Sykkel til 1000-meteren fra Sletterust (03.08.2019)  5


Start point Sletterust (1,029m)
Endpoint Parkering ved bru (1,026m)
Characteristic Bike trip - mixed
Duration 4h 05min
Distance 26.1km
Vertical meters 235m
GPS
Visits of other PBEs Sletterust parkering (1,030m) 03.08.2019 13:22

Flott sykkeltur fra Sletterust til 1000-meteren ovenfor Øvre Årdal, med Dagny Hovi, Gunnar Modén og Mads Wangensten. Vi parkerte ved brua og startet å sykle ca kl halv to i nydelig varmt sommervær og skyfri himmel. Etter ca 1,5 km kom vi til bommen der vegen virkelig blir turveg, med adgang kun for gående og syklende. Herfra er vegen stengt for bilkjøring til der den tar av fra E16, i en av svingene opp fra Årdal, på ca 400 m.o.h.

Men noen kilometer etter start var veien fysisk stengt også for gående/syklende med et høyt gjerde og skilt, som advarer mot å ferdes videre. Årsaken er at vegen har rast ut og dermed er relativt smal et kort stykke. Syklene måtte lirkes på utsida forbi det høye gjerdet i begge ender av ras-stedet.
Man må uansett være oppmerksom absolutt hele vegen, det er langt ned på utsida og kun noen få steder står fine, gamle stabbesteiner på plass. Balansen bør være i orden, ellers er strekningen ikke egnet for ferdsel. Man må i tillegg gjennom en to-delt tunnel, helt uten lys. Det drypper vann, og kan sikkert komme stein i blant, ettersom bakken var svært ujevn inne i tunnelen. Ta i alle fall med en god hodelykt, og sykkelhjelm.

Begge disse elementene gjør det vanskelig å anbefale "alle" å forsøke seg på denne turen. Det er synd, for maken til spektakulær turveg skal man lete lenge etter. Mor kunne fortelle at vegen ble satt i stand, nettopp som turveg, for noen år siden. (Når?) Vi møtte en del spreke årdøler som hadde gått nede fra 400-meteren, dvs der denne gamle vegen til Øvre Årdal møter dagens E16 og helt opp til Sletterust, imponerende.

Det ville også være bra å få ryddet vekk større stein som har rast ned på sida av vegbanen. Vi håper noen (Statens vegvesen?) tar ansvar og reparerer utglidningen, selv om det vil bli en kostbar affære. Vegen har potensiale til å bli en attraksjon. Ulempen er at risikoen ved økt ferdsel vil bli større, så kanskje den likevel bør forbli en skjult perle for de spesielt interesserte?

Strekningen er for øvrig spekket med nyere tids kulturminner etter vannkraftutbyggingen og oppbyggingen av industristedet Øvre Årdal. Nesten framme ved 1000-meteren venter et spektakulært panorama mot Vest-Jotunheimen og Hurrungene, med Austanbotntindene rett i mot, et fantastisk skue. I tillegg til utsikten til Øvre Årdal og Sognefjorden. Den uslåelige kombinasjonen av fjord og fjell, altså.

Vi parkerte der vegen tar ned til brua på Sletterust. Der var det badeliv!

Vei-ingeniørene kunne sine saker i tidligere tider også. Nå er dette kulturminner vi kan glede oss over.

En vakker myrull-eng på innsiden av den oppbygde vegtraseen.

Gunnar og Mads. Et av de få stedene med vegetasjon på utsiden av vegen. Her gikk bussen til Øvre Årdal på 50-tallet, året rundt!

Mads på el-sykkel, vi andre på vnl sykkel. Begynner å skimte Jotunheimen i det fjerne.

Den nye vegen til Årdal langs Holsbruvann.

Vi nærmer oss 1000-meteren. Fjellskjæringen viser snittet og vegprofilen tydelig. Her Dagny.

Vest-Jotunheimen med Hurrungene, et helt magisk skue!

Hurrungene med (fra venstre) Austanbotntindene, Store Ringstind, Dyrhaugsryggen og Skagastølstindene med selveste Storen.

Tatt fra rasteplassen, en sving ned mot Årdal, bebyggelsen nede til venstre. Panorama som viser enda mer av Jotunheimen, mulig det er Smærstabbtindene helt til høyre på tinderekka.

User comments

Comment title:
Characters left: 1000
Comment text:
You need to be logged in to write comments.