Archive - Date

Archive - Activity

Collected lists

Skålgroper på Helgaset

Date:
13.10.1996

Vi besøkte stølen Helgaset og skålgropene. Kjørte bomvegen Kvitnatråi-Helgaset og løste bilett til beskjedne kr. 10.

Map    

Slondalen-Tryglabotn-Prisenberg, retur over Mjølfjellet

Date:
21.09.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
10:00h
Distance:
25.0km

Flott langtur i nydelig høstvær med Helge S. Titland. Vi parkerte ved Slondalsvatnet og gikk langs vestsiden av dette opp Øvste Kvannskorane til Blæset. Videre gjennom Baotaklypet opp til gluggevarden ved Vassmælaren Gommahaug . Opp Brattefonni til skaret med Gummen (løftestein) . Derfra ned igjen i Tryglabotn mot Høgfjellsvegen langs Skorafjellet mot Ulvik. Stien viste seg å være T-merket! Fortsatte mot Hattafjedl der vi fant en artig, svær stein som hvilte på trepunkt-støtte! I ettertid må dette ha vært Tobakksteinen ! Se turrapport fra 29.9.2014. Vi fant og en ny gluggevarde. Fortsatte ned i Hellebotn mot Prisenberg der vi støtte på tåke og måtte snu. På tilbaketuren gikk vi opp igjen til skaret i Gommahaugen og videre over Mjølfjellet tilbake mot hytten. Skjøt en rype nedenfor Mjølfjellet Nordvest . Nede igjen i hytten kl 21.

Map    

Slondalen - Fagerdalsvatnet - Hervardseggi

Date:
20.09.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
7:00h
Distance:
16.0km

Rypejakt i Slondalen. Jeg gikk langs vestsiden av Slondalsvatnet til Fengjabotn og Gommahaugane. Videre til Bulegene, Småfagerdalsvatni og Steinbu Småfagerdalsvatnet . Fortsatte opp på Hervardseggi fra skaret som fører ned til Dalen. Skjøt to ryper! Videre til Storevarden og tilbake til bilen. Fin tur i flott høstvær!

Map    

Instenova

Date:
06.09.1996

Dagstur. Frem og tilbake ned FSF rutebåten. Vi gikk opp vanlig sti til toppen, først til varden på Instenova, deretter til Ystenova hvor vi så en flokk med hjort rett under oss nede i skråningen. Flott utsikt over til Værlandet med Høgkletten , Bulandet og mot Tviberg.

Map    

Flåm-Grindaflethytta via Ljosdalen

Date:
31.08.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
16:00h
Distance:
36.0km

Høsttur med gode turvenner Gjengen møttes til felles kveldsmat og turplanlegging på hytten vår på Mjølfjell fredag 30. august. Dagen etter tok vi 922-toget fra Ljosandbotn stasjon til Myrdal stasjon og Flåmsbanen videre ned til Flåm. Opprinnelig plan var å gå til Grindaflethytta fra Langhuso via Jonadalen og Skammadalshøgdi. På grunn av tåke og regn i fjellet ble planen endret til i stedet å gå turen fra fra Brekke i Flåm via Ljosdalen. Fra Flåm stasjon gikk vi vei til Brekke på vestsiden av Flåmselvi. Litt sør for gården Brekke går det av sti opp Ljosdalen. Bratt oppstigning til ca. 600 moh der terrenget flater mer ut. Stien stiger jevnt og trutt opp mot 1380 moh der vi etterhvert fikk utsikt mot Soleifletene. Vi passerte stølstuftene på Gun(n)hildabakkane 1250 moh NØ for Soleifletvatnet. Dette var en støl som ble brukt >>>

Map    

Kvannskorane Slondalen

Date:
18.08.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
3:00h
Distance:
6.0km

Tur i Slondalen i gråvær. Vi fant Nedste Kvannskorane og fulgte denne til terrenget flatet ut. Der dreide vi mot høyre og fant Øvste Kvannskorane med flott oppmurte trapper. Vi besøkte og Klokkesteinen på vestsiden av Slondalsvatnet.

