske kommune.

VÅGALE BRØDRE
Brødrene Johan og Sverre Roald drev et omfattende og illegalt arbeid under okkupasjonen. Sverre var hovedkontakt for motstandsbevegelsen på Sunnmøre. De to brødrene organiserte flyktningtransporter, gjemte agenter og tok imot store våpenlaster. Med motorbåten sin fraktet de tonnevis av våpen til store deler av fylket. Sammen med Torholm-folket og kameraten Asbjørn Røsvik berget de Shetlands-Larsen og mannskapet hans fra tortur og en sikker død. De hentet også Joachim Rønneberg ut fra gjemmestedet i Tafjorden. Han ble fraktet først til Vigra og deretter sendt videre til England.
(Fra boka Norges beste familietopper).

MØRE & ROMSDAL = 26 stk 1.ordens trig-punkter.

Populær øytopp
Populær øytopp
Høyt over Alnesvatnet
Høyt over Alnesvatnet

STED: Giske kommune i Møre og Romsdal
HØYDE: 497 moh.
PRIMÆRFAKTOR: 497 m
UTGANGSPUNKT: Gjuv 40 moh.
LENGDE: 4 km tur-retur
TID: 2 timer tur-retur
STIGNING: 480 høydemeter
VANSKELIGHETSGRAD: Lett
GPS-KOORDINATER: 32v 344555 6930583
KARTBLAD: 084 Ålesund

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.