Drømmedag på Austanbotntinden (10.06.2013)
Ascents | Store Austanbotntinden (2,202m) | 10.06.2013 |
---|---|---|
Vestre Austanbotntinden (2,100m) | 10.06.2013 |
Henning har mulighet for fri på mandager en gang i blant, og jeg hadde veldig lyst på Store Austanbotntinden, så da det før helga så ut til å kunne bli noe greie på været i begynnelsen av neste uke, spurte jeg straks han Hening om han kunne tenke seg det, og han var rask med å svare ja, og Yr fastholdt faktisk prognosene sine hele veien gjennom helga.
Så kl. 7 sharp møttes vi på YX stasjonen i Vang i et strølende sommervær. Vindstille og skyfri himmel. En drøy time senere var vi klare til å marsje.
Natta hadde vært kald, så det var ganske hard skaresnø. I starten ble det dessuten en del av og på med skiene, før det ble jevnt snø innover. Omsider oppe i Berdalsbotnen, allerede god og svett, kom åpenbaringen. Berdalsbreen og Austanbotntindane bak. For et syn!
Vi ruslet innover vannet, i grunnen ganske stilig å gå på et islagt vann 10. juni, men så tidlig på morgenen var alt av overvann kapslet inn. Lenger inne langs vannet var det dessuten flere stilige isfjell. Videre gikk vi slakt oppover breen med kurs mot renna som etter hvert åpenbarte seg.
Jeg har hørt mye om denne renna og hadde lyst til å utforske den, men ingen planer om å kjøre, jeg hadde derfor kun fjellski som jeg satte igjen i bunn. Henning tok med skia opp i tilfelle. Det bratnet bra til og innimellom var det litt hardt, så stegjerna var gode å ha på. Det raste dessuten stadig isklumper fra oven, så hjelmen var også grei å ha på. Et lite ras kom via ei renne midt i snøfeltet, i ganske stor fart, men med lite snø. Men det var konstant liv og røre i renna.
Det ble en tung tur opp, og det føltes som om litervis med svette ble lagt igjen, så det var deilig å omsider toppe ut av den overraskende bratte renna. Her ble det ei god pause i sola.
Videre var det spasertur til Vesttoppen på fast snø. Turen ned fra Vesttoppen gikk også veldig greit. Videre var det en ganske så kvass snøegg vi fulgte oppover til veslecruxet. Her tok vi ingen sjanser og sikret. Henning ledet enkelt opp. Videre oppover nordflanken mot toppryggen hadde vi først på tauet, men da jeg kom lenger opp var det klart at her hadde det knapt noen misjon med tau, så jeg ropte til Henning han kunne knyte seg ut og jeg dro med meg tauet opp.
Så gjensto kun toppryggen som var en parademarsj i det herligste solrikteste vindstilleste vær, stort sett på en snøegg som var en fryd for sjel og føtter.
Lang pause på toppen!!!!!!
Ned igjen droppet vi alt av tau siden forholdene var så gode, så det gikk i grunnen relativt raskt tilbake til renna. Her ble det litt mer omstendelig. Stegjernene mine klabbet fælt og det var jo bratt. Henning ville prøve å kjøre litt, men syntes det ble litt for bratt med de snøforholdene. Så det ble en litt plundrete "skifteøkt" i det bratteste henget før vi gikk baklengs ned. Det raste godt fra skrittene våre, så vi prøvde å holde en litt annen linje enn en enslig kar som kom oppover. Han hadde kjørt litt på Berdalsbreen og begynte på en tur opp renna, men han syntes ikke snøforholdene var noe særlig og snudde ganske raskt.
Siste returen ble begivenhetsløs, noe mindre slitsomt for Henning tipper jeg som hadde egnet utstyr. Men alt slit var glemt når vi var fremme ved bilen og kunne skifte i sommervarmen. Brus og is i Årdal var heller ikke dumt.
Helningsmålinger
For moro skyld tok jeg med Leica Disto'n, en lasermåler med helningssensor som jeg kjøpte for mange år siden for å måle 10mpf topper i fjellet. Grunnen var for å gjøre noen nøyaktige målinger av brattheten i renna. Det blir ofte mye synsing om helning, og jeg har som mange andre lært meg at det ofte er mindre bratt enn det man tror og prøver aldri å overdrive helninger, så ville aldri tippet denne renna til mer enn 40-45 grader, så det kunne være gøy å være litt vitenskapelig en gang. Men renna var bratt, og målingene ga overraskende store helninger. Med en 10-15 målinger i det jeg oppfattet som det bratteste henget over et lenger strekk viste samtlige målinger mellom 48 og 51 grader. Målingene ble gjort på jevne snøstrekk og ikke steder hvor eventuelle spor eller kuler laget lokale kunstige avvik. Jeg gjentok målinger et stykke lenger ned, også her viste de mellom 48 og 50 grader. Øverste del (30 meter) var mindre bratt, vel 40 grader, og om sommeren er det nok enda mindre bratt øverst siden det nå hadde bygget seg opp mye snø i overkant. Litt slakere i bunn, men i grunnen en ganske jevn bratt renne og overraskende høye målinger.
GPS
Sporet er helt spinnvillt i og nær den nordvendte renna. Har var nok ikke GPS'n og satelittene helt på talefot. Det hele er så vilt at jeg ikke orket gjøre et forsøk på å rette opp i spaghettisalaten.
Start date | 10.06.2013 08:22 (UTC+01:00 DST) |
End date | 10.06.2013 16:50 (UTC+01:00 DST) |
Total Time | 8h 28min |
Moving Time | 5h 41min |
Stopped Time | 2h 46min |
Overall Average | 1.4km/h |
Moving Average | 2.1km/h |
Distance | 12.2km |
Vertical meters | 1,096m |
User comments
3.juli
Written by 19topper 11.06.2013 21:54Tur til Store Austanbotntinden 3.juli, med DNT Valdres. Kan du love like godt vær denne datoen, så melder jeg meg på, med det samme:-D
Sv: 3.juli
Written by mortenh 11.06.2013 22:46Hehe, kan vel nesten garantere at det ikke blir så fint vær, men meld deg gjerne på lell. Austanbotntinden er fint i mange slags værvarianter.
Spennende veivalg,
Written by Olepetter 11.06.2013 18:02maks vær, ser jeg, og artig med målingene i renna. Systematisk og grundig som alltid!
Missing title
Written by Mayhassen 11.06.2013 12:30At yr holdt prognosene gjennom helga gjaldt kun mandag, ikke helt treff på søndag.. Fabelaktig flott i Hurrungane på mandag, synd det kun ble med transportetappe ned fra bandet for egen del, men noe bedre frokostplass skal man jo lete lenge etter. Gratulerer med x'te bestigning av Austanbotntind
Konge..
Written by Atomsilda 10.06.2013 22:14Dette var en kanontur ja!! Opp den renna må jeg en gang også....men ikke på ski! Opp på Store må jeg iallefall en gang til! Det klaffet jo helt fantastisk med været da!!
Sv: Konge..
Written by mortenh 10.06.2013 22:18Jepp. Full klaff i grunnen. Prøver man igjen og igjen og igjen, så klaffer det jo til slutt. Det var kanonvær, men fortsatt et stykke unna den utenomjordiske 16.11.11.
Sv: Sv: Konge..
Written by Atomsilda 10.06.2013 22:32Ja..jo oftere man er på tur...så må det jo klaffe en gang.. Ja...16.11.11 var spesiell...Ikke mange slike dager man får oppleve :)