Map    

Tjørehedleren, Mjølfjell

Date:
01.08.1996

Lokaliserte Tjørehedleren 31.7.1996. Bilde tatt av Astrid er fra 1.8. da hun også besøkte stedet.

Map    

Sommertur Uppsete-Kaldevass-Vossaskavlen

Date:
30.07.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
12:00h
Distance:
25.0km

Astrid og jeg tok 0930 toget fra Ørneberget haldeplass til ruinene etter Upsete stasjon . Nydelig sommervær. Vi gikk østover forbi Vetle Upsete til Turbinen Upsete (murer) ved Gangdøla og fortsatte opp Gangdalen forbi Gangdalsvatnet 1011. Bratt opp siste stykket mot Gangdalshalsen og Fonnapøyso. Fulgte så T-merket sti til Kaldavasshytta der vi låste oss inn og hadde en pause. Mer info på kulturminnesok.no: Arbeidsbrakka fra 1935 . Videre på sti nordover mot nordenden av det østligste Kaldavatnet. Her kom vi inn på T-merket sti som fører opp på Vossaskavlen og fulgte denne mot toppen ca. 1500 moh. Ned igjen til Kaldavatnet ov videre på T-merket sti nordover langs flere små vann mot høydedraget med Skreppesteinen øst for Sauafjellet 1339. Vi tok også en tur bort til ruinene etter Gravhalsen Fjellstue (ruin) før vi fulgte sti på nordsiden av Geitavatnet til Upsete. Herfra 6 km på Rallarvegen tilbake til bilen ved Mjølfjell Ungdomsherberge .

Map    

Grindaflet - Mjølfjell med avstikker til Tørvenuten

Date:
24.07.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
35:00h
Distance:
25.0km

Etter overnatting på Grindaflethytta tok vi fatt på turen tilbake til hytten på Mjølfjell. Start kl 09. Vi fulgte T-merket sti østover mot Ljosdalen i følge med et tysk ektepar. Så tok vi av sørover og fulgte sti vest for Raudeggi til Jøtebotn fangstgraver . Fulgte sti over Soleifletene til Ohnstad-stølen. Videre vest for Storhaugvatnet 1052 til Stordalen sommerbro . Herfra tok vi en avstikker for å besøke Tørvenuten 1162 moh og Tyrva . Fra Tyrva gikk vi over Grånosmyrane til Elvamotet og Elvamotet sommerbro . Herfra fortsatte vi langs vanlig rute over Svehaugane, ned til Borgarbuvatnet og videre ned i Ljosandalen tilbake til hytten.

Map    

Langhuso-Grindaflethytta via Undredalen

Date:
23.07.1996
Characteristic:
Hillwalk
Duration:
9:00h
Distance:
12.0km

Artikkel skrevet oktober 2023. Etter rekognoseringsturen vår 6. juli 1996 var Astrid og jeg nå klar for et seriøst forsøk på tur gjennom den bratte Undredalen til Grindaflethytta . Grytidlig start fra hytten på Mjølfjell til Ljosandbotn holdeplass der vi tok toget kl 07 til Myrdal og videre ned til Flåm. Fra Flåm ble det - etter forgjeves forsøk på haik - taxi til turstart ved Langhuso kl. 09. Som nevnt i rapporten fra 6. juli 1996 hadde vi ingen andre opplysninger om turen utover en artikkel i årboken for Bergen Turlag 1947 av prof. Niels-Henrik Kolderup. Han hadde igjen fått en beskrivelse av kjentmann Jon Ø. Undredal, ordfører i Aurland. Sitater fra artikkelen er gjengitt i kursiv når det passer for vår tur. Første etappe av turen gikk nå greit på vestsiden av Undredalselvi til Botn. Passerte Storuri i overkant av uren. Herfra ble terrenget >>>

Map